‘Inwoners betrekken en jeugd enthousiast maken voor het fietsen’

Deel dit artikel

Wielerronde Elspeet opnieuw in juli

ELSPEET – De 33e Wielerronde van Elspeet is dit jaar op woensdag 17 juli in het centrum en het buitengebied van het dorp. De elite-beloftenkoers van 100 kilometer die om 19.30 uur van start gaat, is de vijfde van zes wedstrijden om het Veluweklassement.

Waar de ronde in Elspeet voorheen in augustus werd verreden, was de koers vorig jaar voor het eerst eerder in de zomer halverwege juli. Daar houdt de organisatie in 2024 aan vast. “We hoorden vaak dat mensen niet konden komen kijken vanwege de vakantie. In augustus zijn veel mensen nog weg. Nu is de ronde vóór de bouwvak en dat komt veel beter uit”, geeft organisator Wim Spijkerboer aan. Vorig jaar waren er 180 sponsoren en relaties bij het evenement en stonden er in totaal circa duizend bezoekers langs het parcours. Dat publiek is globaal te verdelen in wielerliefhebbers, familie van de renners, mensen die een leuke avond in het dorp willen en inwoners die aan het parcours wonen. Hoofdsponsor Cees Noorderijk: “Door de datum naar voren te halen, willen we maximale betrokkenheid vanuit het dorp genereren. We willen meer publiek en sponsoren in de gelegenheid stellen om erbij te zijn. Op termijn moet de wielerronde een dorpsfeest worden wat zorgt voor verbinding.”

Lokale catering
Restaurant Op de Brink verzorgt sinds 2022 voor de derde keer de catering. Uitbater Danny Jansen is met zijn restaurant gelegen op een mooie centrale locatie en de organisatie is blij dat ze hier opnieuw te gast is. “Ik vind het mooi dat ik voor de sponsoren het eten en drinken mag verzorgen. Er komt een best grote groep mensen op af en mijn terras zit lekker vol. Die avond hebben we borrel en diner en als mensen een mooie plek aan het parcours willen, moeten ze op tijd reserveren”, zegt de jonge Elspeetse ondernemer.

Vermaak voor kinderen
Noorderijk beoogt een dorpsfeest waar ook de jeugd en de gezinnen bij worden betrokken. Aan de kant van de ijssalon wordt een groot springkussen voor kinderen neergezet. Ouders staan aan de kant te kijken terwijl de kinderen zich vermaken. Er is om 18.15 uur een loopfietsjeswedstrijd voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar, die op leeftijd starten. Het parcours hiervoor is enkele honderden meters. Elke deelnemer krijgt een bonnetje voor een bolletje ijs.

Programma 33e Ronde van Elspeet

Hoofdwedstrijd
De elite-beloftenkoers start om 19.30 uur; de renners fietsen 40 rondjes van 2.500 meter. Een bij de renners gewild rondje met dit jaar een nieuwe rotonde richting Uddel als belangrijkste verandering. Rond 22.15 uur is er in het schemerdonker een afvalkoers van een halfuur. Hier wordt een select gezelschap van 12 renners voor uitgenodigd.
Het wordt de 33e keer dat Wim Spijkerboer (58) de koers organiseert. Daar begon hij 35 jaar geleden op 23-jarige leeftijd mee. De oud-Elspeter, die tegenwoordig in Nunspeet woont, krijgt er nog steeds meer energie voor terug dan hij erin stopt. “We hebben zo’n 70 sponsoren en het lukt elk jaar om het budget rond te krijgen. Er is een leidersprijs voor de renners en er zijn diverse premies en eindprijzen.”

Betrokkenheid
Noorderijk komt uit een fietsfamilie en noemt zichzelf een ‘ambitieuze toerfietser’. De 37-jarige Elspeter is samen met zijn broer Peter mede-eigenaar van Yellow Arrow, een snelgroeiend IT-bedrijf in Nunspeet. Daarvoor was hij hoofdsponsor met Dutch Days. Sponsoring is voor hem ‘pure liefhebberij’. “Ik vind het mooi om lokale betrokkenheid te tonen vanuit ondernemerschap en zo het dorp enthousiast te krijgen voor het fietsen. Het zou mooi zijn dat er een jong ventje van 10 aan de kant staat met de ambitie om later bij de grote jongens mee te doen. Zo willen we enthousiasme creëren bij de jeugd.”

(vlnr) cateraar Danny Jansen, organisator Wim Spijkerboer en hoofdsponsor Cees Noorderijk voor Restaurant op de Brink aan het parcours van de Wielerronde van Elspeet. (foto: Marco Jansen)


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites