Green Offices duurzaam resultaat na ingewikkeld proces

Deel dit artikel

HARDERWIJK/PUTTEN – Een toonaangevend, energieneutraal en circulair pand bouwen. Met die opdracht ging aannemer Jasper Aalten van aannemersbedrijf GG Aalten uit Putten eind 2017 aan de slag. Opdrachtgever Richard van der Poll wilde van Green Offices het duurzaamste gebouw van Harderwijk en omgeving maken. Of in elk geval: een nieuwe standaard neerzetten om andere ondernemers uit te dagen.

Het pand aan de Goede Reede tussen Harderwijk en Ermelo is na de zomer van 2020 opgeleverd. Met de aanleg van 180 zonnepanelen tussen kerst en nieuwjaar is Green Offices helemaal af. Er staat een duurzaam gebouw met A++++ label. Een gasloos, stroomloos en circulair pand, met zeer hoge isolatiewaarden. Green Offices voldoet hiermee aan de eisen om van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een Groenverklaring te krijgen.

Met de aanleg van 180 zonnepanelen is Green Offices helemaal af.

Groenverklaring

Opdrachtgever Richard van der Poll (53) uit Harderwijk moest een balans zien te vinden tussen torenhoge ambities en beperkte middelen. ,,Ik wilde het duurzaamste pand van Harderwijk en Ermelo neerzetten, maar had beperkt budget om dit te realiseren. Als je de middelen niet hebt, moet je behoorlijk volhouden om het voor elkaar te krijgen. De wens was dat we 30 procent onder de waarden zouden scoren die worden voorgeschreven in het bouwbesluit. Dan voldoe je aan de eisen voor de RVO Groenverklaring en dat was mijn drive. Aan deze Groenverklaring zitten allerlei subsidies vast en daarmee fiscale voordelen. Maar die krijg je pas achteraf: je moet eerst winst maken voor je energie investeringsaftrekken kunt doen.”

Richard van der Poll: ,,Ik wilde het duurzaamste pand van Harderwijk en Ermelo neerzetten.”

Ook zijn persoonlijke overtuiging zorgde ervoor dat hij heeft volgehouden. ,,Allereerst vind ik dat we met z’n allen ons best moeten doen voor een beter milieu. De ecologische footprint per werkzame persoon is minder groot door te delen met elkaar. Dat is de reden dat we Green Offices zijn geworden. Als ik die overtuiging niet had, was ik allang afgehaakt. Het was een verschrikkelijk ingewikkeld proces en ook duur. Een derde is de bouw van het pand zelf, een derde de duurzame investeringen en een derde is de aankleding.. We hebben gekozen voor een ontwerp dat voor alle partijen aantrekkelijk was. De welstandscommissie van de gemeente vindt er iets van: zo mag je geen metalen doos neerzetten, maar moest het gebouw van hout en steen zijn om te voldoen aan de omgevingseisen.’’

Tijdens het proces moest de ondernemer afwegingen maken en compromissen sluiten. ,,Om te voorkomen dat een super duurzaam pand onbetaalbaar wordt, moet je schrappen en wegbezuinigen. Als je bezuinigt op een warmtepomp en voor gasverwarming gaat, is dat veel goedkoper, maar had ik andere dingen moeten bedenken om de Groenverklaring alsnog te krijgen. Ook wilde ik zelf perse een gasloos pand. Driedubbel glas is dubbelglas geworden, aangezien het effect daarvan veel kleiner is. Het pand heeft namelijk veel minder ramen dan we in eerste instantie voor ogen hadden’’, vertelt Van der Poll, die droomde van een glazen voorgevel, maar daarvan afzag, want dat werd peperduur. Ook de draaikiepramen hebben het niet gehaald.

Aannemer Jasper Aalten van Bouwbedrijf GG Aalten in Putten, is vanaf november 2017 betrokken bij het proces. Hij kende Van der Poll al van BNI Putten en was klant bij Accent. ,, Vanaf het begin was er een goede klik, we begrepen elkaar. Richard was dag en nacht bezig met het pand en af en toe hebben wij op de rem getrapt en gekeken of het nog in het kostenoverzicht paste. Uiteindelijk hebben we als bouwteam samengewerkt.”

Het pand moest passen binnen het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan.

Het bouwbedrijf, waar de Puttenaar (43) samen met zijn broer mede-eigenaar van is, heeft zich ingezet voor een energieneutraal pand. ,,We hebben de kennis in huis om projecten van deze omvang goed te kunnen doen en details te realiseren. Allerlei zaken zijn toegepast in het pand. De juiste materiaalkeuze, regenwater wat hergebruikt wordt, luchtdicht bouwen met daarmee hoge isolatiewaarden.”

Wit dak

Van der Poll stelt dat de aannemer zoveel mogelijk heeft meegedacht. ,,Fijn is dat hij werkte met een open begroting. Het plan was heel variabel, zo kon je beter terugrekenen en efficiënt inkopen. Jasper heeft het deel van de aannemer beschreven maar ook een inschatting gemaakt van de kosten van onderaannemers zoals installateurs.”

Daarnaast prijst Van der Poll het bouwbedrijf voor ‘een zeer flexibele instelling’. ,,Last minute wilde ik een wit in plaats van grijs dak, want wit reflecteert zonlicht en houdt het pand koeler. Dat heeft op lange termijn grote voordelen. Een ander voorbeeld: de bekisting voor de fundering werd al getimmerd, maar op het laatste moment heb ik de ingang nog kunnen aanpassen.”

Trots

In april 2020 stond de staalconstructie en na de zomervakantie is het pand casco opgeleverd. Het pand is door Van der Poll afgebouwd. ,, Ik ben heel tevreden en trots dat het is gelukt. Ik hoop dat andere ondernemers mijn ambitie volgen.’’

Aalten is blij dat hij het vertrouwen heeft waargemaakt en kijkt terug op een geslaagd project. ,,Als het gaat om rentmeesterschap van deze aarde wil ik waar mogelijk als aannemer ook een steentje bijdragen. We hebben een heel groen pand gerealiseerd waar wij 100% achter staan. Het wordt volop gebruikt want inmiddels werken hier 70 personen. Onze wens als bouwer is dit vaker te kunnen doen.”

Het pand wordt volop gebruikt want inmiddels werken hier 70 personen.

Goede Reede 1
3845 MD Harderwijk
Tel: 0341-355550
Email: info@greenoffices.nl
www.greenoffices.nl

Aannemersbedrijf Aalten BV
Broekermolenweg 4
3882 MG Putten
Tel: 0341-356577
www.ggaalten.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites