51e editie Ronde van Nunspeet brengt wielrennen en hardlopen samen

Deel dit artikel

Met een nieuwe organisatie van de Ronde van Nunspeet komt de wielerliefhebber ook deze zomer aan zijn trekken. Op woensdagavond 21 augustus vindt de 51e editie van dit wielerevenement plaats. De continuïteit is hiermee gewaarborgd, ook al zijn er wat veranderingen in het programma. Zo is er een hardloopevenement toegevoegd na afloop van de wielerkoers.

Nieuw bestuur

Met het aangekondigde afscheid van Henk Vis, Jan de Kruijf en Henry van Olst was de toekomst van de Ronde van Nunspeet enige tijd onzeker. Vrij snel daarna zijn er nieuwe mensen opgestaan om het evenement te laten voortbestaan.

“Vorig jaar liep ik in de VIP-tent en ik hoorde dat de organisatie ermee ging stoppen. Zo’n evenement is goed voor de gemeenschap en moet doorgaan. Toen ben ik naar Henry Boone gelopen en heb hem gevraagd om het samen voort te zetten”, vertelt Marco Frens uit Nunspeet. Henry Boone had vorig jaar al een editie van de Ronde meegekeken. “Ik had gereageerd op een oproep in het clubblad van De Volharding. Ik heb vergaderingen bijgewoond en ik had al vrij snel door dat de organisatie een geoliede machine was. Als ondersteunend lid heb ik veel geleerd.”

Met een fietsweekendje in België van de Nunspeetse toerclub De Volharding kreeg het nieuwe comité in september verder vorm: Wiebe van der Leij en Rob Begeman kwamen erbij. Zij vormen samen met Boone en Frens het bestuur. Alle vier zijn zij lid van De Volharding, maar de wielerronde wordt georganiseerd onder de vlag van Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek. Henri Haverkamp was al betrokken en blijft op de achtergrond actief als grafisch ontwerper van de huisstijl.

Frens weet als organisatie van de RunBikeRun Nunspeet wat het inhoudt om een wedstrijd neer te zetten. “Dat deed ik al een jaar of drie, maar bij een wielerkoers door het dorp komen wel wat meer dingen kijken. In het draaiboek staat dat er behoorlijk wat moet gebeuren: de vergunningen, de VIP-tent met catering, het openbaar vervoer wordt omgeleid en er moeten sponsoren aangeschreven worden. Het is dan wel handig datje een netwerk hebt, dan gaat dat wat makkelijker.”

Nieuwe organisatie, nieuwe hoofdsponsor

De organisatie heeft de familie van Espelo – eigenaar van MaxiPromo Sportswear en MaxiBikes – bereid gevonden om hoofdsponsor van het evenement te worden. “Wij zijn met fietskledingwinkel MaxiPromo Sportswear inmiddels al 25 jaar of langer sponsor van de Ronde van Nunspeet. Eerder, in 2010 zijn we ook al een keer hoofdsponsor geweest. Toen de Rabobank stopte, is er over en weer gesproken en zijn we tot een akkoord gekomen”, vertelt Xander van Espelo. Hij en zijn zoon Wesley zijn het gezicht van Maxipromo Sportswear en MaxiBikes, gericht op de verkoop en onderhoud van Orbea fietsen. Nu hun sponsorschap is geüpgraded naar hoofdsponsor krijgen de bedrijven een nog wat prominentere plek en zijn zichtbaar met o.a. finishdoek, spandoek, banners en polsbandjes. “We verkopen wielerkleding en -fietsen: mountainbikes, racefietsen en gravelbikes. De fietssport is onze wereld; we hebben altijd wedstrijden gereden en we zijn een Nunspeets bedrijf”, motiveert Wesley van Espelo.

(vlnr): Xander van Espelo, Wesley van Espelo (hoofdsponsors), Wiebe van der Leij, Rob Begeman, Marco Frens en Henry Boone (bestuur). Foto: Marco Jansen

Kampioenschap van Nunspeet

Het programma op 21 augustus is in grote lijnen gelijk aan vorig jaar. Dat begint al om 17.00 uur met een wedstrijd voor de allerkleinsten: loopfietsjes 2 en 3 jaar en de loopfietsjes voor 4 en 5 jaar, georganiseerd door ATB Oldebroek. Na de huldiging komt de oudere jeugd (6 t/m 10 jaar en 11-14 jaar) aan de beurt, gevolgd door het officieuze kampioenschap voor inwoners van de gemeente Nunspeet. Inschrijven voor deze wedstrijden kan via info@rondevannunspeet.nl.

Finale Veluweklassement

Om 19.15 uur is de hoofdwedstrijd: de Wielerronde voor eliterenners zonder contract, beloften en amateurs. Zij rijden een afstand van 80 kilometer over een parcours van circa 1600 meter (50 ronden). Het parcours telt zes bochten en staat te boek als technisch. Het aantal deelnemers is rond de 80 voor deze finalewedstrijd van het Veluweklassement.

RMN Summer 5k

De dernykoers van vorig jaar, die ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Ronde was opgeluisterd met oud-Tourrenners, is dit jaar vervangen door een hardloopwedstrijd: de RMN Summer 5k. De start is om 21.30 uur. Deze hardloopwedstrijd wordt georganiseerd door Nathan Kalle van Running Movements Nunspeet. Frens: “De reacties op de hardloopwedstrijd zijn erg positief, het aantal deelnemers gaat al richting 150. We hopen dat hierdoor nog meer mensen naar de koers en hardloopwedstrijd komen kijken.” Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro en aanmelden kan tot 21 augustus een uur voor de start via www.inschrijven.nl

“Het wordt een spektakel in het centrum van Nunspeet van sport, strijd en gezelligheid voor alle inwoners”, aldus Boone. Frens: “We creëren langs het parcours ook wat muziek en entertainment met meerdere dj’s en dweilorkesten.”

Wethouder en burgemeester zijn deze avond ook uitgenodigd. Céline Blom zal de loopfietsjeswedstrijd openen. Net als vorige edities is er een VIP-tent voor sponsoren.

Voor meer informatie zie: www.rondevannunspeet.nl

 


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites