Plan Molenbeek is dorps en Veluws

Deel dit artikel

NUNSPEET – Aan de noordoostkant van Nunspeet, aan de rand van het dorp, verrijst nieuwbouwwijk Molenbeek. Karakteristiek, royaal van opzet, gevarieerde architectuur met de beleving van dorps wonen in een groene omgeving. Met behoud van oude houtwallen, een boerderij en een oud weggetje.

Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten heeft in opdracht van de gemeente Nunspeet het stedenbouwkundig plan, inrichtingsplan voor de openbare ruimte, waterplan en het beeldkwaliteitsplan opgesteld.

De eerste fase is inmiddels vrijwel gereed, de tweede fase is in aanbouw en wordt volledig gasloos. Hiervan zijn in het voorjaar al 20 nul-op-de-meter woningen opgeleverd.

In de wijk, grenzend aan landgoed de Grote Bunte, valt de variatie aan gevels en een divers ‘kappenlandschap’ op. Met verspringende woningen, dansende daken en knikjes in de toegangswegen ontstaat een dorps karakter. De straatnamen in fase 1 zijn gerelateerd aan de nabijgelegen Molen De Duif. Binnen de molenbiotoopzone geldt een hoogtebeperking.

Tekst gaat verder onder de foto

Het gevarieerde straatbeeld heeft een dorpse uitstraling. Foto: Maarten van de Biezen – Nunspeet Magazine

Als dorpsbouwmeester is Marie-Laure Hoedemakers van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten een ‘eigentijdse vorm van welstand’. Hoedemakers, sinds december één van de partners van het bureau, is vanaf 2016 (afronding stedenbouwkundig plan) bijna wekelijks in Nunspeet en intensief betrokken bij het plan, waarbij er contact is met meerdere ontwikkelaars, particuliere bouwers en een woningcoöperatie. ,,Als dorpsbouwmeester kijk ik naar de esthetische kant, bewaak het karakter en begeleid de architectuur. Ik werk daarbij intensief samen met de gemeente.’’

Dorps en Veluws

Naast de vastgestelde regels van het bestemmingsplan bestaat het beeldkwaliteitsplan uit spelregels voor de architectuur voor de ontwikkelaars en kavelpaspoorten voor particulieren. ,,We spelen in op het bestaande dorpsbeeld van Nunspeet met Veluwse kappen, overstekken en lage goothoogtes aan de rand van de wijk. Ook bakstenen in roodbruin palet typeren het dorpse karakter. Huizen mogen ook wit worden gekeimd of gestuct. Verspringingen in de gevels breken een rijtje en verbijzondering met entree of erker in de zijgevel en hoekramen maakt het straatbeeld speels. Deze spelregels leiden tot een buurt met een dorps karakter volgens een Veluws beeld.’’ Met voortuinen van minstens vier meter en hagen aan de voorzijde hoopt Hoedemakers op groene tuinen.

Tekst gaat verder onder de foto

Het regenwater wordt via de goten in de klinkerstraten afgevoerd. Foto: Maarten van de Biezen – Nunspeet Magazine

Groen

Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte betreft onder meer een natuurspeelplaats, trapveld en waterspeeltuin in het retentiegebied. Parallel langs het oude weggetje, nu een fietspad, loopt de toegangsweg. Hier tussen vormt een lange groenstrook het park tot aan de Molenbeek. Bestaande bomen doen mee in het karakter van de wijk. In het Wezenlandpark worden twee speelplaatsen gerealiseerd en wordt erlangs een rij lindebomen geplant. Er kan in alle straten maar aan één kant worden geparkeerd, zodat de auto niet het straatbeeld domineert. Het regenwater wordt via goten in de klinkerstraten afgevoerd en opgevangen in wadi’s.

Tekst gaat verder onder de foto

Een groenstrook vormt het park tot aan de Molenbeek. Foto: Maarten van de Biezen – Nunspeet Magazine

Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten heeft projecten in binnen- en buitenland. In de regio is het Amsterdamse bureau ook bekend van woonwijk De Bunte, het Waterfront Harderwijk (inrichting openbare ruimte) en het ontwerp van het stationsplein in Apeldoorn. Hoedemakers verwacht dat het project in Nunspeet nog minstens twee jaar in beslag neemt Doordat we alle plannen hebben opgesteld, begeleiden we het hele proces en hebben zo goed overzicht. Het is voor ons gelukt als het een buurtje is waar je fijn doorheen kunt lopen en waar het goed wonen is. ‘’

Op dit moment is er in fase 2 nog ruimte voor mensen die in dit gebied een woning willen bouwen.

Artikel verschenen in Nunspeet Magazine juni 2019.

 

 


Bron:

http://www.nunspeetmagazine.nl

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites