Krul sterkste in Elspeet, Den Braber blijft leider Veluweklassement

Deel dit artikel

ELSPEET – De 32e Ronde van Elspeet is gewonnen door Stef Krul uit Tjalleberd. De 24-jarige renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen schudde in de sprint vrij gemakkelijk medekoploper Robert de Jong van zich af. Derde werd Tim den Braber, die de sprint van het peloton won, dat op 9 seconden finishte.

In finishstraat Apeldoornseweg stond veel publiek langs de hekken en ook het sponsorgedeelte naast het terras van restaurant Op de Brink was volgelopen. De wielerronde leeft het in dorp en ook het peloton kende een goed deelnemersveld met 81 inschrijvingen. Na de kinderkoers ging de hoofdwedstrijd over 100 kilometer (40 ronden van 2500 meter) om 19.30 van start. Rick Hezeman pakte het eerste punt voor de leidersprijs, maar na drie ronden was het peloton weer aangesloten. Na zo’n 30 kilometer ontsnapten Stef Krul, Robert de Jong en Rik van der Wal.

Met nog 23 ronden op het bord hadden de drie koplopers een voorsprong van 36 seconden, vier ronden later was het verschil opgelopen tot 45 seconden en het zou maximaal een minuut worden, met nog 16 ronden te gaan. Stef Krul toonde zijn vorm door de superpremie te winnen. Richting het einde van de koers begon het te regenen en met nog acht ronden op het bord ging Apeldoorner Van der Wal te hard door de bocht op de klinkers en reed in de hekken. De twee koplopers zagen hun voorsprong slinken tot 23 seconden met nog twee ronden te gaan. Krul zette in de laatste ronde aan en won de sprint overtuigend, met vier seconden voorsprong op De Jong. Tim den Braber won de sprint van het peloton op 9 seconden en verstevigde zijn plek als leider van het Veluweklassement.

Podium in Elspeet: 1: Stef Krul, 2: Robert de Jong, 3. Tim den Braber.

„We reden met zijn drieën weg en waren allemaal wel in orde. Het draaide gelijk supergoed en omdat het peloton stilviel, sloegen we een gaatje. Daarna hebben we volle bak doorgereden, we hadden na 60 kilometer een gemiddelde van 48 kilometer per uur. Tot die jongen van Senza veel te hard de bocht om ging en weggleed op een put. Daarna liep onze voorsprong best wel snel terug’’, vertelde Kru, die zag dat het verschil nog 20 seconden was toen hij aanging. ,,Robert de Jong deed korte beurtjes op kop en ging iets minder hard, de fitheid was er bij hem wel af. Ik had het gevoel dat ik sterker was en bij het bord bij binnenkomst van Elspeet ben ik gaan sprinten. Ik wist dat ik het ging halen Elspeet vind ik echt een van de mooiste rondjes. Je kan echt gas geven, anders dan een normaal criterium met veel bochten. In de finishstraat is het heel gezellig met veel publiek, dat zie je ook niet overal.”

Koplopers Robert de Jong, Stef Krul en Rik van der Wal in het buitengebied van Elspeet (foto: Jaap Hop)

Krul won naast zijn geldprijzen een overnachting in Hotel Mennorode in Elspeet en staat nu vierde in het Veluweklassement, dat 16 augustus wordt afgesloten in Nunspeet. De trui van Marree ging weer om de schouders van Tim den Braber, die ruime voorsprong pakte op Danny Kroeze en de in Elspeet afwezige Bouke Gerritsma. De Stevens Bikes sprinttrui blijft in bezit van Hideyuki Takagi en bij de amateurs hield Maarten van den Berg (vierde in Elspeet) de leiding.

Kinderkoers met loopfietjes

Voor de hoofdkoers was er voor de jongste kinderen een loopfietsjesrace op een parcours in de finishstraat. Bij 2-3 jaar won Diëco Goud (2) uit Harderwijk voor Juda van der Maas (3) uit Elspeet en Luuk Mouw (3). Bij de kinderkoers 4-5 jaar won Gijs Visscher (4) uit Staphorst en kwamen ook Vince Goud (5) uit Harderwijk en Gerjanne van Kooten (5) uit Elspeet op het podium.