Rabobank doneert drieluik aan De Roef ‘Schilderijen zijn stukje Harderwijkse geschiedenis’

Deel dit artikel

HARDERWIJK – Drie karakteristieke schilderijen van de Stadsmuur en de Stille Wei hangen sinds vrijdag in de Ali de Ruiter vergaderzaal in het nieuwe MFC De Roef. Het drieluik is een geschenk van Rabobank Randmeren, dat er na de verhuizing van het kantoor in Harderwijk geen ruimte meer voor had en er een lokale bestemming voor zocht. Arthur Woensdregt en Corine Das overhandigden de werken namens Rabobank aan Else van Werven en Auke van Scherrenburg van De Roef.

 

Het drieluik had jarenlang een prominente rol in het kantoor van Rabobank aan de Hoofdweg. „Het is een drieluik van de stadsmuur van Harderwijk, geschilderd door Piet Eggen. Wij hebben het cadeau gekregen ter gelegenheid van de opening van de Dealing Room (voor aan- en verkoop van effecten) begin jaren 2000. Daar hing het jarenlang op een prominente plek, op de bovenste etage in het luxe aangeklede private banking gedeelte’’, vertelt Corine Das, teamlead dagelijkse bankzaken.

Het kantoor van Rabobank Randmeren in Harderwijk verhuisde begin 2021 van de Hoofdweg naar de nieuwe locatie aan de Luttekepoortstraat. „Hier hadden we niet meer de ruimte om de drie schilderijen naast elkaar te hangen. Wel hebben we een miniatuur replica drieluik laten maken, die nu in de bankhal in ons nieuwe kantoor hangt.”

(vlnr) Corine Das, Else van Werven, Arthur Woensdregt en Auke van Scherrenburg met de drie werken (foto: Marco Jansen).

Voor het stadsgezicht werd een nieuwe bestemming gezocht en via de gemeente werd de vraag uitgezet. De Roef had interesse in overname. Arthur Woensdregt, sinds 1 september 2022 coöperatief directeur Rabobank Randmeren: „Wij geven de originele stukken graag door. De Rabobank heeft weliswaar een kunstafdeling, maar wij vinden het mooier dat deze karakteristieke schilderijen een lokale bestemming krijgen, dan dat ze in een kantoor elders in het land komen te hangen. Het is een stukje historie dat zeker bij de ouderen herkenning en waardering zal oproepen. Het komt hier mooi tot zijn recht.”

Operationeel manager Else van Werven en locatiemanager Auke van Scherrenburg zijn blij met het geschenk. „De Roef is een nieuw, energieneutraal pand met veel gerecyled materiaal. Er moet ook wat geschiedenis van Harderwijk in het gebouw en door dit stukje nostalgie gaat het meer leven. Het hangt nu in de Ali de Ruiterzaal, onze vaste vergaderzaal met een zeven meter brede wand.”

Het drieluik hangt inmiddels in de Ali de Ruiter zaal in MFC De Roef. Foto: Auke van Scherrenburg.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites