Jong & Politiek is het project van de Stichting Maatschappelijk Verantwoord Idee, ontstaan in 2019 in samenwerking met de lokale politieke partijen Gemeentebelang Nunspeet, Progressief Ermelo en Harderwijk Anders. De gedachte achter Maatschappelijke diensttijd (MDT) is jongeren een bijdrage laten leveren waar ze ook iets van leren. Voor Jong & Politiek is dit interesse wekken voor lokale politieke thema’s. De nieuwste activiteit: Leer jezelf presenteren door de JEP-talks op 7 en 27 maart.
Maatschappelijke relevantie
Het kabinet heeft geld uitgetrokken voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Dit landelijke project bevindt zich nog in de experimentele fase. Het laat jongeren investeren in zichzelf, door op vrijwillige basis een maatschappelijke bijdrage te leveren in samenwerking met elkaar. “De omvang wordt 80 uur in een half jaar tijd. De doelgroep bestaat uit jongeren van 15-30 jaar. Als een jongere zijn of haar MDT heeft afgerond, moet dit een meerwaarde op het cv zijn, vergelijkbaar met een bestuursfunctie in een studentenverenging’’, vertelt Maarten Reckman. De Harderwijker heeft met de stichting Maatschappelijk Verantwoord Idee een lokaal project opgezet. Jong & Politiek is één van de ruim 80 proeftuinen in Nederland. Andere voorbeelden zijn maatjesprojecten, wijkgerichte projecten en jongeren vrijwilligers centrale.
Lokale proeftuin
In Nunspeet, Harderwijk en Ermelo is Jong & Politiek in maart 2019 begonnen. Een jaar later zijn in totaal 35 jongeren betrokken. “Jong & Politiek is ontstaan in verkiezingstijd, met als doel een jongerenafdeling. De gedachte is dat alles om je heen politiek is, van skatebaan tot jongerenhuisvesting. Hoe kom je erbij om de politiek in te gaan? Ontdekken waarom dat leuk is; dat is de onderliggende motivatie. Oorspronkelijk was 90 jongeren in 1,5 jaar het doel. Dat gaan we niet halen; het heeft aanlooptijd nodig om bekendheid te krijgen”, ziet Reckman.
In de drie gemeenten hebben jongeren diverse activiteiten ontplooid. In Nunspeet is een verkeersonderzoek gedaan naar onveilige situaties, wat is aangeboden aan de wethouder. De brandweer is bezocht en er staat een excursie naar de Tweede Kamer gepland.
In Ermelo was o.a. een opschoondag van de hei, politieke fracties werden bezocht en nu wordt de opzet van een creatieve broedplaats voor jongeren onderzocht.
In Harderwijk was er een Jong & Politiek collegetour in de raadzaal met o.a. wethouders Jeroen de Jong, Gert-Jan van Noort en raadslid Martijn Pijnenburg. De groep in Harderwijk wordt gecoördineerd door Kimberley van Eijkel.
JEP-talks
De nieuwste activiteit is de JEP-talks; een trainingsdag om een verhaal over te kunnen brengen. Interessant voor wie politieke ambities heeft, maar het komt ook van pas bij solliciteren. “Dit betreft storytelling: je mening of je standpunt overbrengen vanuit een ervaringsverhaal. Dit gebeurt in de gemeenteraad veelvuldig. Bij de JEP-talks leer je op een speelse manier jezelf presenteren. Dit is laagdrempelig: onze jongeren zijn studenten, scholieren of werkend.”
Theatermaker Arthur van Vliet verzorgt de trainingsdag, op zaterdag 7 maart van 9.30-16.00 uur in het Oude Stadhuis op de Markt in Harderwijk. “Hij helpt je leren je eigen verhaal te maken en te presenteren: boeiend voor publiek. Dat doe je in groepsverband. De één zet een briljant verhaal neer; de ander moet een drempel over en leert daar wat van. De kunst is ontspannen je verhaal over te brengen. Maar het is ook lol hebben met elkaar: Jong & Politiek moet vooral leuk zijn.”
Na deze introductie is op vrijdag 27 maart een echte JEP-talks ‘on stage’. Een aantal jongeren krijgt de kans om van 19.30-22.00 in het Oude Stadhuis hun training in de praktijk te brengen door op het podium hun verhaal te doen. Hiervoor is ook publiek uitgenodigd.
Beide activiteiten (7 maart inclusief lunch) zijn gratis.
Opgeven: via inschrijfformulier op www.jongenpolitiek.nl