‘Goede doorstroming en ontwikkeling speelwijze net zo belangrijk als het competitieresultaat’

Deel dit artikel

Als hoofd jeugdopleiding is Martijn Kuis bijna zeven dagen in de week met Sparta Nijkerk bezig. Op papier staat voor zijn functie 20 uur. “Ik ben gemiddeld drie avonden in de week en de zaterdag op de club. Ik steek er met veel plezier mijn tijd en energie in. En ik kan op de fiets naar de club.”

De 50-jarige Nijkerker was in het verleden trainer van o.a. Hulshorst en het tweede elftal van DVS’33 Ermelo. Bij Sparta Nijkerk is hij zijn vijfde jaar als hoofd opleiding ingegaan. Kuis begeleidt de bovenbouw vanaf onder 16 tot en met onder 23 jaar. Ook is hij eindverantwoordelijk voor de prestaties van selectieteams van de hele jeugdopleiding vanaf JO8 tot en met O23. “Voor deze functie heb ik de KNVB-opleiding Hoofd Jeugdopleiding A gevolgd. Een mooie, maar intensieve cursus, die op papier anderhalf jaar duurde, maar door corona 2,5 jaar in beslag nam. Ik zat in een groep met cursisten van o.a. Excelsior Maassluis, Zeeburgia en Orion. Dat zijn grote verenigingen en het was waardevol om kennis en ervaring te delen. Dit kon ik gebruiken voor het opleidingsplan van Sparta Nijkerk.”

Nijkerker Martijn Kuis is sinds het seizoen 2020-2021 hoofd jeugdopleiding van Sparta Nijkerk (eigen foto)

Eenduidige speelwijze

Het belangrijkste doel is volgens Kuis een speelwijze bij de hoogste jeugdteams neerzetten die overeenkomt met de spelopvatting van het eerste elftal. “Zodat meer jeugd van Sparta kan doorstromen naar de A-selectie. Enerzijds om meer binding met Nijkerk te houden door een herkenbaar gezicht met Nijkerkse jongens. Dit geeft ook financiële voordelen, je bent minder afhankelijk van spelers van buitenaf en spelers willen dan langer bij Sparta blijven. Dat is een langetermijnplan van drie tot vijf jaar dat samen met technisch manager Arjen Ruitenbeek en de vorige trainer Eric Speelziek is opgezet. Regelmatig komen we bijeen om de speelwijze te bespreken. Hier zijn passende trainers bijgezocht die denken in opleiden.”

Vorig seizoen zijn er twee spelers doorgestroomd en dit seizoen begint het beleid echt zijn vruchten af te werpen, ziet Kuis. “Vier jongens zijn vanuit de jeugd doorgestroomd naar de A-selectie. Dit zijn Ruben Caldenhoven, Mounir Berkhout, keeper Jim Mulder (zoon van GVVV-keeperstrainer Jacob Mulder) en Noah Plug. Dat is een mooie waardering voor onze hele jeugdopleiding.”

Een herkenbaar gezicht met Nijkerkse jongens in het eerste elftal is het ideaalbeeld. (eigen foto)

Het betekent ook dat het niveau van het onder 23-elftal omhoog is gegaan. Het team is afgelopen seizoen gepromoveerd naar de eerste divisie en speelt nu op het hoogste niveau, wat de beleidsbepalers voor ogen hadden. “Dat heeft ook even geduurd. Eric Speelziek zei toen hij wegging dat het niveau de afgelopen drie jaar enorm is toegenomen, waardoor de afstand tussen O23 en de A-selectie een stuk kleiner is geworden. Een mooi compliment en een waardering voor ons werk. De afstand zal er altijd blijven, want het eerste elftal speelt in de top van de derde divisie. Maar spelers trainen een stuk makkelijker mee met de A-selectie dan vijf jaar geleden.”

Kuis haalt een situatie van het begin van dit seizoen aan. Toen basisspeler Jesse Buitenhuis geblesseerd raakte, had nieuwe trainer Bert van Hunenstijn kunnen schuiven met spelers voor de ‘nummer tien’-positie, maar hij koos ervoor om Noah Plug de kans te geven. “Een beloning voor Noah, die een stagecontract bij de A-selectie heeft. Maar ook voor ons allemaal om te zien dat hij niveau heeft om in het eerste te kunnen spelen. Eric Speelziek gaf de jeugd een kans en ook Bert heeft oog voor de jeugdspelers en stelt ze op als het nodig is.”

Faciliteiten

Het onder 23-elftal traint drie keer in de week en volgens Kuis zijn alle gewenste faciliteiten aanwezig om een mooi podium voor de spelers te kunnen bieden, zodat ze groei kunnen doormaken. “We werken veel met videoanalyse, ook een invoering van vorig jaar die bijdraagt aan de ontwikkeling van de spelers. Ook is er sinds afgelopen seizoen een performance coach bij O23, die belangrijke stappen in fysieke fitheid maakt. De spelers krijgen kleding en schoenen, maar ze krijgen geen vergoeding. Niet geld, maar sportieve ambitie moet de drijfveer zijn.”

Alles staat dus in het teken van verbetering van niveau. Als bijvoorbeeld een jeugdselectieteam kampioen wordt, maar geen spelers aflevert aan een hoger team, dan is er iets niet goed gegaan, stelt Kuis. “Wij moeten zorgen dat er goede doorstroming en opleiding is, dat is uiteindelijk net zo belangrijk als het competitieresultaat. Met een aantal spelers waarvan wij vinden dat het grote talenten zijn – de zogenoemde high potentials – maken we een plan voor drie jaar om te kijken welke stappen ze kunnen maken. Drie keer per jaar is er een gesprek over de voortgang.”

Om hem heen heeft Kuis, die nog een contract tot de zomer van 2026 heeft, mensen met meerjarige contracten. Zoals de hoofd jeugdopleiding onderbouw, hjo middenbouw, het hoofd scouting en de keeperscoördinator. Beslissingen en keuzes worden breed gedragen. “We maken in samenspraak met de technische commissie van de A-selectie reële plannen die eerder behoudend zijn, dan dat ze niet waar te maken zijn. Je bent nooit klaar en bepaalde processen zijn voor de lange termijn. Dat betekent ook geduldig zijn als hoofd opleidingen, ook al wil je soms snel resultaat boeken.”

 

 


Bron:

http://www.hattrickmedia.nl

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites