Terwijl er op drie kwartveldjes wordt gevoetbald door de jeugd, wordt het nieuwe kunstgrasveld van VVOG Harderwijk zaterdagochtend officieel geopend door voorzitter Gert Jan Krop en wethouder sport Marcel Companjen van de gemeente Harderwijk. Het lint wordt doorgeknipt en er is een toast moment.
Voor de officiële opening zijn onder andere het VVOG-bestuur, de gemeente Harderwijk, Bertil Slomp van aannemer Sallandse United en Jan ter Steege van adviesbureau PLANN-Ingenieurs aanwezig.
VVOG-voorzitter Gert Jan Krop is blij dat een intensief proces tot het gewenste resultaat heeft geleid. Een extra kunstgrasveld was een zeer lang gekoesterde wens van de vereniging. “Veel mensen denken ‘eindelijk’, maar realiseren zich niet wat er bij komt kijken. Ze verwachten dat het een tot anderhalve ton kost, maar het prijskaartje is een veel hoger bedrag.”
Twee jaar geleden kreeg het bestuur al signalen dat de veldbezetting lastig werd. De club is gegroeid naar 1550 leden en heeft de ambitie om met meer teams op niveau te spelen. “We zijn de grootste club in de regio en hebben meer dan 60 jeugdteams.” Het bestuur heeft het college van B&W kunnen overtuigen van de noodzaak en de raad stemde in. Krop is blij met de goede contacten met de gemeente en noemt Dini Kolk, Klaas Jan Bakema en terreinmeester Cees Petersen. “Ik ben erg blij met hoe het gegaan is qua snelheid en samenwerking. Ik ben ook blij dat de politieke partijen het belang van sport zien en dat ze dit project hebben ondersteund. Dit project is ook gericht op duurzaamheid. In Natura 2000 gebied moet je binnen CO2- en stikstofnormen blijven, dus is er gewerkt met speciale elektrische apparatuur. Een veld met houtkorrels is duurzaam en het materiaal spoelt bij regen niet snel weg. Zelfs onze kritische onderhoudsploeg had geen klachten. Je zag wel dat de voetballers eraan moeten wennen, want ze zien geen rubber korrels meer.”
Officieel goedgekeurd
Jan ter Steege van PLANN-Ingenieurs heeft samen met Erik Hamelink van de gemeente Harderwijk de aanbesteding en de begeleiding gedaan. Het proces begon in november 2023 met het onderzoeken van de toplaag en eindigde half augustus met de goedgekeurde oplevering van het veld. “Het veld is door keuringsinstantie Kiwa Isa Sport goedgekeurd volgens de NOC*NSF-normen, dit is de hoogste kwaliteit. Kunstmatig invulmateriaal als rubber is vanaf 2031 niet meer verkrijgbaar, Mede daarom is gekozen is voor brockfill als natuurlijk invulmateriaal. Dit hout is afkomstig van Canadese dennenbomen en gaat 10-12 jaar mee, even lang als de levensduur van het veld, dat in tien jaar wordt afgeschreven. Gemeentes kijken naar de total cost of ownership, de afschrijving is tussen 50 a 60 duizend euro per jaar. Dat is, gelet op de grootte van de vereniging, te verantwoorden. Hier kan door senioren (witte belijning) jeugd tot 12 jaar (blauwe lijnen) en jeugd tot 8 jaar (groene lijnen) op worden gespeeld en de gele lijnen zijn bedoeld voor de allerkleinsten.”
Bewegen goed voor gezondheid
De totale kosten bedragen 650.000 euro exclusief BTW. Wethouder sport Marcel Companjen geeft aan dat in een tijd van bezuinigingen doordat het Rijk minder geld beschikbaar stelt, deze investering een fors bedrag is. “Op een raadsvergadering wordt besproken wie we wel en niet kunnen ontzien en dat is niet fijn, dan voel je je bezwaard.” Over de verantwoording van de investering zegt Companjen: “Wij zien heel graag kinderen sporten en bewegen, dat is goed voor de gezondheid en die ambitie hebben we Harderwijk-breed. VVOG kwam met een goed onderbouwde vraag. Een kunstgrasveld kan zoveel meer voetballers faciliteren dan natuurgras en is het hele jaar te gebruiken. Het is goed besteed geld, hier willen we als gemeente graag aan bijdragen. Het is fantastisch om te zien dat het druk is en dat veel kinderen aan het sporten zijn.”