Scheiden Zonder Zorgen – deskundige, onafhankelijke mediation

Deel dit artikel

Scheiden Zonder Zorgen is de mediation praktijk van Petra en Mike Lap in Apeldoorn en Harderwijk. Zij staan voor onafhankelijke en deskundige begeleiding bij echtscheidingen en zorgen dat van kennismaking tot en met de registratie bij de gemeente alles goed geregeld is.

Introductie

Petra Lap (54) is Scheiden Zonder Zorgen mede begonnen omdat ze een kind is van ‘vechtscheidende’ ouders. ,,Ik heb het aan den lijve ondervonden hoe het is om als kind tussen twee fiks ruziënde ouders in te zitten. Ik heb voordat ik mediator werd, 17 jaar bij een bank gewerkt en zat bij deze financiële instelling in de ondernemingsraad. Als conflicten tussen leidinggevende en medewerker uitgepraat moesten worden, werd ik soms gevraagd om erbij te zitten. Ik vond het mooi om de smeerolie te zijn in een vastgelopen machine en kon door vragen te stellen over en weer bemiddelen. Zo kwamen beide partijen in gesprek en ontstond er begrip om weer verder te kunnen. Zo kan het ook bij echtscheidingen. Die combinatie zorgde ervoor dat ik mij ging specialiseren als echtscheidingsmediator.”

Ze volgde een algemene basisopleiding mediation en kwalificeerde zich tot mediator voor het kwaliteitsregister MfN (Mediator federatie Nederland). ,,Dat keurmerk van inschrijving in een register geeft aan dat je voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Hiervoor moet je jaarlijks door scholing je kennis en vaardigheden op peil houden. Veel rechtsbijstandverzekeringen vergoeden scheidingsmediation op voorwaarde dat cliënten worden bijgestaan door een MfN geregistreerde mediator.”

Scheiden Zonder Zorgen is sinds maart 2020 geheel zelfstandig. Foto’s: Henry Faber Photography

Petra Lap begon in 2014 als zelfstandig mediator. Een jaar later sloot ze zich aan bij een franchiseorganisatie. Scheiden Zonder Zorgen is sinds maart 2020 geheel zelfstandig. ,,In die vijf jaar heb ik honderden scheidingen begeleid. Ik had voldoende routine en vlieguren gemaakt en het gevoel dat ik iedere situatie al een keer was tegengekomen. Ik wilde mijn eigen invulling geven aan het werk en als zelfstandig mediator is de aanpak minder vastomlijnd.”

Begonnen in het kantoor in Apeldoorn is Scheiden Zonder Zorgen sinds 2017 ook gevestigd in Harderwijk. Drie jaar geleden begon Petra aan de Deventerweg en sinds begin 2019 is het kantoor gevestigd aan de Johanniterlaan 4E in het pand van W4Y Adviseurs, het bedrijf van haar man Mike Lap en zijn twee compagnons. Sinds begin 2015 doet Petra op regelmatige basis mediation in één van hun spreekkamers.

Petra Lap heeft ook een praktijk in Harderwijk, in het pand van haar man Mike (l) en zijn twee compagnons.

Voorheen waren haar mediations een ‘reizend circus’: Petra sprak af bij klanten van Zwolle tot Arnhem en van Nijkerk tot de Duitse grens. ,,Dat deed ik totdat ik bij een noodsituatie bij iemand thuis werd klem gezet. Sinds dat voorval spreek ik alleen nog op neutraal terrein af. Daar was ik altijd al voorstander van, omdat dit een bepaalde rust geeft in gesprekken. Je wilt kinderen in hun thuissituatie niet blootstellen aan spanning en discussie. Alleen bij hoge uitzondering ga ik voor een kennismaking nog naar mensen toe.’’

Mediation doet Scheiden Zonder Zorgen op een neutrale locatie, zoals de spreekkamer in Apeldoorn.

Proces

Tegenwoordig eindigt bijna 40% van alle huwelijken en geregistreerde partnerschappen in een scheiding. Samenwonende stellen die uit elkaar gaan, zijn hier niet in meegenomen. 61% vormt na verloop van tijd weer een nieuw samengesteld gezin. Belangrijk is dat je dan goede afspraken maakt.

,,Scheidingen begeleiden is niet alleen zorgen dat mensen weer door één deur kunnen. Ook juridische en fiscale zaken moeten goed geregeld moeten worden in een convenant, ter voorkoming dat je de fiscus na de scheiding achter je aan krijgt.”

,,In eerste instantie zorg je dat mensen met elkaar in gesprek blijven. Ik ben verantwoordelijk voor het proces, zij maken de afspraken met elkaar. Ik toets of de inhoud wettelijk is toegestaan en zorg dat ze in het convenant (getrouwd of geregistreerd partnerschap) of vaststellingsovereenkomst (bij samenwonen) komen te staan. Bij minderjarige kinderen wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld met afspraken over de zorgverdeling, de financiën, hoe ga je om met verjaardagen van kinderen, ouders en grootouders. Ook kun je de omgang met een nieuwe partner vastleggen en afspraken maken over huisdieren. Alle mogelijke situaties bespreek je en je maakt afspraken voor de praktijk.”

In een convenant kunnen ook afspraken over huisdieren worden gemaakt.

Het ouderschapsplan en convenant worden ondertekend en gaan via een advocaat naar de rechtbank. ,,Wij hebben contact met een advocaat die dit regelt. Als de uitspraak van de rechter is geweest, moet de scheiding ook nog geregistreerd worden bij de gemeentelijke basisadministratie. Pas daarna houdt onze dienstverlening op.”

Scheiden Zonder Zorgen streeft ernaar het totale traject binnen het kwartaal afgerond te hebben. ,,Mensen moeten een rouwcurve door, nadenken en dingen laten bezinken. Scheidingen kunnen heel zakelijk zijn, waarbij verdriet en boosheid al achter de rug zijn, maar ook kakelvers, waarbij de emotie hoog zit. Dat heeft tijd nodig en die tijd moet je mensen geven.”

Betrokken

De feedback die Petra van mensen krijgt is dat zij haar ervaren als een betrokken mediator zonder een zakelijke houding. ,,Mensen vinden mij over het algemeen vrij warm. Toch moet ik een bepaalde afstand bewaren omdat het belangrijk is dat ik beide partijen even goed help. Als mensen vreselijk verontwaardigd of verdrietig zijn, helpt het niet als ik compassie heb. Dan blijf ik er boven hangen, maar ik ben wel betrokken. De overspelige echtgenoot moet ook aan bod komen. Wie ondersneeuwt, haal ik naar boven. Ik blijf onafhankelijk.’’

Haar man Mike is sinds drie jaar parttime mediator, met dezelfde kwalificaties.

,,Hij is zakelijker en ondernemers vinden het fijn om hem als mediator te hebben, aangezien hij in het dagelijks leven ook zelfstandig ondernemer is. Hij hangt meer boven de materie; ik sta wat dichter bij de persoon. De eerste kennismaking doen we vaak samen. We luisteren naar de klant waar hij het beste gevoel bij heeft en kijken wie het beste past. Regelmatig doen we mediation samen. Dat is een unique selling point.’’

Een unique selling point is dat Mike en Petra Lap mediation ook samen kunnen doen.

Scheiden Zonder Zorgen
Johanniterlaan 4E
3841 DT Harderwijk

Zwolseweg 80
7315 GN Apeldoorn

Tel: 06-21705087 (Petra Lap)

www.scheidenzonderzorgen.nl

info@scheidenzonderzorgen.nl

Facebook: Scheiden zonder zorgen

Instagram: Scheiden zonder zorgen

LinkedIn: Scheiden zonder zorgen  


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites