De Wijde Wellen ‘mooiste wandelpromenade van Nederland’

Deel dit artikel

Fly-over en Walk-in als eyecatchers

Een wandelpromenade met wijds uitzicht vanaf diverse zitplekken en een evenemententerrein en nieuwe ijsbaan tussen de historische stadsmuur en het Wolderwijd. De Wijde Wellen wordt een ontmoetingsplek als verlengstuk van de boulevard. De uitvoering is in handen van Hoornstra Ophof Infra uit Apeldoorn en Vic Activating Landscapes van Victor Dijkshoorn. De combinatie is in januari gestart en hopen het project medio oktober of november op te leveren.

Combinatie civiel en groen

Na de realisatie van het Crescentpark in Harderweide is De Wijde Wellen het tweede grote project waarbij Hoornstra Ophof Infra en Vic Activating Landscapes samen optrekken. ,,Normaal doen wij als civiele aannemer het grondwerk inclusief de bestrating en komt de groeninrichting na ons. In deze combinatie versterken we elkaar op diverse manieren”, vindt Marc Winkel uit het Drentse Hollandscheveld. Hij is projectleider namens het Apeldoornse infrabedrijf, dat in week 24 ook begint aan de reconstructie Vijhestraat – Bruggestraat. Winkel monitort wekelijks of alles loopt volgens planning en financiële afspraken. ,,Het Crescentpark is het mooiste project waar ik tot nu toe bij betrokken ben geweest. Vic Activating Landscapes activeert het landschap voor mens en dier door bijvoorbeeld een oude boom te laten liggen – handig voor de insecten en een speelelement voor de jeugd -, bijzondere houten palen met daarin holtes voor het onderwaterleven en de materiaalkeuze bij houten bruggetjes. Victor Dijkshoorn heeft aandacht voor de natuur met een oeverzwaluwwand en een ijsvogelwandje. Er is ruimte gemaakt voor slangen en rekening gehouden met groei- en bloeiproces van bloemen, waardoor bijen en insecten langer in het gebied blijven. Mensen kunnen er wandelen en er is een obstacle run met diverse uitdagende elementen. Momenteel wordt een pumptrackbaan voor fietscrossers aangelegd, het Stadsidee van 2019. Het Crescentpark was richting de opdrachtgever, de gemeente Harderwijk, en de aanwonenden een mooi visitekaartje en een opstap naar verdere samenwerking. Op basis van goede referenties en positieve geluiden uit de omgeving van Harderwijk is besloten ook hier met ons verder te gaan. We gaan dit evenemententerrein opwaarderen naar ‘het Barcelona van de Veluwe’. Het wordt een verlengstuk van de boulevard in de vorm van tribune-elementen aan het water.”

Overzicht van het voorste gedeelte – het evenemententerrein met links het nieuwe fiets- en wandelpad en rechts o.a. de tribune-elementen.

Wellenpad

De symbolische starthandeling met wethouder Jeroen de Jong was op vrijdag 13 maart: het planten van een forse boom ter hoogte van Hotel Monopole. Om het groen te versterken, zullen er meer volgen. Die dag is ook begonnen met de aanleg van het Wellenpad, een 4,5 breed fiets- en voetpad dat ook gaat fungeren als ontsluiting voor de hulpdiensten bij evenementen. Het wandelpad komt weer terug langs het water. Vanuit de Blauwverversteeg komt een pad dwars over het evenemententerrein dat eindigt op een plateau: de Fly-over, gelijk aan de hoogst gemeten waterstand ooit in Harderwijk ten tijde van de Zuyderzee: 3,20 meter NAP. ,,Je kunt vanuit de binnenstad zo die trap op lopen. Het verhaal gaat dat een vroegere burgemeester na zijn ontbijt zo snel mogelijk bij de Zuyderzee wilde komen en zo is die doorgang in de stadsmuur ontstaan.”

Uitvoerder Henri van den Brink (links) en projectleider Marc Winkel van Hoornstra Ophof Infra bij de stalen damplanken. Foto Marco Jansen

Zwanenhals niveau

De tweede eyecatcher wordt de Walk-in. ,,Je komt straks aan en loopt verdiept het water in een betonnen bak tot zwanenhals niveau. Aan het eind sta je met je hoofd nog net boven de waterlijn.”

Begin mei zijn er stalen damplanken aangebracht. ,,De damwanden zijn voor de bescherming van de oever tegen inspoelen en de fundering voor de tribune-elementen daarachter. “Dat werk hebben we nog niet af kunnen maken omdat er een aantal vogels zitten te broeden. We werken in meerdere fases om de natuur te ontzien en de zwanen en meerkoetjes hun gang te laten gaan. Een ecoloog heeft uitgezocht waar we mogen werken en waar niet. Een dame fotografeert dagelijks de zwanen en zodra het nest leeg is, gaan we daar weer aan de slag”, vertelt uitvoerder Henri van den Brink uit Wezep. Hij heeft de dagelijkse leiding over de werklieden op meerdere projecten in Harderwijk voor het aansturen van de werkzaamheden en de opbouw van het werk.

De tribune aan het wandelpad wordt een heel bijzonder deel, vindt Winkel. “Vier stroken ter hoogte van 45 centimeter waar je kunt zitten en over het water uitkijken. Pas na de bouwvak krijgen we hier de materialen voor. De mogelijkheid bestaat dat er ook een drijvend podium in het water komt waarop voorstellingen gegeven worden.”

Overzicht van de damwand. Foto Marco Jansen

Gefundeerde grasmat

Momenteel wordt de grond afgegraven voor het aanbrengen van een gefundeerde grasmat. Winkel: “In het verleden werden hier grote feesten georganiseerd en was het terrein niet draagkrachtig genoeg voor evenementen. Bij regen liep het water niet weg, waardoor de grond modderig werd. Wij leggen nu een gestabiliseerde grasmat met daaronder een structuur van drainage leidingen die zorgen voor waterafvoer naar het Wolderwijd. De ondergrond is een laag van puinfractie met daarop een grondmengsel dat door vezels wordt versterkt. De grasmat verwachten we in week 28 gereed te hebben, net voor de bouwvak. Dit inzaaien halen we naar voren, omdat we het gras zo lang mogelijk tijd willen geven om aan te sterken voor de evenementen, als die kunnen. Maar dit deel zal pas in oktober helemaal gereed zijn.”

Projectleider Marc Winkel (links) en uitvoerder Henri van den Brink namens Hoornstra Ophof Infra bij het werk. Foto Marco Jansen

Nieuwe ijsbaan

De tribunes stoppen bij de Walk-in en Fly-over, maar het wandelpad loopt helemaal langs de waterlijn tot aan het Plantagepark. Van den Brink: “We werken van voren hier naar toe. Aan het tussenstuk doen we niks behalve een nieuwe grasmat inzaaien. Als kers op de taart brengen we wat details aan bij de nieuwe ijsbaan in de vorm van een eilandje en zitelementen. Er komen stijgers en een landschapsmeubel in golvende beweging. De ijsbaan krijgt de afmetingen van een wedstrijdbaan van 335 meter.”

Graafwerkzaamheden in voorbereiding voor de Walk-in Foto: Marco Jansen

Winkel: ,,Ook komt er een hondenstrand en we krijgen een ouderenstrand. De wens is om daar wat toestellen neer te zetten om te kunnen bewegen. Er lang een ontwerp van de gemeente vanaf nul bedacht door Niek Heijboer. Aan de hoofdlijnen die al op hoog niveau waren weggezet, hebben wij wat details toegevoegd. Half november moet het water op de ijsbaan kunnen en dat is voor ons het laatste deel.”

Impressie van de nieuwe ijsbaan.

‘Barcelona van de Veluwe’

Het bouwteam bestaat uit de gemeente Harderwijk, Hoornstra Ophof Infra en Vic Activating Landscapes. Winkel: “Wat hier nu gebeurt is het resultaat van een uitgebreid voortraject met omwonenden, waaruit het mooie ontwerp van Niek Heijboer is ontstaan en voor ons een aantal maanden brainstormen, teken- en uitzoekwerk. Aan de voorkant begin je al met ontwerpen en samenwerken aan betere ideeën. Zo creëer je met drie partijen het project. Wij nemen het civiele deel op ons, Vic Activating Landscapes de invulling van het groen. Op de einddatum willen we trots kijken naar het totaalplaatje. Door invulling van ons verhaal proberen we de mensen te bewegen om verder te lopen op dit verlengstuk van de boulevard. De mooiste wandelpromenade van Nederland en het ‘Barcelona van de Veluwe’.”

Totaaloverzicht van het plan De Wijde Wellen.

Bezoek voor meer informatie www.dewijdewellen.nl De website is in week 22 voor het publiek online gegaan.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites