Rien Poortvliet wilde tekenend en schilderend een verhaal vertellen

Deel dit artikel

‘Hij wilde de werkelijkheid raken’

‘Rien Poortvliet, tekenend verteller’ is de nieuwe tentoonstelling die te zien is in het Noord-Veluws Kunstmuseum. Van 8 juni tot en met 8 december zijn in Nunspeet een kleine honderd werken te zien van de beroemde tekenaar. Ook zijn er diverse activiteiten te doen.

Rien Poortvliet (1932-1995) geldt als Nederlands beroemdste natuurschilder. Hij kwam oorspronkelijk uit Schiedam en verbleef in zijn jeugd tijdens de oorlogsjaren bij zijn oom op Goeree Overflakkee. Hier kreeg hij interesse voor het boerenleven. Van jongs af aan tekenende en schilderde hij dieren en natuur. Maar van zijn ouders mocht hij niet naar de kunstacademie.

Zijn atelier had hij later in Soest, maar Poortvliet kwam ook graag en vaak op de Veluwe om zich te laten inspireren. Zo keek hij vanaf zijn hoogzit urenlang uit over het bos om wild te spotten. Tijdens deze observaties tekende hij niet, dat deed hij pas in zijn atelier. “Rien Poortvliet tekende nooit in het bos of in het veld, maar uit zijn hoofd. Hij had een fotografisch geheugen, dat talent had hij naar eigen zeggen aan God te danken”, weet Alex Speelman, bestuurslid van de Stichting Museum Nunspeet Collectie.

Alex Speelman en Rien Poortvliet met een tegenwoordig actueel werk van Rien Poortvliet. (foto’s: Marco Jansen)

Ook is hij in de omgeving van Nunspeet geweest. “In het Willemsbos heeft hij samen met Nunspeters op wild gejaagd voor het Roode Kooper. Ook had hij het jachtgebied ter beschikking voor zijn observaties. Hij jaagde in het Kroondomein en in Speuld, o.a. met Prins Bernhard.”

Poortvliet wilde de werkelijkheid raken en dat kon volgens hem niet in de reclamewereld waar hij blije huisvrouwen en soep etende gezinnetjes tekende. Hij ging andere boeken illustreren. Het boek ‘Jachttekeningen’ was het eerste boek van zijn eigen tekeningen. Dit werd in 1972 een groot succes. In 1976 kwam het bekende boek over de kabouters uit. Dit werd een internationaal succes met meer dan 4 miljoen verkochte boeken, waarvan een groot deel in Amerika. In totaal maakte hij een 25-tal boeken. “Zijn boeken waren een ode aan de schepping en een boodschap voor de mensen om goed voor de natuur te zorgen”, aldus conservator Margot Jongedijk.

Op de tentoonstelling in Nunspeet zijn veel schilderijen en tekeningen van wild te zien,  die Poortvliet van observaties op de Veluwe heeft gemaakt. Dit zijn o.a. de grote vijf – het edelhert, de moeflon, het wild zwijn, de vos en de wolf. Ook is er een thema over het boerderijleven met paarden en koeien. Ook het Koninklijk Huis was belangrijk voor Poortvliet. Hij laat zien hoe op Het Loo grote boomstammen uit het bos werden gesleept met de mallejan, een voertuig met twee grote wielen dat werd getrokken door paarden. De illustraties van de kabouters krijgen ook veel aandacht. De schilderijen en tekeningen zijn in bruikleen gegeven door het Rien Poortvliet Museum op het eiland Tiengemeten.

Het boek ‘Was getekend, Rien Poortviet.’ Is een samenvatting van zijn illustraties – zijn collectie bestaat uit 4.000 schilderijen – en is te koop. Een kunstkenner schreef in het NRC: “Goed beschouwd hadden Rembrand en Poortvliet dezelfde ambitie: ze wilden tekenend en schilderend een verhaal zo goed mogelijk vertellen.”

Activiteiten

Er zijn vele activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen heeft Alex Speelman een kabouterroute uitgezet. Deze wandelroute begint bij het Bezoekerscentrum en loopt via de VVV naar het Noord-Veluws Museum. In de tentoonstelling is een speurtocht te doen. In de museumtuin staat een pipowagen waar getekend kan worden en waar een film over Rien Poortvliet wordt vertoond. Ook is er i.s.m. de VVV een ‘schilderachtige’ fietsroute van 44 kilometer uitgezet. Negen schilderijen van Rien Poortvliet zijn als panelen in de route geplaatst.

Speelman hoopt dat de tentoonstelling landelijke aandacht krijgt en wijst erop dat bezoekers uit de gemeente Nunspeet op zaterdag van 15.00-17.00 uur gratis toegang hebben.

Noord-Veluws Kunstmuseum
Winckelweg 17a
8071 DN Nunspeet
0341-250650
www.noord-veluws-museum.nl


Bron:

https://tweevier.nl/nunspeet-magazine/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites