JAM van individuele begeleiding tot taaltraining

Deel dit artikel

Verhuizing naar praktische locatie met buitenruimte

HARDERWIJK – JAM staat voor cognitief (leren), sociaal emotionele ontwikkeling, taaltraining en JAM School. De zussen Astrid de Bruin en Jantine van Hunenstijn zijn met JAM Harderwijk per 1 augustus verhuisd van de Academiestraat naar het pand aan de Laan 1940-1945 1. ,,We waren op zoek naar een pand op een centrale locatie in de stad, dat we praktisch konden inrichten en voorzien van een buitenruimte.’’

Astrid de Bruin (links) en Jantine van Hunenstijn. Foto’s: Karolina Riedel.

Qua oppervlak is JAM er duidelijk op vooruit gegaan na zes jaar in de binnenstad. ,,We huurden aan de Academiestraat de eerste en tweede verdieping en dat was bij elkaar 260 m2. Nu hebben we 430 m2. Er zijn twee ruime lokalen voor huiswerkbegeleiding en 18 kleine leslokalen waar we coronaproof kinderen één op één of in een kleine groep kunnen begeleiden. Overal hangen digiborden’’, vertelt Astrid (50).

JAM School

De buitenruimte was nodig omdat JAM de laatste jaren meer school is geworden. Jantine (42) zegt over JAM School: ,,Momenteel krijgen elf kinderen bij ons één op één onderwijs. Zij gaan niet meer naar regulier onderwijs. Zij zijn thuiszitter om verschillende redenen: vanwege gedrag, omdat ze totaal overprikkeld zijn, of om een medische reden. Deze kinderen zijn wel leerbaar maar niet ‘schoolbaar’. Ze kunnen op school in een groep een les volgen niet aan. Deze kinderen komen bij ons via scholen, ouders, het centrum Jeugd en Gezin (CJG) en de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Er zijn meer thuiszitters dan menigeen in de gaten heeft en daar bieden wij mogelijkheden voor.”

JAM is elf jaar geleden gestart door Astrid en Jantine en geeft nu over de 400 kinderen begeleiding in Nunspeet, Elburg, Zeewolde, Ermelo en Harderwijk. Naast de locatie in Harderwijk is JAM intern gevestigd op het CCNV en het Rietschans College. Astrid: ,,We werken samen met veel partijen in de regio en van veel scholen hebben we een kind. Ondanks de groei staat JAM voor kleinschaligheid en gezelligheid. Je komt hier binnen in de keuken; er brandt een kaarsje en er ligt een vloerkleed. Het koken met de kinderen is een deel van het lesprogramma. Door de inrichting van onze locatie, warme materialen en kleurgebruik proberen we dat warme huiskamergevoel uit te stralen.”

Eén op één begeleiding bij JAM.

Leerlingen die op wat voor manier dan ook achterop zijn geraakt, hetzij door de coronacrisis of doordat een vak niet lukt, kunnen bij JAM op alle mogelijke manieren weer op niveau komen. Dat kan in de vorm van één op één begeleiding, huiswerkbegeleiding (waarbij een contactpersoon van JAM per middag 4-6 leerlingen onder zijn/haar hoede heeft) en door bijspijkeren. Astrid: ,,Alles wat schoolgerelateerd is, kun je vinden bij JAM. Hier komen kinderen van de basisschool, middelbare school, het MBO, maar ook steeds meer van het HBO. Kinderen komen binnen in groep 7 of 8 en blijven dan soms wel tot 5 havo of 6 vwo aan. We bieden ondersteuning aan leerlingen die het moeilijk hebben in coronatijd. Huiswerkbegeleiding is vooral gericht op plannen en ‘leren leren’.

Het liefst werkt JAM samen met een (vak)docent van de school van het kind. ,,Dan merk je dat je snel verder komt en dat is prettig werken. Voor bijspijkeren in een bepaald vak of voor een vaardigheid als begrijpend lezen, rekenen of spellen op de basisschool is soms vijf lessen al genoeg.”

JAM kijkt naar leren en ontwikkelen (cognitie) en heeft ook een orthopedagoog in huis die kijkt naar de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Jantine: ,,Zij stuurt op gedrag en schrijft ontwikkelingsperspectief plannen (OPP) met als doel een kind nieuwe stappen te laten zetten. Het kind staat in het midden.’’

Taaltrainingen

JAM heeft bijna 50 mensen in dienst; de oudste is 63 en de jongste 20 jaar. De docenten en begeleiders zijn grotendeels hbo of universitair geschoold. Goed personeel is de basis, vinden Astrid en Jantine.

,,Doordat we zoveel goede docenten in huis hebben, zijn we een aantal jaar geleden begonnen met taaltrainingen. We geven Spaans, Duits, Engels, Frans en bieden zelfs ook Russisch aan. Op dit moment bedienen we zo’n 50 mensen met het aanleren van een moderne vreemde taal. Zij komen uit het bedrijfsleven, maar ook hebben we veel mensen uit Polen die Nederlands leren. Een pluspunt is dat we native speakers als docent hebben en we werken met mooi lesmateriaal. Door de opgezette leerlijnen kan je hier drie jaar blijven en krijg je een certificaat dat voldoet aan de richtlijnen van het Europees referentiekader.”

JAM Harderwijk
Laan 1940-1945 1
3841 JA Harderwijk
Tel: 06-11083676 (Astrid)
06-10520682 (Jantine)
www.jamharderwijk.nl

Jantine van Hunenstijn en Astrid de Bruin voor de nieuwe locatie van JAM.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites