De Boterlap Botanic ‘Sfeervol eten en drinken in het groen’

Deel dit artikel

Met De Boterlap Botanic grenzend aan het Hortuspark wil het Harderwijks/Ermelose horecabedrijf van Omar Dahak en Gert Boonen een sfeervolle plek creëren die uniek is voor de regio: ‘Buiten eten en drinken in het groen’. Het weekend van 15 en 16 augustus is De Boterlap Botanic voor het eerst open, maar een officiële opening komt er vanwege corona niet.

De Boterlap Botanic is de opvolger van Markt7, dat gerund werd door Lisanne Loeff. Eerder bestond de horecagelegenheid onder de naam Hortustuin en El Gitano. De Boterlap huurt het pand. Mede-eigenaar Omar Dahak noemt de overname na het beëindigen van Markt7 een ‘uitgelezen kans’. ,,Dit deel grenst aan De Boterlap; je kunt binnendoor lopen. Het gedeelte vanaf de Houtwal naar Walhalla is de meest commerciële looproute en wij zien aan de kant van de Wolleweverstraat een grote aantrekkingskracht bij de brasserie. Dat geldt ook voor het caféterras op de Markt. Door die aantrekkingskracht kunnen we ook op een rustige plek aan het Hortuspark ondernemen. Je ziet nu al dat mensen vanaf de Markt bij ons binnenkomen en op het terras van de Boterlap Botanic plaatsnemen.”

Met de overname herhaalt de geschiedenis zich. ,,Dit was in de jaren 60 en 70 een bedrijfsruimte van Bakkerij Goedheer, die zijn winkel had aan de Wolleweverstraat. Door de samenvoeging met de bestaande locatie wordt de verbinding van vroeger weer in ere hersteld’’, weet Maurice Huizing, sinds 2008 werkzaam bij De Boterlap en de rechterhand van Dahak en Boonen.

All day concept

De Boterlap heeft vanaf de overname van het restaurant boven de brasserie in december 2017 gestaag uitgebreid. Op 1 januari 2018 werd de Schout van Ermel overgenomen en hernoemd tot De Boterlap Ermelo. De Boterlap Botanic is overgenomen in december 2019 en Allure is per 24 maart 2020 van De Boterlap. Dahak spreekt nu van een ‘All day concept’. ,,Er zijn verschillende momenten om bij de Boterlap te spenderen. Van vroeg tot laat, van voor naar achter en van boven naar beneden hebben we volop mogelijkheden voor diverse doelgroepen. Als bedrijf worden we nog veelzijdiger en dynamischer.”

De serre (foto: De Boterlap)

Over de overname van Hotel Allure aan de boulevard zegt hij: ,,We hebben Allure niet gekocht om Allure, maar puur om de locatie. Gezien de ontwikkelingen op de boulevard en de Wijde Wellen, liggen hier veel kansen voor een eigentijds concept, dat we in het laatste kwartaal van 2020 uitrollen.” Huizing: ,,Dat plan is nu nog volop in ontwikkeling, we hebben nog geen kleur bepaald.”

De overnames kwamen vóór de corona-uitbraak tot stand. Huizing: ,,We zijn een gezond bedrijf en we proberen kansen te zien en vooruit te kijken. Er komt ook een tijd na corona en dan moet je op alle fronten door kunnen ontwikkelen.”

Menukaart

Dahak (45), sinds 2012 verbonden aan De Boterlap, is nog steeds chef kok, maar inmiddels meer ondernemer dan dat hij in de keuken staat. ,,Op alle locaties staan chef koks met wie ik dagelijks contact heb. De menukaart van De Boterlap is al zo compleet dat we deze eerst ook bij De Boterlap Botanic neerzetten en afwachten hoe gasten hierop reageren. De menukaart heeft dagverse vis van Schmidt Zeevis en authentiek vlees van de slager. De Franse vissoep Bouillabaise, verse vis en diverse steaks zijn onze belangrijkste speerpunten. De gerechten hebben allemaal een duurzame signatuur.”

Hortuspark

Binnen in het restaurant met serre is alles geschilderd en voorzien van nieuw meubilair. Ook staat er een diversiteit aan tropische (kunst)planten om een groene omgeving te creëren. Die sfeer wordt buiten doorgetrokken in het Hortuspark. Het terras is 1 juni open gegaan en telt 28 tafels en 100 stoelen. Voor de uitbreiding heeft de gemeente in de coronaperiode een deel van het Hortuspark beschikbaar gesteld.

Het interieur van De Boterlap Botanic met groene accenten. (foto: De Boterlap)

Het terras dat uitkijkt over het Hortuspark. (foto: De Boterlap)

Moestuin

De botanische tuin is gemeentegrond waarvan De Boterlap sinds twee maanden een deel mag gebruiken als moestuin. Deze wordt onderhouden door pensionado ‘Jan de tuinman’. Huizing: ,,We verbouwen hier diverse kruiden en groenten die we in de keuken gebruiken, zoals verschillende soorten munt, laurierstruiken, kropsla, aubergines en komkommer, maar ook mooie salieplanten. We geven hier ook een educatief karakter aan door te laten zien waar de komkommer vandaan komt en hoe de Spaanse peperplant groeit.”

De moestuin met kruiden en groenten die worden verwerkt in de keuken. (foto: De Boterlap)

Huizing wil dat het Hortuspark levendiger wordt. ,,Het is een rustige plek die nu niet door iedereen gevonden wordt. We willen met het terras een plek creëren die uniek wordt voor de regio: eten in het groen, tussen de vogeltjes en de bomen van het Hortuspark. Die tuin is uniek. Wij organiseren deze zomer wat buitenkeukens en naast barbecues denken we aan akoestische optredens. Met o.a. Stad als Podium en de Popschool Harderwijk is er een mooi cultureel aanbod in de stad om samenwerking mee te zoeken.”

De Boterlap Botanic

Markt 7 3841 CE Harderwijk

Tel: 0341-429660

www.deboterlap.nl/harderwijk

https://www.facebook.com/deboterlap

https://www.instagram.com/boterlapharderwijk


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites