Hout krijgt een tweede leven

Deel dit artikel

Zwollenaar en vriendin geven gebruikt hout als kunstwerk een tweede leven

Wat niks meer waard was, komt weer tot bloei. Gerhard van Dijkhuizen (50) uit Zwolle en zijn vriendin Colet Scheper (51) uit Zuidwolde geven met hou2use oud hout een nieuw leven door er een kunstwerk van te maken.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Van Dijkhuizen: ,,We zagen in een bouwmarkt een grote wereldkaart in 3D van metaal. We zeiden tegen elkaar: ‘Zoiets moeten we toch ook zelf kunnen maken van hout?’ Op een klein stukje triplex hebben wij de kaart van Drenthe gemaakt en in de woonkamer hangt nu de skyline van New York als zelfgemaakt object. We wilden al langere tijd iets voor onszelf beginnen en zo bedachten we in november 2020 om van oude meubels kunst te maken. We struinen Marktplaats af naar spullen die we gratis of voor een paar euro op kunnen halen.”

Waarom de keuze voor afgedankt hout?

Scheper: ,,We zijn wel bezig met duurzaamheid – we zouden geen dure plank willen gebruiken waar een boom voor gekapt is – maar het is veel meer een metafoor van ons leven. We hebben allebei best veel meegemaakt en zijn altijd opgekrabbeld. Dat zie je terug in ons werk: iets wat afgedankt was, krijgt een mooie bestemming.”

Jullie website is gevuld met wel honderd objecten. Waar haal je de inspiratie vandaan?

Van Dijkhuizen: ,,We zijn van huis uit geen kunstenaars. We vergroten foto’s uit door ze te schilderen op hout. Colet vindt het leuk om dieren te tekenen en is meer van details. Ik houd meer van abstract. Wat wij maken, is heel breed. Van huisdieren tot portretten, iemands auto of huis; niets is te gek. Objecten die we op voorraad maken, zijn onder meer topsporters, politici, muzikanten of mensen die in het nieuws zijn. Ik ben een groot fan van PEC Zwolle en in het bijzonder van Bram van Polen. Ik vind hem altijd transparant en to the point, een modelprof. Hij was een van de eerste sporters die in mij op kwam en ik heb hem geschilderd op een object van vier tafelpoten.”

Scheper: ,,Het liefst maken we kunst in opdracht: als iemand een specifieke foto heeft met een belangrijke waarde, dan vinden we het leuk om daar een kunstwerk van te maken. Hout leeft: wat je niet schildert, krijgt juist de aandacht en komt naar voren. Het is omgekeerde kunst.”

,,Wat wij maken is heel breed. Van huisdieren tot iemands auto.”

Hoe ga je een hobby rendabel maken?

Scheper: ,,Ik hoorde 7 december dat ik mijn baan kwijt zou raken als apotheekmedewerker. Dat was volkomen onverwachts. Solliciteren is niet eenvoudig in coronatijd, ook gezien mijn leeftijd. Het tekenen en vooral schilderen vind ik mooi, nu willen we daar samen meer uit halen. We geven nog veel cadeau aan vrienden en familie, maar vanaf 1 juni, als we zijn ingeschreven bij de KvK, gaan we serieus als bedrijf aan de slag.”

Van Dijkhuizen: ,,We kunnen met het thema kunst op gebruikt hout veel kanten op. We gaan workshops schilderen geven en teambuildingactiviteiten aan bedrijven om samen een kunstwerk te maken. Het is ook een leuke dagbesteding voor eenzame ouderen. We horen in onze omgeving dat we een goed product hebben om de markt mee op te gaan. We zetten hier onze tanden in en moeten een lange adem hebben.”

Met het hout van oude meubels maken Gerhard en Colet ware kunstwerken

https://www.hou2use.nl

https://hou2use.nl/informatie/flyer

Gepubliceerd in de Stentor van dinsdag 11 mei 2021 editie Zwolle, Kop van Overijssel en in het AD en TC Tubantia.

Colet Scheper en Gerhard van Dijkhuizen in hun atelier ‘De Liemkelder’. (foto: Pedro Sluiter)


Bron:

https://www.destentor.nl/zwolle/zwollenaar-en-vriendin-geven-gebruikt-hout-als-kunstwerk-een-tweede-leven~a439309d/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites