Slagerij uit de Bosch veteranentoernooi ‘recreatief en gezellige mix’

Deel dit artikel

Op recreatief niveau zeven tegen zeven voetballen op een half of kwart veld en gezelligheid na afloop met een barbecue en muziek. Het recept van het Slagerij uit de Bosch veteranentoernooi valt in de smaak, want de populariteit van het toernooi bij VVOG stijgt nog jaarlijks. De zevende editie op zaterdag 22 juni brengt maar liefst 46 teams op de been.

Het toernooi is een leuke afsluiting van het voetbalseizoen, want eind juni zijn de meeste competities wel voorbij. Dit geeft ook uitdaging, want de grasvelden mogen van de gemeente Harderwijk dan niet meer bespeeld worden. “De mogelijkheden zijn beperkt omdat we kunstgras en ook natuurgras nodig hebben. Met de gemeente is de afspraak gemaakt dat de walking football teams wel op gras mogen spelen. Dan kun je vier veldjes uitzetten en wordt het grasveld minder belast”, vertelt Burns Deinum.

De 57-jarige ondernemer uit Harderwijk nam in 2016 het initiatief voor een 35+ voetbaltoernooi. “Toen vielen we zelf met het VVOG-bierteam nog in die categorie en zo is een toernooi met acht 35+ teams ontstaan. Ik lever veel kleding aan voetbalteams in de regio en de clubs Zwart-Wit’63, Hierden, BAS Biddinghuizen en Reaal Dronten deden mee. De andere teams waren Cobu Boys uit Amersfoort, en de businessclubteams van Heracles Almelo en PEC Zwolle.”

In 2019 werd er voor het eerst ook een dames poule toegevoegd met teams van VVOG, Zwart-Wit’63/Barre Wienter en Reaal Dronten. Dat jaar waren er 12 herenteams.

In 2020 en 2021 was er geen toernooi maar na de coronaperiode heeft de organisatie het evenement verder uitgebouwd. “We hebben nu 46 aanmeldingen, van sommige clubs meerdere teams in de categorie 35+ en 45+. Want doordat we wat oudere deelnemers hebben, ontstonden er wat verschillen in leeftijden. Het is een recreatief toernooi en niemand vindt het leuk om er met grote cijfers af te gaan.”

Walking football

Inmiddels heeft het toernooi zelfs een landelijke uitstraling en met name het walking football heeft hier aan bijgedragen. Deze voetbalvorm is voor 60+ en was in 2023 voor het eerst ook aanwezig op dit toernooi. Nu doen er teams mee uit Tilburg, Apeldoorn, Utrecht, Arnhem, Velsen en zelfs België. Teams van verder weg overnachten in de omgeving. “VVOG is al eerder begonnen met walking football en bij Heracles Almelo is dit een gigantisch toernooi. Toen hebben we geprobeerd dit naar Harderwijk te halen, want in de regio bestaat zo’n toernooi nog niet.”

 “Dit jaar hebben we de inschrijving moeten stoppen, want het moet wel passen op de velden”, weet Kelvin Schiffmacher, die het wedstrijdschema maakt. De wedstrijden duren daarom ook maar 10 minuten.

De recreatieve gezelligheidsteams weten het toernooi te waarderen, wat blijkt uit de deelname van Harskamp, dat met 35+, 45+ en dames mee doet en doordat Cobu Boys, Reaal Dronten en Zwart-Wit’63, teams van het eerste uur, er nog steeds bij zijn.

“Door mond-tot-mondreclame worden mensen binnen de clubs warm gemaakt. Zo komt SDC Putten ook met een aantal teams. De jongste meiden zijn in de 20 en de walking footballers zijn 70+. Opa kan voetballen met kleindochter op ons toernooi. De mix zorgt voor een gezellige sfeer.”

Elke keer is het nog mooi weer geweest, dat helpt volgens medeorganisator Ben Jansen ook mee.

Derde helft met verloting en muziek

De wedstrijden beginnen om 13.00 uur en de finales zijn om 16.00 uur. Winnaars krijgen een beker voor mee naar huis en ‘eeuwige roem’, want hun naam wordt gegraveerd in de wisselbeker. Na de prijsuitreiking verplaatsen de deelnemers zich naar het terras, waar de barbecues worden aangezet. Het terras staat vol met biertafels, voor elk team één. Er is een grote verloting met mooie (veelal gesponsorde) prijzen waaronder een gloednieuwe scooter (mini Vespa), voetbalshirtjes en vip-arrangementen voor eredivisiewedstrijden. De feestavond met livemuziek van artiesten eindigt rond 21.30 uur.

Barbecue

De barbecue is een nog grotere organisatie dan het toernooi, want er zijn inclusief vrijwilligers ruim 500 opgaves. Slagerij uit de Bosch verzorgt de barbecues en toebehoren en het vlees en de salades. De organisatie (Burns Deinum, Cor-Jan van Gilst, Ben Jansen, Jeroen Jansen, Kelvin Schiffmacher en Gerard den Ouden) en andere spelers van het VVOG Bierteam staan achter de barbecues om het vlees te bereiden.

Teams betalen een bijdrage per persoon, de kantineomzet is voor VVOG en vorig jaar heeft de organisatie ook wat weg kunnen geven aan goede doelen. Deinum: “Het is een belangrijkste inkomstenbron voor VVOG. Het toernooi zou nog wel iets mogen groeien, voor al bij de dames, en het zou mooi zijn als we het grootste veteranentoernooi van Nederland zouden worden. Maar de capaciteit van velden en terras is beperkt.”

(vlnr): Heidy uit de Bosch, Gerard den Ouden, Burns Deinum, Ben Jansen en Jacob uit de Bosch. Onder: Kelvin Schiffmacher en Cor-Jan van Gilst. (foto: Marco Jansen)

‘VVOG man’

Jacob en Heidi uit de Bosch sponsoren een veld en zijn al vanaf het begin de naamgever van het toernooi met Slagerij uit de Bosch. De organisatie ziet Jacob uit de Bosch als iemand die bij VVOG hoort en zelf ziet hij zich ook als ‘VVOG man’. “We verbinden al vanaf het begin onze naam aan dit toernooi en zorgen dat iedereen voor een heel gereduceerd tarief aan de grote barbecue kan deelnemen. We leveren een complete barbecue met alles erop en eraan: vlees, salades, bord en bestek. We zorgen voor een complete maaltijd voor alle deelnemers. Ze komen van heinde en ver en maken er een weekendje van. We gaan daar wel met acht tot tien barbecues naartoe, de organisatie gaat het vlees bakken. We doen veel bij VVOG met allerlei activiteiten en proberen hen te helpen zodat het zo succesvol mogelijk is. Dat is ook goed voor VVOG.”

https://www.facebook.com/vvogveteranentoernooi


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites