Open dag Zorglandgoed Groot Spriel

Deel dit artikel

Landgoed 14 augustus open voor publiek

PUTTEN – Zaterdag 14 augustus houdt Zorglandgoed Groot Spriel een open dag om publiek kennis te laten maken met het landgoed. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op het terrein en in de gebouwen.

Marco Jansen

Het is een bijzondere gelegenheid om Groot Spriel dichterbij te bekijken, voordat op 23 augustus de eerste bewoners inhuizen, aldus Monique Hoeve van het zorglandgoed aan de Garderenseweg.

Unieke plek

,,Het landgoed is een aantal jaar afgesloten geweest en het was een mysterie wat er met het gebouw zou gebeuren. We weten dat Groot Spriel leeft in de historie van Putten en omgeving. Het is een unieke plek en het landgoed heeft mensen altijd geïnteresseerd. We hebben al met bijzonder veel mensen kennisgemaakt die hun eigen verhaal erbij hebben. Nu is het een zorglocatie en kan een ieder er kennis mee maken. Mensen mogen een rondje wandelen op het landgoed, we laten de dagbesteding zien in het ontmoetingshuis en de benedenverdieping van het woonzorghuis. We doen dit vanwege covid op een veilige manier: je loopt een bepaalde route door een deel van het kasteel en kunt hier een kijkje nemen. Het is eenrichtingsverkeer zodat we 1,5 meter afstand kunnen bewaren.’’

 

Gratis consumptie

Als mensen het terrein op komen lopen, krijgen ze een gratis kopje koffie. Bij het ontvangsthuis komt een oldtimer te staan en wordt het verhaal verteld dat dit voorheen een garage was. De moestuin is te zien en er lopen inmiddels ook geiten en paarden in de dierenweide. Er zijn Oudhollandse spelen te doen en een collega komt in klederdracht piano spelen. Ook is er de mogelijkheid om kennis te maken met het personeel. “Met elkaar geven we de informatie. We geven letterlijk openheid aan het bieden van zorg aan mensen met dementie in de dagbesteding en het woonzorghuis.’’

Hoeve vraagt bezoekers wel zoveel mogelijk met de fiets te komen. “De parkeergelegenheid op het landgoed is enigszins beperkt.’’

Aftellen

Na de open dag is het voor Arnold en Monique Hoeve aftellen voor het woonzorghuis geopend wordt. Na een drukke bouwperiode is het kasteel bijna bewoonbaar. “De vloeren en plafonds zijn aangebracht, de wanden behangen en de lampen hangen. Het woonzorghuis wordt nu aangekleed en de domotica wordt ingericht. Deze week worden de meubels geplaatst. Het personeel wordt geopleid. Er werken inmiddels acht mensen bij ons en er komen er nog ongeveer zeven bij, want er moeten 24-uurs diensten gedraaid worden. Ook zoeken we nog steeds vrijwilligers.”

Acht van de twaalf studio’s zijn inmiddels verhuurd aan mensen uit Putten en omgeving en van verder weg. “De families kunnen verhuizen en op 23 augustus verwelkomen we onze eerste vier bewoners. De volgende dag komt de vijfde bewoner en zo bouwen we per week op en passen het personeel erop aan. Hier hebben we jaren naartoe gewerkt en nu gaat het eindelijk beginnen. Dat is wel heel leuk.”

www.zorglandgrootspriel.nl

Monique en Arnold Hoeve zetten op zaterdag 14 augustus de deuren van Zorglandgoed Groot Spriel open. (foto: Marco Jansen)


Bron:

https://www.deputtenaer.nl/lokaal/activiteiten/698855/open-dag-zorglandgoed-groot-spriel

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites