ZEW-Triton blikt terug op succesvol School Waterpolotoernooi: ‘Ons eerste grote evenement in De Zanderij’

Deel dit artikel

Vrijdagavond 9 februari is het druk in en rond de zwembaden van het nieuwe sportcomplex De Zanderij. ZEWTriton organiseert in samenwerking met Sportbedrijf Interactie Ermelo het School Waterpolotoernooi voor basisschoolgroepen 6, 7 en 8. De deelname is boven verwachting met liefst 130 kinderen.

Er doen acht scholen mee met in totaal 18 teams. Drie teams zijn op de wachtlijst gezet omdat de inschrijving vol is. Pieter Zandstra, lid van ZEW, organiseert het toernooi in samenwerking met Stijn Sundermann, verenigingsondersteuner bij ZEW vanuit Interactie.

De wedstrijden duren vijf minuten, er wordt vijf tegen vijf gespeeld, er is drie minuten pauze en er zijn drie poules. “De nummers één tot en met drie per poule krijgen een beker en voor iedereen is er een vaantje”, vertelt Zandstra, die verrast is met het aantal deelnemers. “Twee jaar geleden hebben we dit voor het eerst gedaan en toen waren er vijf teams. Doel van dit toernooi is dat kinderen in aanraking komen met waterpolo en zwemmen in het algemeen en het liefst dat ze gaan waterpoloën.”

De groepen 7 en 8 spelen in het wedstrijdbad (diepte 2 meter), groep 6 in het doelgroepenbad (1,50 meter). Op het scorebord zijn alle resultaten te zien. Bij groep 6 wint Klokbeker 6B2, bij groep 7 Cantharel 7 en bij groep 8 Beatrixschool 8.

130 kinderen verdeeld over 18 teams deden mee aan het School Waterpolotoernooi. Foto: ZEW

Het hoge aantal teams is te danken aan een goede promotie. Stijn Sundermann en zijn collega’s van Interactie hebben flyers uitgedeeld tijdens de gymlessen en het resultaat is ernaar. Zeven scholen uit Ermelo en één uit Putten doen mee. “Ik heb veel communicatie richting de scholen gedaan en ondersteun nu de projectgroep bij het opzetten van dit toernooi. Er wordt leuk gespeeld en lekker gescoord. Ze moedigen elkaar enthousiast aan, supergaaf om te zien.”

ZEW heeft zelf een stuk of twintig vrijwilligers op de been en enkele collega’s van Interactie staan achter de bar om de bezoekers van een drankje te voorzien, want de tribune zit vol. Sundermann: “We hebben wat meubilair gehuurd als noodoplossing; in de horeca is ook de prijsuitreiking.”

De tribune zat vrijdagavond vol en ook de horeca was door Sportbedrijf Interactie Ermelo voor deze gelegenheid geopend. Foto: ZEW

Upgrade faciliteiten

Nadat vorig weekend de eerste wedstrijden van ZEW-Triton zijn gespeeld is het schoolwaterpolotoernooi het eerste grote evenement van de waterpoloërs in het nieuwe sportcomplex De Zanderij. “We waren als ZEW-Triton één van de eerste gebruikers. Als je naar een nieuw groot gebouw gaat, weet je dat er wat praktische aanloopproblemen zijn, maar dit wordt heel goed opgepakt. We zijn heel positief”, zegt Erwin Koops, voorzitter van ZEW. De nieuwe accommodatie betekent voor ZEW een upgrade in faciliteiten. “Het wedstrijdbad is een baan breder en er zijn professionele startblokken. Het bad heeft een beweegbare bodem over de helft van het bad (drie banen), waardoor je met gemixte groepen kunt trainen. De maximale diepte van 2,60 meter is 60 centimeter dieper dan Calluna. Dat is mooi voor onze synchroonzwemmers, maar ook voor duikvereniging Ad Fundum die op dinsdagavond na ons herenteam traint. Het doelgroepenbad kun je eenvoudig inrichten voor een jongere leeftijdscategorie, maar is ook geschikt voor onze trimzwemgroep want het water is 31 graden. De wat oudere leden willen graag in een warmer bad zwemmen.”

Het nieuwe wedstrijdbad heeft zes banen en een groot scorebord. Foto: ZEW

Startgemeenschap

Het seizoen 2023-2024 is het eerste jaar van de startgemeenschap ZEW-Triton. Koops: “We werken dit jaar samen en hebben hierdoor zes volwaardige waterpoloteams voor de jeugd, senioren en dames in competitie. Dit betekent tien spelers per team, zeven in het water en drie reserves op de kant. Dit was in de oude situatie een uitdaging.”

Als startgemeenschap ZEW-Triton kunnen de clubs een compleet pakket voor de zwemsport aanbieden. “Naast waterpolo is dit wedstrijdzwemmen voor de jeugd en masters 40+, trimzwemmen voor jeugd en senioren en synchroonzwemmen.”

De activiteiten zijn in De Zanderij in Ermelo en in Bosbad Putten. “Met deze zwembaden kunnen we voor een redelijk groot verzorgingsgebied de zwemsport compleet maken.”

Afgelopen week was er een eerste evaluatie met beide besturen. “Na een halfjaar is iedereen positief. We zijn met waterpolo begonnen en kijken als clubs of we ook met de andere afdelingen kunnen samenwerken.”

ZEW is een relatief kleine vereniging met nu 100 leden en met het schoolwaterpolo wil de club de jeugd enthousiasmeren voor de zwemsport. “Alle kinderen, ook de drie teams op de reservelijst, krijgen het aanbod om gratis vier keer mee te trainen met alle afdelingen. Ik zou het al mooi vinden als we er vijf nieuwe jeugdleden aan overhouden.”

https://zew-ermelo.nl

https://www.triton-putten.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites