Muziek, sfeer en historie tijdens Open Monumentendag

Deel dit artikel

Harderwijk heeft een mooie historische stadskern met een behoorlijk aantal monumentale gebouwen. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september kunnen bezoekers details ontdekken die normaal niet zo makkelijk te zien zijn. Er worden zeven monumenten opengesteld en ook zijn er diverse optredens door de stad.

HARDERWIJK – De landelijke Open Monumentendag is er al voor de 35ste keer en ook in Harderwijk gaat de traditie al zo’n 30 jaar terug. Liek Mulder is sinds 2013 voorzitter van het comité dat jaarlijks de Open Monumentendag organiseert. Hij heeft een coördinerende rol. ,,Vorig jaar was er een Openlucht Monumentendag en een speurtocht. We wilden in coronatijd toch iets doen en dit was een groot succes met zo’n 700 deelnemers. Je merkte dat er behoefte aan was en dat mensen het leuk vinden om locaties te bezoeken.”

Inmiddels zijn de coronaregels wat verruimd en kan de organisatie een stapje verder gaan. ,,Veel monumenten kunnen nog niet open, omdat de 1,5 meter afstand nog geldt. Wij openen zeven grote monumenten die makkelijk toegankelijk zijn en waar mensen op afstand van elkaar naar binnen kunnen.’’

Zo heeft de Catharinakapel een maximum van 45 bezoekers bij een voorstelling, maar kun je in de Grote Kerk gemakkelijk met meer mensen rondlopen, zonder dat je elkaar in de weg zit. De andere monumenten zijn de Smeepoort, het Oude Stadhuis, Molen de Hoop, de Oude Synagoge en de Dorpskerk in Hierden. De Open Monumentendag start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Speurtocht

Het centrale punt is een kraam bij het Oude Stadhuis op de Markt. Hier kunnen mensen een folder voor de speurtocht ophalen. De route voert vanaf de Markt via de Hortustuin door het historische hart van de stad. ,,Mensen lopen door steegjes, straten en pleintjes waar ze normaal niet zo vaak komen en zien details waar ze anders aan voorbij gaan. Onder meer komen ze langs het Hanzepaardje, een beeld van de Friese kunstenares Natasja Bennink, gemaakt in opdracht van Stadsmuseum Harderwijk. Door vragen over de Harderwijkse geschiedenis worden deelnemers uitgedaagd om goed om zich heen te kijken. Ze moeten een woord raden en hierbij zijn drie prijzen te winnen. Zo’n tocht is heel aardig voor kinderen en gezinnen omdat er een wedstrijdelement in zit. De folder is een mooie beschrijving. Vorig jaar was dat een groot succes, dus doen we dit nog een keer, maar nu anders.’’

Muziek en figuranten

Muziek brengt leven in de brouwerij. De optredens worden verzorgd door het klassiek koor Annemarie & The Pilgrim Voices in de Catharinakapel (13.00 en 14.00 uur) en Grote Kerk (15.00 en 16.00 uur). De Sambaband Samba@Sea van Crescendo creëert sfeer in de binnenstad van 13.30-15.30 uur en in de Muziektent van het Plantagepark geeft Nadine Rozendaal uit Zeewolde tussen 13.30-16.00 uur enkele optredens.

Ook figuranten van Levende Historie zorgen voor sfeer. Zij komen in begin 20e eeuwse klederdracht uit Grootmoeders tijd. Ze zijn onder meer te zien in de Hortustuin, de Vischpoort en het Hanzepaardje en tonen ook oude ambachten gerelateerd aan de visserij.

Mulder hoopt dat toch wel zo’n duizend bezoekers dit jaar meedoen en verwacht ook de nodige belangstelling van buitenaf.

De Smeepoort is een van de zeven monumenten op de route tijdens de Open Monumentendag 2021 in Harderwijk.

Facebook Open Monumentendag Harderwijk:

https://www.facebook.com/OpenMonumentenDagenHarderwijk


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/749584/muziek-en-sfeer-tijdens-open-monumentendag

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites