Zonvolgend, zelfreinigend en dubbele weerkaatsing van het licht. Met drie patenten is de Ecoplant een knap staaltje innovatie van Hollandse bodem. En volgens bedenker Hans Veenemans is de technologie nog lang niet uit ontwikkeld.
Een mooi kenmerk van de Ecoplant is dat hij geruisloos zijn werk doet, stelt de Zwollenaar. ,,Hij draait langzaam met de zon mee. Dat gaat ongemerkt, maar het gebeurt wel. Je kijkt even niet en hij staat toch weer anders. Dit zie je ook bij de nieuwe zonneweides en zonnetapijten in de wereld. Ze zijn allemaal zonvolgend en daardoor effectiever.”
De Ecoplant is zonvolgend door een gepatenteerd systeem van ingebouwde lichtgevoelige solarcellen. ,,De cellen reageren op lichtsterkte. De zon komt op in het oosten en de intensiteit draait gedurende de dag naar het westen. Doordat de Ecoplant meedraait, heeft hij de hele dag perfect op de zon gestaan. Dit is een pluspunt ten opzichte van passieve zonnepanelen die op de zon wachten. En zoveel daken zijn er niet zuidgericht. De Ecoplant heeft zo 40% meer opbrengst.”
De Ecoplant heeft speciale solarpanelen die dubbele weerkaatsing van het licht garanderen met daardoor meer energieopbrengst. Ook dit is een gepatenteerde techniek. De nano coating solarbladen vormen een vuilafstotend systeem dat zichzelf schoonhoudt. Ter vergelijking: als je zonnepanelen niet schoonhoudt, gaat de opbrengst per jaar met 10% naar beneden. We zijn bezig met het vierde patent: de technologische ontwikkeling gaat door.”
Het off the grid model is bij uitstek geschikt voor de tiny houses die in opkomst zijn. ,,Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend wonen. Maar zo’n klein huisje heeft niet veel dakoppervlak voor zonnepanelen. De Ecoplant biedt mogelijkheden doordat deze losstaat van het gebouw. Dat kan dus ook in het buitengebied.”
De energie is overal in te zetten waar je maar wil, want je bent niet gelimiteerd door een kabel. Daar heeft Veenemans ook ideeën over. ,,Inmiddels rijden er 1,4 miljoen elektrische fietsen in Nederland, maar waar laden we die fietsen op? Onze Ecoplanten kunnen prima op fietsknooppunten staan en dan fungeren ze tegelijk als ontmoetingspunt in het buitengebied. En als je met een lege accu komt te staan van een zware elektrische fiets, heeft de Ecoplant ook een receptiefunctie waarmee je kunt communiceren en contact kunt leggen met de centrale.”
Mobiliteit
Het mobiele en tijdelijke karakter maakt de off the grid Ecoplant interessant, stelt Veenemans. ,,Als het toeristenseizoen voorbij is, pak je hem op en zet je hem ergens anders neer. Als je gaat verhuizen kun je hem meenemen en ook is de Ecoplant prima inzetbaar bij evenementen en festivals. Daar is een enorme vraag naar energievoorziening voor communicatie. Informatie delen via een telefoon is op festivals van groot belang. Ook kan de Ecoplant 500 elektrische kluisjes voorzien van stroom en is daarmee een schoon alternatief voor milieuvervuilende dieselgeneratoren.”
Internationaal product
De samensmelting van functies in de Ecoplant is bedacht door Hans Veenemans (54) uit Zwolle. De herkomst van onderdelen maakt het een internationaal product.
,,De zonnepanelen worden in China gemaakt en de staalkolom is een Europees product. De accutechniek en de omvormer (van zonkracht als gelijkstroom naar wisselstroom) zijn Duits. De assemblage vindt in Raalte plaats en omdat we zoveel mogelijk lokaal willen produceren, zijn we nu in gesprek met een staalproducent in Hengelo. Onlangs is in Hongkong een Ecoplant geplaatst, die lokaal is geproduceerd.”
De internationale uitrol is door corona wat vertraagd. ,,De beurzen zijn gecanceld, maar er is wel veel internationale interesse. Zo is er in Shanghai in China een Ecoplant park aangelegd met 36 stuks, die gezamenlijk CO2 neutrale stroom opwekken.”
Voor meer informatie:
Ecoplant Europe B.V.
Marsweg 5
Postbus 157
8000 AD Zwolle
+31 (0)38 33 777 57
info@ecoplant.solar
www.ecoplant.solar