Van Diest & Van Diest 50 jaar makelaar in dromen

Deel dit artikel

ERMELO – Mensen dromen van een huis en een makelaar is een bemiddelaar in dromen. Met die gedachte begon Harry van Diest in 1970 een eigen makelaarskantoor aan de Koningin Emmalaan in Ermelo. Een persoonlijke aanpak, dichtbij de mens, staat 50 jaar later bij Henk en Marjolein van Diest nog steeds op één. ,,Zodat het droomhuis geen nachtmerrie wordt.’’

Harry en zijn vrouw Willy komen voor het 50-jarig jubileum naar het huidige kantoor aan de Stationsstraat 123 om herinneringen op te halen. ,,Makelaar zijn is een leuk vak en ik zou het zo weer gaan doen’’, laat Harry weten. Hij begon als makelaar in loondienst in het westen van het land en wilde voor zichzelf beginnen in Ermelo, de plaats waar hij geboren is. ,,Ik voelde me niet zo thuis in de polders.’’ Ook zijn vrouw Willy van Diest-Loedeman komt uit een Ermelose familie en is opgegroeid in het dorp.

50 jaar Van Diest & Van Diest: (vlnr) Henk & Marjolein van Diest en Willy & Harry van Diest (foto: Marco Jansen Media)

Ze kochten in 1970 een huis aan de Koningin Emmalaan 44. Vanuit kantoor aan huis begon Harry dat jaar Van Diest Makelaardij. Hij was de achtste makelaar van het dorp en moest op nul beginnen. ,,Op de eerste dag had hij de voordeur wagenwijd open gezet, maar er was natuurlijk niemand te zien. Dat tekende zijn positieve instelling’’, vertelt Willy, die na enkele jaren van meewerken zelf ook een opleiding tot makelaar volgde.

Het huis aan de Koningin Emmalaan, van waaruit Harry en Willy van Diest in 1970 het makelaarskantoor begonnen.

Begin 1978 werd zij in de rechtbank van Zwolle beëdigd en was de eerste vrouwelijke makelaar op de Noordwest-Veluwe. ,,Een unieke mijlpaal voor die tijd’’, zegt Harry. Samen bouwden ze het kantoor verder op. Willy: ,,Als bemiddelaar in onroerend goed staat de mens centraal. De weg is voor iedereen anders maar het doel hetzelfde: partijen bij elkaar brengen.’’

Willy en Harry van Diest

Foto’s in de etalage

Dat jaar volgde ook de verhuizing naar de Stationsstraat 123, want Van Diest Makelaardij wilde een kantoor in het dorpscentrum van Ermelo. Na een verbouwing trokken ze in het pand, dat door de destijds nog vrij onbekende ontwerper Jan des Bouvrie was ingericht. Harry: ,,Toen we naar Engeland gingen, zagen we dat makelaars daar in de winkelstraten zaten, met foto’s in een etalage. In Nederlands werkte de makelaar nog vanuit huis. Klanten kwamen op de advertentie af naar hem toe. Door foto’s in de etalage te plaatsen, brachten wij de huizen naar de mensen toe. Grote indirect verlichte dia’s waarop je de huizen kon zien. Ook makelaars uit Apeldoorn en Arnhem kwamen kijken, want we waren daar een voorloper in.’’

In 1978 volgde verhuizing naar de huidige locatie aan de Stationsstraat.

Bijzonder voor die tijd was ook de woonwinkel met de fotopost: een foldertje met een zwart wit foto, de vraagprijs van het huis en een omschrijving. Samen met andere makelaars van de NVM was een uitwisselingsysteem opgezet, zodat nieuw aanbod snel beschikbaar was.

In 1984 kwam zoon Henk van Diest in het kantoor werken. Tijdens zijn rechtenstudie in Utrecht werkte hij al in de vakantie, later parttime een dag in de week. ,,Ik was 20 en sprong bij. Langzaam rolde ik erin en deed daarnaast de makelaarsopleiding. Later bracht ik de eerste computer binnen. Alles ging daarvoor met post en papier. Ik merkte dat ook ik het ondernemersbloed in me had en vond het leuk om met mijn ouders verder te gaan. De korte lijnen van de makelaardij en het contact met mensen sprak me aan. Na mijn afstuderen in 1988 ging ik fulltime werken bij het ouderlijk makelaarskantoor.’’

In 1992 trouwde Henk met Marjolein van Diest. Na haar hbo-opleiding aan de Pabo en het volgen van een opleiding tot secretaresse kwam zij in 1993 op de binnendienst. ,,Dagelijks kwam een stapel fotopost binnen. Prijswijzigingen moest je met Type-ex weghalen en koopaktes waren aan twee kanten bedrukte A4-tjes’’, vertelt ze.

In 1992 trouwden Henk en Marjolein van Diest; zij zijn tegenwoordig als Van Diest & Van Diest het gezicht van het kantoor.

In de jaren 90 breidde Van Diest Makelaardij tijdelijk uit naar Harderwijk met een kantoor aan de Verkeersweg. In 2011 heeft ook Marjolein haar makelaarsdiploma behaald.

Succes afhankelijk van presentatie

De core business – mensen gelukkig maken met hun droomhuis of helpen hun huis op een goede manier te verkopen – is onveranderd, maar de techniek heeft grote veranderingen ondergaan. De digitalisering en de komst van internet hebben grote invloed op de manier van werken als makelaar.

Henk: ,,Vroeger maakten we zelf de foto met een Polaroidcamera, nu doet Marjolein de verkoopstyling voordat een professionele fotograaf komt. Woningpresentaties zijn nu full color brochures, elke woning heeft een eigen website. We maken 360 graden foto’s en video’s en doen soms ook bezichtigingen met Facebook live video’s. Het succes hangt af van de kwaliteit van de presentatie. Met social media brengen we de woning zo goed mogelijk onder de aandacht.”

De rol van makelaar werd steeds uitgebreider. ,,Naast alles wat je moet weten van juridische en bouwkundige aspecten, ben je tegenwoordig ook een online marketeer. Het vak is enorm veranderd in professionaliteit, marketing en presentatie. Daar zitten we nog middenin, want steeds meer mensen oriënteren zich online.’’

Harry, Willy, Henk en Marjolein van Diest: twee generaties Van Diest als makelaars in Ermelo.

Het vak is dus zakelijker en technischer geworden, maar Van Diest & Van Diest Regiomakelaars wil dichtbij de mensen blijven en staat voor een persoonlijke aanpak. Henk: ,,Bijzonder is dat ondanks alle techniek, mensen nog steeds kiezen voor wie je als persoon bent. Het kiezen voor een makelaar is een zaak van vertrouwen. Bij verkoop vragen we de verkopers wat hun woning aantrekkelijk maakt en we nemen voor bezichtigingen ruim de tijd. De woning proberen we door veel persoonlijke aandacht en de best mogelijke presentatie voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen.’’ Marjolein: ,,Een huis kopen of verkopen is een hoofdstuk in je leven. Je hoort mooie verhalen van mensen die een periode afsluiten en een nieuw hoofdstuk beginnen. Het is mooi om hen daarmee te mogen helpen.”

Van Diest & Van Diest Regiomakelaars geeft in het jubileumjaar (1-1-2021 t/m 31-12-2021) een aantrekkelijke korting van € 500,- op de courtage bij verkoop of aankoop van een woning.

Van Diest & Van Diest Regiomakelaars

Stationsstraat 123

3851 ND Ermelo

Tel: 0341-495077

Email: info@vandiestenvandiest.nl

Website: www.vandiestenvandiest.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites