VVV Ermelo laat buitenleven ontdekken

Deel dit artikel

Zomerse activiteiten in plaats van braderie

De zomervakantie is vrijdag 17 juli begonnen, maar bij VVV Ermelo is het zomerseizoen al een aantal weken bezig. Veel toeristen bezoeken de winkel aan de Stationsstraat 20 en schrijven zich in voor fiets- en wandeltochten. Want nu de braderieën op de dinsdagavonden voor het eerst in jaren niet doorgaan, wil de VVV wel een alternatief bieden. ,,We nodigen toeristen uit naar Ermelo te komen, dus moet er wel wat te doen zijn”, vindt vestigingsmanager Ronnie Regeling.

De reeks van zes braderieën zou normaal 14 juli begonnen zijn en over een hele avond lopen er dan wel tienduizend mensen door de Stationsstraat, zo schat Regeling. ,,Naast de gezonde spanning over lege kramen, annuleringen of slecht weer levert de braderie geweldig veel gezelligheid op. Het geeft altijd weer een kick als alles goed verloopt. Ermelo trekt in de zomer gigantisch veel mensen en voor de ondernemers zijn het topdagen. Het is raar dat die drukte er nu niet is. Niet alleen voor de horeca en winkeliers, maar ook voor de standhouders, die heel veel markten niet door zien gaan.”

Zwijntjes Speurtocht

De VVV Ermelo wil niet achterover leunen en is op zoek gegaan naar wat wel kan. ,,We willen de toeristen iets laten zien van het centrum en de omgeving van Ermelo. Zo is er een Zwijntjes Speurtocht uitgezet voor kinderen tot 10 jaar. ,,Er staan in verschillende winkeletalages zwijntjes met gekleurde strikken en een letter. Als de kinderen alle letters gevonden hebben, ontstaat een woord. Als ze dit woord inleveren bij de VVV, krijgen ze een prijsje. De actie is al ingegaan en ook al voor kinderfeestjes gebruikt.” De Zwijntjes Speurtocht loopt tot en met eind augustus en deelname kost 1 euro.

De zwijntjes zijn herkenbaar aan de strik.

Fietsspeurtocht Ontdek Ermelo Buitenleven

Ook is er een interactieve fietsspeurtocht Ontdek Ermelo Buitenleven van circa 13 kilometer langs o.a. de Schaapskooi, Landgoed Groevenbeek en het zwaartepunt van Nederland. Deze tocht is ook gericht op kinderen met diverse vragen en opdrachten onderweg. De tocht is net als de Zwijntjes Speurtocht niet tijdsgebonden. Bij de VVV Ermelo is een fietsboekje met de route af te halen voor 2,95 euro en ook krijgen de deelnemers een verrassing als herinnering en een drankje voor onderweg.

De interactieve fietstocht voor kinderen gaat onder meer langs Landgoed Groevenbeek.

Midzomer Fietstocht

Zaterdag 18 juli organiseert VVV Ermelo een extra fietstocht voor jong en oud. Deze individuele tocht op eigen gelegenheid is 42 kilometer met een verkorte route van 21 kilometer. Start is vanaf de VVV winkel en er geldt een maximum van 25 personen per half uur. Het kan daarom gebeuren dat u even moet wachten. Het reserveren van een starttijd is ook altijd mogelijk. De tocht gaat door het Leuvenumse Bos naar het Beekhuizerzand richting Hierden en Hulshorst. Via Speuld keren de fietsers weer terug in Ermelo. ,,We kiezen voor bredere fietspaden en rijden langs diverse horecagelegenheden die meedoen met acties, zoals de Theetuin in Hulshorst. Vanaf 8.30 uur kan al gestart worden en tot 18.00 uur kan een herinnering worden opgehaald.” Kosten zijn 3,50 euro (volwassenen) en 2,25 (kinderen t/m 12 jaar).

Veluwse Fietsdag

Daarnaast gaat de Veluwse Fietsdag, al jaren op de eerste dinsdag van augustus, op dinsdag 4 augustus gewoon door. Ook deze fietstocht langs prachtige plekjes op de Veluwe is voor jong en oud en op eigen gelegenheid. De route is 40 kilometer, met eventuele verkorting tot 25 kilometer, en gaat o.a. langs Horst en Leuvenum richting Elspeet. ,,We proberen drukke punten te vermijden en gaan niet langs Staverden en de Schaapskooi. Ook rijden we over de bredere fietspaden en kunnen deelnemers een starttijd reserveren. Ook hier geldt een maximum van 25 starters per half uur.” Kosten zijn 3,50 (volwassenen) en 2,25 (kinderen t/m 12 jaar).

Wandeling met wildbeleving

Op de woensdagavonden in juli en op de donderdag- en vrijdagavonden in juli en augustus zijn er educatieve avondwandelingen met wildbeleving, onder leiding van natuurgidsen. De wandelingen vinden op verschillende tijden (vertrektijd bekend bij aanmelding) plaats. Startpunt is de Zwarte Boer in Leuvenum en het Ruige Veld (bij het Indianenbos). De gidsen gaan op pad met groepen van 10-15 deelnemers. ,,De gids wijst je op allerlei wildsporen en geeft achtergrondinformatie. Als je geluk hebt zie je wild. Op verschillende momenten tijdens de tocht hebben de gidsen al herten en zwijnen gezien en soms een hele roedel.”

Kosten zijn afhankelijk van de avond € 6,00 of € 9,50 en deelname is vanaf 10 jaar. Kleding in natuurtinten, een verrekijker en een flesje water worden aanbevolen.

Onder leiding van een natuurgids zijn er educatieve wandelingen over het Veluws wild.

Huifkar- en vaartochten

Vanaf 15 juli t/m eind oktober is er iedere woensdagmiddag een huifkartocht. Ook zijn er dagtochten per boot naar Elburg (iedere dinsdag en donderdag vanaf 9.30) en Spakenburg (woensdag en zaterdag vanaf 9.40), mits met voldoende deelnemers (minimaal 20 personen, maximaal 40). Vertrekpunt is de aanlegsteiger bij Strand Horst. Aankomst is 12.30 in Elburg en 12.00 uur in Spakenburg. ,,Vanaf Horst vertrekkend kun je de fiets meenemen om terug te fietsen. Per boot zijn de vertrektijden 15.30 en aankomsttijden zijn 17.00 (tocht Spakenburg) en 17.50 (tocht Elburg). Kosten: enkele reis met fiets: 14,50 (volwassenen), 7,50 (kinderen 4-11 jaar). Retour met fiets: 21,00 (volwassenen), 11,00 (kinderen); retour zonder fiets: 17,50 (volwassenen), 7,50 (kinderen). Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee.

Kortingsacties

Om de horeca, de verblijfsaccommodaties en de winkeliers te verbinden met het toerisme is er vanaf vrijdag 17 juli ook weer een kortingsbonnenboekje met diverse acties van lokale ondernemers. Deze boekjes liggen bij de recepties van de accommodaties en bij de VVV.

Op de reguliere koopavonden zijn er vanaf vrijdag 17 juli tot en met eind augustus meer winkels open dan normaal en is er tot en met 21 augustus muzikale ondersteuning. Ook hier zijn diverse kortingsacties. ,,We roepen dan ook vooral op om vrijdagavond het dorp te bezoeken; dat worden gezellige avonden.”

Ronnie Regeling: ,,We nodigen de toeristen uit om naar Ermelo te komen en willen dan ook wat bieden in deze tijd.”

Deelnemen aan een zomeractiviteit? Reserveren kan via VVV Ermelo.

Stationsstraat 20 Ermelo

Tel: 0341-552200

www.ermelobuitenleven.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites