Als trainer terug op oude nest

Deel dit artikel

‘Naar de hoofdklasse en daar blijven’

PUTTEN – Hij vertrok als speler in 2009 bij De Meeuwen na de degradatie uit de hoofdklasse en is tien jaar later terug als trainer. ‘Oude bekende’ Ruud Willemsen (32) zwaait komend seizoen de scepter als nieuwe hoofdtrainer van de selectie. ,,Het is niet twee uur rennen en serieus zijn; een spelletje of geintje hoort erbij.”

Marco Jansen

Hij stopte al op z’n 27ste als Korfbal League speler bij Blauw Wit en wist toen al dat hij trainer wilde worden. ,,Het trainen geven en coachen heb ik altijd super leuk gevonden, zelfs leuker dan zelf spelen en trainen. Bij De Meeuwen en Blauw Wit heb ik altijd jeugdteams getraind en ik heb district West onder 19 gehad. Ik vind het mooi om mensen beter en bewuster te maken. Toen ik stopte als speler, wilde ik dat zo snel mogelijk weer oppakken. Het triggert mij om zelf de regie te hebben en vind het interessant om te zien wat wel en niet werkt.”

Leermeester

Willemsen begon als de rechterhand van Taco Poelstra bij de Amsterdamse hoofdklasser Rohda en heeft veel geleerd van de oud-international. ,,Hij woont in Groningen en was er alleen op donderdag en zaterdag. Ik woonde vlakbij de club, gaf de dinsdagtraining en zat zaterdag naast hem op de bank. Taco is heel erg recht door zee, hij draait nergens omheen als hij wat vindt. Bij selectieprocedures werkt dat heel goed, in plaats van mensen aan het lijntje houden. Zijn duidelijkheid is me erg bijgebleven en hij kon tussen en boven de groep staan. Dat wil ik zelf ook doen. Ik heb het een jaar later van hem overgenomen. Een leuke, maar lastige stap, omdat veel van de Rohda-spelers mijn vrienden zijn en het op zaterdag wel eens moesten zijn met de tactiek die ik wilde uitvoeren. Maar dat ging goed.”

Verhuisd

Inmiddels is Willemsen vader van twee kleine kinderen en zijn hij en zijn vriendin Sophie Hansen in januari van Amsterdam verhuisd naar Amersfoort. Ze hebben zich met succes ingeschreven op een nieuwbouwproject in Vathorst. ,,In Amsterdam is een huis met een tuin niet te betalen en wij willen graag dat kinderen buiten kunnen spelen. Het dorpse ‘ons kent ons’ in Putten hoefde van mij niet meer. Amersfoort is een interessante stad, waarbij je niet iedereen hoeft te kennen. Dat vind ik een heerlijk gevoel.”

Lid gebleven

Willemsen onderhield de afgelopen jaren regelmatig contact met Tom Stoffelsen, aan zag komen dat dit seizoen zijn laatste zou zijn bij De Meeuwen. Zo kwam hij dit seizoen al in de staf voor de dinsdagtraining. ,,Ik ben altijd lid gebleven, De Meeuwen is mijn cluppie. Maar van Amsterdam naar Putten rijden duurde het eerste halfjaar soms wel twee uur. Een andere keer lukte het netjes in 50 minuten. De Meeuwen-selectie is een fanatieke groep waar nog veel rek in zit. Het is mooi dat Meeuwen met het binnenhalen van Daniël van Munster en Kevin IJzerman eindelijk de stap heeft genomen om ook buiten de eigen gelederen te kijken. Zij zijn qua instelling een meerwaarde en hebben elke training veel zin. Mijn streven is in de hoofdklasse komen en daar te blijven. Dat is sinds de invoering van de Korfbal League nog nooit gelukt en ik hoop dat de club daar een ambitie van maakt. Als je echt mee wilt doen, red je het niet met eigen mensen. De club moet wel zijn identiteit behouden.”

Plezier

Willemsen, docent lichamelijke opvoeding op het Marcanti college in Amsterdam. is een trainer die de spelers wil laten nadenken. ,,Ik zeg niet alles voor, maar wil dat ze ook zelf naar opties zoeken. Ik kan redelijk goed inschatten hoe ik mensen moet benaderen of behandelen. De één moet je wat harder aanpakken dan de ander. Tussen hard werken door moet vooral veel plezier gemaakt worden. We eten met de hele selectie op dinsdag en gaan nu ook de sportschool in met elkaar om korfbal specifieke krachttraining te doen. Stapje voor stapje gaan we naar die topsport mentaliteit.”

Ruud Willemsen is terug bij De Meeuwen, nu als trainer. Als speler haalde hij vanaf de E’tjes het eerste team. foto: Naomi Doppenberg


Bron:

https://deputtenaer.nl/sport/korfbal/als-trainer-terug-op-oude-nest-683228

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites