‘Ze zijn er echt mee bezig, dat sprak me aan’
HIERDEN – Voetbalvereniging Hierden krijgt 5.000 euro van Rabobank voor verduurzamen van het verenigingsgebouw. Directeur Rabobank Randmeren Arthur Woensdregt en Jan van Gessel namens de ledenraad van Rabobank Randmeren, overhandigden vrijdag 19 januari de cheque.
Het gebouw is 19 jaar oud. Twee jaar geleden is er groot onderhoud gedaan en zijn nieuwe energiezuinige cv-ketels aangeschaft, maar dit is slechts het begin van de verduurzaming. De club telt 860 leden en heeft plannen om vier kleedkamers bij te bouwen. Met name bij de dames en meisjes is er ledengroei. “We zijn in contributie al de goedkoopste ten opzichte van clubs in de buurt en dit willen we graag zo houden. Door giften zoals deze hoeven we minder te investeren en op den duur worden de kosten lager door verduurzaming”, weet Leendert Foppen van v.v. Hierden.
Met de Rabo ClubSupport actie helpt de Rabobank v.v. Hierden op weg. “Veel sportverenigingen hebben het lastig en we zien ook dat jongeren wel willen sporten maar dat het voor bepaalde gezinnen gewoon te duur is. Ik vind het wel heel belangrijk om clubs te helpen verduurzamen zodat ze blijven bestaan en de jeugd kan blijven sporten”, motiveert Woensdregt.
De Amsterdammer, die nu bijna twee jaar directeur van Rabobank Randmeren is, kreeg een rondleiding door het clubgebouw. “Het ziet eruit als goed georganiseerd. Het is geld van onze leden en dus kijk ik hier ook als bankier naar.”
Duurzaam ondernemen en energietransitie zijn thema’s van de ledenraad van Rabobank Randmeren. Puttenaar Jan van Gessel heeft een deel van het budget van de ledenraad aan v.v. Hierden toegekend. “De club gaf aan te willen verduurzamen en heeft de moeite genomen om een uitgebreid plan ter motivatie in te dienen. Ze zijn er echt mee bezig. Dat sprak mij aan en dit hebben we voor de ClubSupport actie geanalyseerd.”
‘Quick wins’
Erik Dirksen, bestuurslid facilitaire zaken bij Hierden, heeft het plan opgesteld met de commissie verduurzaming. In eerste instantie gaat de club op zoek naar de quick wins, het zogenoemde laaghangend fruit. “We monitoren en scannen elektrische apparatuur met het meeste energieverbruik om snel te kunnen besparen op energiekosten. Denk aan de verlichting in de kantine niet laten branden, koelkasten dichtdoen, douches uitzetten en deuren dichtdoen als de verwarming aan staat. Dit gaat om gedrag; belangrijk is dat trainers en leden bewust zijn van hun energieverbruik. In 2023 waren we 70k aan gas en elektra kwijt, voor het komende jaar is dat 30k, maar vooral door de lagere tarieven.”
In november zijn de gaslampen van veld 2 en 5 vervangen door LED-verlichting, waardoor alle velden nu energiezuinig worden verlicht. De volgende stap is TL-verlichting van kleedkamers en overige ruimtes vervangen, noodverlichting om te zetten naar LED en ook de 53 halogeen spotjes van 35 à 40 watt in de kantine te vervangen door LED. “Dit doen vrijwilligers en het wordt gecontroleerd door een installatiebedrijf.”
Alternatieve energiebronnen
De volgende stap is alternatieve energievoorzieningen onderzoeken. De offertes voor zonnepanelen en zonnecollectoren zijn al binnen. Foppen noemt twee mogelijke opties. “Of we wekken een deel zelf op en betalen een deel bij, of we leggen het dak vol. Er is nog onderzoek nodig of het bouwtechnisch constructief haalbaar is. De salderingsregeling voor het terug leveren wordt afgebouwd, maar een batterij kent een lange terugverdientijd.”
Een andere besparingsmogelijkheid is de warmwatervoorziening voor douchen aanpassen. Dirksen legt uit: “Met overdag opgewekte zonne-energie kun je warmwaterboilers verwarmen. Dit scheelt een hoop stookkosten. De zonneboilers kun je opwarmen met heat pipes, elektra of gas, dit gaan we onderzoeken.”
Een alternatief is infraroodverwarming in de kleedkamers in combinatie met bewegingsmelders. “Bij Athlos hebben ze dit ook en dit bevalt hun goed, want als ze aanspringen, is het relatief snel warm.” In samenwerking met energiecoöperatie Endura wordt met warmtecamera’s onderzocht waar warmte energielekken zijn en deze worden extra geïsoleerd.”
Lokale ondernemers
Een concreet tijdspad is er nog niet. Dirksen: “We moeten het budget nog bepalen en in gesprek met een adviseur om subsidies aan te vragen. Dan moet je afwegen wat je zelf doet met vrijwilligers en wat je uitbesteedt. We werken ook voor zonnepanelen graag met lokale ondernemers. Verlichting nemen we al af van één van onze hoofdsponsoren, Eszet, maar zij plaatsen het niet.”
Voor de korte termijn wordt de verlichting door LED vervangen – demo armaturen zijn al binnen – evenals de aanschaf van zes nieuwe koelkasten, waarvoor al opdracht is gegeven. Foppen: “Dit doen we in februari en ook de LED-verlichting wordt nog in Q1 vernieuwd. Oude koelkasten zijn energieslurpers en als we de bar verbouwen plaatsen we vijf nieuwe koelkasten. Dit is een investering van 30 à 40 duizend euro.”
Bron:
https://vvhierden.nl/nieuws-bericht/rabobank-schenkt-v-v-hierden-5-000-euro-voor-verduurzaming