Duck-To Eendjesrace trekt veel bekijks

Deel dit artikel

HARDERWIJK – De Duck-To Eendjesrace op zaterdag 22 april is een drukbezochte promotieactiviteit als start van het 60-jarig jubileum van Zwart-Wit’63. Onder goede weersomstandigheden worden de bijna 4800 eendjes even na half 2 te water gelaten.

Zwart-Wit’63 trok veel aandacht met de Duck-to eendjesrace. fotoserie: Wim Balke

De enorme opblaaseend is al van grote afstand te zien. Op de boulevard staat de jubileumcommissie met een kraam om de laatste eendjes te verkopen. Voorzitter jubileumcommissie Jeroen IJzerman meldt dat er de laatste paar uren nog enkele honderden van de hand zijn gegaan. „Een combinatie van mooi weer en 60 super prijzen.” De prijzen, veelal beschikbaar gesteld door sponsoren, zijn voor de kraam uitgestald. De hoofdprijs is een elektrische fatbike van Profile Wigger.

De jubileumcommissie verkoopt de laatste loten. 

Angenieta Garcia y Draijer zegt namens de jubileumcommissie: „Het idee is spontaan ontstaan en gaandeweg merk je dat je heel veel moet regelen. Vooral de mannen van de commissie fundraising zijn heel druk geweest om alle prijzen op te halen en alles uit te stallen.”

Tien minuten voor de start stopt de verkoop en wordt de blik gericht op de haven, waar even voor half 2 een grote hijskraan de kist met eendjes te water laat. Inmiddels is de kade volgelopen met belangstellenden die dit bijzondere moment wel willen zien. Omar Dahak van Bella Ciao deelt Crispy China pizza’s uit met pekingeend gesponsord door Tomassen Duck-To. Ook restaurants Monopole en De Admiraal hebben hun medewerking verleend.

Het te water laten van de eendjes was een spectaculair gezicht.

Dan valt de gele massa in het water en wordt door een brandslang vanaf de vissersboot HK173 richting de trechter gestuwd, want er staat weinig wind. De afstand van 75 meter wordt in een kwartiertje afgelegd. In de boot zit notaris Stephanie Scheiberlich om de nummers van de eendjes te noteren. Eén voor één worden de eendjes uit het water gevist. „Ik houd toezicht op wie de winnaars worden en noteer de uitslag op een lijst, zodat er geen discussie over kan ontstaan. Het is een leuk initiatief van een sportvereniging om geld op te halen waar ik mijn medewerking aan wil verlenen als bijdrage aan de maatschappij. Ik heb het één keer eerder gedaan voor de Lions tijdens Aaltjesdag, maar toen stortte het van de regen. Gelukkig is het nu beter weer.”

Door de medewerking van notaris Stephanie Scheiberlich had de eendjesrace een officieel tintje.

Als de eerste 60 eendjes binnen zijn, stopt de race en worden de winnende lotnummers door Stephanie op een groot vel papier geschreven. De eerste twee prijzen, de fatbike en de smart TV, worden bij de kraam weggegeven. De derde prijs, een PlayStation 5, moet nog worden opgehaald.

Vanaf de HK173 werden de eendjes richting de trechter gedreven.

De Duck-to Eendjesrace is een groot succes voor de club. Angenieta: „Met de verkoop van de loten kunnen we een groot deel van de jubileumweek bekostigen. Het is ons gelukt om grote feestartiesten als Henk Dissel, Ronnie Ruysdael en Q-music binnen te halen. Het was fantastisch om te zien dat er vanmiddag zoveel mensen op de kade stonden. Daar spreekt maar weer uit dat Zwart-Wit’63 een echte familievereniging is met grote betrokkenheid bij de club. Daar zijn we erg trots op.”

Het is nu aftellen naar de feestweek. Volgende week gaan de kaarten voor de wedstrijd tegen de Creators FC in de verkoop. „We hopen ook dan op een grote opkomst. De opbrengst van die wedstrijd gaat geheel naar Stichting onderzoek Emma Kinderziekenhuizen.”

De winnende lotnummers zijn zaterdagavond op de website geplaatst. Ook staan de winnende lotnummers op Facebook en Instagram. Prijswinnaars kunnen een mail sturen naar info@trendzonline.nl met lotnummer en telefoonnummer. Dan neemt de organisatie contact op.


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/924055/eendjesrace-van-zwart-wit63-aan-de-boulevard-van-harderwijk-t

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites