Postkamer bereikt het hoogste punt

Deel dit artikel

PUTTEN – Met het appartementencomplex Postkamer (Dorpsstraat 43 en Achterstraat 30) krijgt het centrum van Putten er eigentijdse nieuwbouw met luxe uitstraling bij. De 16 appartementen en het winkelpand worden ontwikkeld in opdracht van Gijs van den Bor. Vrijdag 11 december werd het hoogste punt bereikt.

Het 35 jaar oude postkantoor stond al jaren te koop. ,,Het was een lelijk roze gebouw in de winkelstraat en veel mensen wilden het graag weg hebben. PostNL had het pand in de verkoop staan. Toen ben ik er in gedoken, samen met Makelaar De Jager, en heb ik bij de gemeente Putten geïnformeerd hoe zij er tegenover stonden. Ook zij waren blij als er wat mee zou gebeuren; nog liever vandaag dan morgen’’, vertelt Gijs van den Bor. December 2017 was de koop een feit.

De Puttenaar (68) had in het verleden een stukadoorsbedrijf en was later eigenaar van een monoliet vloerenbedrijf. Dit heeft hij in 2010 definitief overgedragen aan zijn schoonzoons. ‘Voor de hobby’ verhandelt Van den Bor in het klein onroerend goed, het liefst in Putten. ,,Dit project is voor mij een uit de hand gelopen hobby geworden. Meestal koop ik iets op gevoel: de plek vind ik het belangrijkst en later maken we de plannen erbij. Dit vond ik een mooie plek om te ontwikkelen. Ik wilde dit één keer doen: een mooi pand neerzetten; iets leuks voor het centrum van Putten. Maar daarvoor moest heel veel gebeuren. Ik houd van handel, maar niet van alles wat er bij komt kijken. Daarom heb ik de vergunningen, indeling en afwerking van de appartementen samen met makelaar De Jager uitgewerkt. Hij had daarbij een adviserende rol.”

Van den Bor benaderde Bouwbedrijf Bettink voor de bouw. ,,Hij is uitvoerder geweest op een vorige woning van mij en dat beviel zo goed, dat ik zijn naam altijd onthouden heb en met hem in zee gegaan ben. Nu ze bouwen samen met Bouwbedrijf Tomassen vind ik het gewoon prachtig om te zien. Ik ben erg tevreden over de uitvoerder en projectleider. Ze lopen keurig op schema. Aan het begin was er wat tegenstand van Welstand en de gemeente, maar ze hadden wel een beetje gelijk. Achteraf zijn de aanpassingen niet voor niks geweest, want het gebouw wordt alleen maar mooier.”
Van den Bor komt regelmatig kijken op de bouw en neemt op vrijdag altijd een ‘kippetje’ mee voor het personeel. ,,En elke keer als er een laag bovenop komt, kijk ik op het buitenterras van mij af naar het uitzicht op de straat.”

Opdrachtgever Gijs van den Bor (voorgrond) met projectleider Rob Oud (m) en uitvoerder Wilco van Ruissen. Foto’s: Marco Jansen Media

Op de begane grond komt een parkeerplaats. De winkel is verkocht aan Veluwe Optiek. ,,Ik ben klant bij hun, en in eerste instantie wilde ik het pand verhuren. Zij wilden het graag kopen en na een paar gesprekken was het rond. De uitstraling van hun zaak past goed bij dit project.”


Inmiddels zijn negen appartementen verkocht. ,,De kopers die er komen wonen zijn 65-plussers; leuke mensen, allemaal uit Putten.” De andere zeven appartementen houdt Van den Bor vast voor de verhuur. ,,Daar wachten we nog een paar maanden mee. Of er moet een koper zijn die wat leuks wil inruilen. En misschien ga ik er zelf in de toekomst ook wonen. Mijn vrouw vindt het daarvoor nu nog wat te vroeg.”

Vooraanzicht van de Postkamer die in juli 2021 wordt opgeleverd.

Uitvoerder: ‘Bouwproces is logistieke uitdaging’

PUTTEN – De Bouwcombinatie Hoevedorp (Bouwbedrijf Tomassen uit Stroe en Bouwbedrijf Bettink uit Kootwijkerbroek) realiseert De Postkamer, twaalf appartementen en vier penthouses op de plek van het oude postkantoor in Putten. Op de begane grond komt een winkel.

Rob Oud is als uitvoerder/projectleider verantwoordelijk voor het proces. ,,Toen de sloper klaar was, zijn half juni de funderingspalen in de grond geboord. De begane grondvloer hadden we net voor de bouwvak eind juli klaarliggen, zodat we in de vakantie de bouwkraan neer konden laten zetten’’, vertelt Oud.

Toen het werk op 24 augustus werd hervat, was het credo ‘zo snel mogelijk omhoog’. “Omdat we voor de kerst het hoogste punt wilden bereiken. Dat is ook gelukt: de dakvloer is gestort en we zitten op 13,25 meter hoogte. Vrijdag 11 december is de vlag geplaatst.’’

Vrijdag 11 december werd het hoogste punt bereikt en de vlag geplaatst op 13,25 meter hoogte.

Van de bouwcombinatie loopt er dagelijks twee timmermannen en een meewerkend uitvoerder en er zijn onderaannemers en inhuur actief. De oplevering is gepland voor juni of juli 2021. ,,We zijn buiten aan het werk en ook de levering van materiaal lukt ondanks corona nog steeds. We liggen op schema.”

Op de begane grond komt de winkel en parkeergarage, op zowel de eerste en tweede verdieping komen zes appartementen en de derde verdieping telt vier grote penthouses. ,,Het is een pand met uitstraling en een luxe afwerkingsniveau.’’

Achteraanzicht van de Postkamer met de samenwerkende partijen.

Weinig ruimte

Het bouwen van een appartementencomplex op een beperkte ruimte vraagt wel om een gedegen planning en logistiek, weet Oud. ,,De voorgevel staat op de erfgrens in de Dorpsstraat en de achtergevel staat op de erfgrens in de Achterstraat. Met de gemeente Putten heb ik de afspraak gemaakt dat ik twee meter aan de voor- en achterkant kan gebruiken om de steiger op te bouwen.

Ook heb ik een paar parkeerplekken aan de overkant van de weg voor opslag van materieel en materiaal. Omdat we verder geen opslagruimte hebben moet het materiaal met de bouwkraan op de juiste tijdstippen meteen op zijn plek worden gebracht. Dat is een logistieke uitdaging.”

Aanspreekpunt

ud is zowel voor de werkvoorbereiding, de uitvoering als de kopersbegeleiding het aanspreekpunt. Hij staat in nauw contact met de kopers. ,,Ik ben een of twee keer bij ze geweest om het hele appartement door te nemen en eventueel meerwerk. Daarna hield ik via mail en telefoon contact.”

Zodra het trappenhuis staat en de galerijplaten liggen, is de bouwplaats veilig om te betreden en zal er voor de kopers een kijkdag worden gepland.”

Projectleider Rob Oud: ,,De voorgevel staat op de erfgrens in de Dorpsstraat en de achtergevel staat op de erfgrens in de Achterstraat.”

Precisiesloop in winkelstraat trok veel bekijks

PUTTEN – Voordat de bouw van start kon gaan, heeft Van Dalen Sloop en Asbestsanering uit Huissen het terrein bouwrijp gemaakt. De binnenstedelijke precisiesloop was een uitdagende klus die in een tijdsbestek van twee maanden tot tevredenheid werd geklaard.

Dick van Dalen staat met zijn bedrijf niet bekend als een doorsnee sloper. ,,Wij zijn gek op uitdagingen en halen gebouwen weg waar andere bedrijven voor weglopen”, verzekert hij. Ook het voormalige postkantoor was zo’n object. ,,Een gebouw van vier verdiepingen in een winkelstraat. Loodzwaar, super degelijk gebouwd van massief beton met kluizen erin. Daar kwam een hoop bij kijken, want zou je wat laten vallen, dan kwam dat letterlijk de winkelstraat in. We hebben dit van dag tot dag nauwkeurig aangevlogen.”

Tijdens de onderhandelingen met makelaar Hessel de Jager kwam Dick van Dalen erachter dat er haast geboden was. ,,De opdrachtgever, Gijs van de Bor wilde dat alles voor 1 juni weg zou zijn. Gaandeweg hebben we hem ontmoet en bleek hij een heel prettige klant. We merkten tijdens de uitvoering dat het vertrouwen snel gewonnen was. We kregen een hoop bekijks van mensen. De één kwam een ijsje brengen als het warm was, de ander een zak kippenpoten. Men waardeerde wat we deden. Het is wel leuk te horen dat mensen vooraf de gedachte van dynamiet bij een sloper hebben, maar wij moeten het anders doen. We hielden rekening met lawaai, trillingen en vallend puin, dat met drie containers van 40 kuub werd opgevangen. Een high reach sloopkraan van 100 ton kan tot 30 meter hoog komen. Met een betonschaar knipten we betonnen balken van een meter dikte als A4 velletjes. Zo hebben we heel beheerst het gebouw naar beneden geknipt. De staalconstructie hebben we er in één keer vanaf gehesen.”

Toen alles klaar was stuitte de bouwer bij de heistelling op een betonvloer van een vorig gebouw. Ook dat was een kolfje naar de hand van Van Dalen. ,,Zij konden niet verder boren voor de heipalen, dus hebben we nog dezelfde middag een rupskraan van 35 ton vanuit Huissen op transport gezet. We hebben de problemen van a tot z uit handen genomen en opgelost.”

De Postkamer staat voorlopig nog in de steigers. De bouw van het complex zal nog tot medio 2021 duren.

Makelaar begeleidt ontwikkeling en verkoop

PUTTEN – Hessel de Jager is als makelaar de spil om de lijntjes bij elkaar te krijgen en de ontwikkelingen met de andere betrokken partijen te begeleiden. Ook had De Jager Makelaardij Voorthuizen het contact met de kopers.

,,Het allerleukst vind ik dat op deze plek nu een mooi gebouw verrijst en we een leuk groep kopers bij elkaar konden brengen, inclusief een passende koper voor het winkelpand.’’

Uitstraling

Meest belangrijk vindt De Jager dat het gebouw een passende uitstraling heeft gekregen. ,,De betonnen kolos die jaren leeg stond en zelfs een tijdje roze was geverfd is verdwenen. In plaats daarvan komt er een karakteristiek pand, dat qua uitstraling goed in de omgeving van het centrum past. Het is een gebouw met lichte aansluiting bij de jaren ’30 stijl. Zeker niet hypermodern; daar was ik vanaf het begin ook geen voorstander van.’’

De aanvankelijk zestien koopappartementen vielen in het luxere segment en varieerden in koopprijs van 330.000 euro tot ruim zeven ton. ,,Naast een luxe en compleet appartement is het een voordeel dat de bewoners niet in een kelder, maar op de begane grond kunnen parkeren.”

Vrije sector

De eerste contacten met geïnteresseerden ontstonden in augustus 2019 toen het project in voorbereiding ging. ,,Februari en maart 2020 zijn de meeste overeenkomsten gesloten. Alleen de verkoop van de laatste twee appartementen duurden iets langer; die zijn op een later moment afgerond. De bouw loopt intussen lekker vlot door; alles gaat tot nu toe volgens planning. Begin volgend jaar start de verhuur van de niet verkochte appartementen in de luxere vrije sector.”

Gijs van den Bor wenst iedereen een gezond en succesvol 2021.


Bron:

https://www.deputtenaer.nl/lokaal/wonen/603474/postkamer-bereikt-het-hoogste-punt

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites