Fine dining op Kasteel De Essenburgh

Deel dit artikel

Met een geheel nieuw concept is Kasteel De Essenburgh sinds Pinksteren weer open voor publiek. Van buffet, lunch, diner tot gebak; alles is opnieuw uitgedacht, het concept is compleet gerebrand, stelt director of operations Jasper Ebbink. “We zijn een halfjaar verder en alles is weer mogelijk: van dineren, borrelen, lunchen, vergaderen, trouwen tot condoleances.”

De nieuwe hoteleigenaren – De Essenburgh valt sinds 1 februari 2023 onder de Q Hospitality Group – hebben de locatie in het buitengebied van Hierden een upgrade gegeven met onder andere een geheel gerenoveerde entree en nieuw ingerichte lounge. Ook de menukaart is volledig vernieuwd.  De komende periode ligt de focus op het uitbouwen en doorontwikkelen van het concept.

Operationeel assistent Chayenne Olofsen en chef-kok Melvin Zandsteeg in de nieuw ingerichte lounge. (foto: Marco Jansen)

Synergievoordelen

Het bijgebouw fungeert sinds 1 februari 2024 voor 2,5 jaar als woonplek voor 70 vluchtelingen uit Oekraïne. Zij maken gebruik van de hotelkamers en hebben een eigen gemeenschappelijke ruimte en keuken op een ander deel van het terrein. Overnachtingen op De Essenburgh zijn dus de komende periode niet mogelijk, maar director of operations Jasper Ebbink ziet wel synergievoordelen met Hotel De Beyaard in Hulshorst. “We werken in De Essenburgh met een zeskoppig team en willen dit verder uitbouwen. Personeel en ook groepen wisselen we regelmatig uit met De Beyaard. Mensen vergaderen in Hulshorst en komen voor fine dining naar De Essenburgh. Of ze trouwen hier en overnachten in de vernieuwde suites van De Beyaard.”

Nieuw ingerichte lounge met goudkleurige accenten (eigen foto).

Vrijheid en creativiteit

De nadruk op De Essenburgh ligt meer op fine dining; geen schnitzel of carpaccio op de menukaart, maar koken op een culinair hoger niveau, aldus chef-kok Melvin Zandsteeg (30) uit Lunteren, die sinds 15 juni 2023 de nieuwe ideeën in de keuken bedenkt. Door de ervaring die hij heeft opgebouwd, krijgt Melvin de vrije hand. De uitdaging maakt het werk ‘super leuk’.  “Ik krijg de vrijheid om de menu’s te maken en nieuwe gerechten te bedenken. We hebben een vijfgangenmenu en ik probeer elke drie weken het menu te veranderen.”

De Essenburgh richt zich met het nieuwe concept op fine dining. (eigen foto).

Melvin heeft gewerkt in gerenommeerde restaurants zoals Basiliek in Harderwijk, hotel-restaurant De Echoput in Hoog Soeren en Het Koetshuis in Bennekom. “Ik werk sinds mijn 17e in de keuken en het leukst vind ik creatief bezig zijn en gasten blij maken. Van een simpel product als een knolselderij door creativiteit een heel gerecht maken is mooi om te doen. Ik bedenk alles zelf en door de ervaring weet je wel ongeveer welke smaken bij elkaar passen.”

Lokale producten

Melvin probeert veel met lokale producten te werken: forel van ’t Smallert uit Emst, brood van Bakker Piet uit Elspeet en wild van de Veluwe. “Dit is kwalitatief goed en duurzaam en we kunnen door de samenwerking goed inspelen wat op dat moment leverbaar is. We werken per seizoen; midden in de zomer heb je veel rood fruit en in oktober begint het wildseizoen weer. In het najaar spelen we daarop in met wild zwijn, hert, ree en fazant.”

Het restaurant is vier dagen per week geopend voor lunch en diner: donderdag en zondag van 11.00-17.00 uur en vrijdag en zaterdag van 11.00-21.00 uur. “Voor lunch kun je vrij binnenlopen, maar voor diner is reserveren wel gewenst. Vanwege het beperkte aantal plaatsen (25 couverts) is het goed om te weten hoeveel mensen er komen. We willen een optimale beleving bieden.”

High tea

Het lunchmoment is ook een ideale gelegenheid voor een high tea. Dit is vanaf twee personen en is tijdens openingsdagen van donderdag tot en met zondag tussen 13.00-17.00 uur. Operationeel assistent Chayenne Olofsen: “We serveren dit bij mooi weer ook buiten op het terras. De high tea bestaat uit verschillende soorten koffie en thee met zoetigheden, warme hapjes en sandwiches. Deze kun je via de website reserveren en is op aanvraag beschikbaar vanaf 2 tot en met 50 personen.”

Eerste Kerstdag is De Essenburgh geopend met een speciale kerst high tea en ‘s avonds fine dining met een speciaal kerst vijfgangenmenu.

Melvin Zandsteeg, Jasper Ebbink en Chayenne Olofsen willen ‘creatief bezig zijn en gasten blij maken, en verrassen met mooie plek’ (foto: Marco Jansen)

Contact met gasten

Chayenne Olofsen (25) uit Hulshorst werkt al vanaf haar veertiende op De Essenburgh. “Ik woonde hier in de buurt en het kasteel spreekt me heel erg gaan. Ik zocht werk en ging een kijkje nemen met een vriendin. Ik begon als meisje in de housekeeping – kamers poetsen en de openbare ruimtes bijhouden. Dit heb ik zeven jaar gedaan en toen kreeg ik de functie van eerste medewerker. Ik maakte de switch naar meerdere afdelingen en pakte de bediening en het ontbijt mee.” De Essenburgh voelt voor haar als tweede thuis. Chayenne houdt van de plek, het contact met de gasten en is graag lekker buiten in de natuur. “Ik vind het ook leuk om met de mensen om te gaan die hier komen.”  Dagelijks draait ze mee in de operatie en dat werk is erg gevarieerd; van de financiën bijhouden tot de bediening op het terras en het doorontwikkelen van het concept.

Upgrade

Chayenne is wel blij met de veranderingen die door de Q Hospitality Group zijn doorgevoerd. “Het werd wel tijd, de meubels en het menu waren al acht of negen jaar hetzelfde. Na de renovatie heeft De Essenburgh echt wel een upgrade gekregen: alles komt nu veel meer op zijn plek terecht en je ziet het mooie van het kasteel. Ook het fine dining concept, dat meer naar culinair niveau gaat, past meer bij het kasteel. De gasten zijn heel erg tevreden en ze zijn verrast door de mooie plek.”

Chayenne Olofsen, Jasper Ebbink en Melvin Zandsteeg richten zich met Kasteel De Essenburgh op fine dining (foto: Marco Jansen)

Meer informatie, contactgegevens en de onlineboekingsmodule zijn te vinden via de website: www.kasteelessenburgh.com.


Bron:

https://www.harderwijksezaken.nl/nieuws/fine-dining-op-kasteel-de-essenburgh

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites