Back to the Boemerang: ouderwets avondje uit

Deel dit artikel

De Boemerang, de Mac en ’s Coninckskelder: discotheken en dancings die in de jaren 70-90 hoogtijdagen vierden, maar nu niet meer bestaan. De initiatiefnemers van Back to the Boemerang vertellen over het uitgaansleven van toen. “Je liep altijd het vaste rondje.”

Zaterdag 28 maart zou in Hotel De Heerlickheijd van Ermelo van 20.00-1.00 uur de sfeer worden herbeleefd met de vierde editie. Door het Coronavirus is het evenement tot nader order uitgesteld. De gekochte tickets blijven geldig, laat de organisatie weten. 

Burns Deinum (53) zat in Harderwijk op school, maar woonde in Biddinghuizen. “Ik ging uit in de grote stad en kwam dan in de Boemerang en ’s Coninckskelder terecht. In de Mac kwam ik niet. Vanwege de kazernes was het in Harderwijk ook op woensdagavond heel erg druk.”

Zijn vrouw Sandra Deinum (50) heeft altijd in Harderwijk gewoond en wilde niks missen. “Ik had een oudere broer en ik werd als kleine zusje begin jaren 80 op de hoogte gehouden van de electric boogie, funk en soulmuziek. In 1982 mocht ik mee naar een danswedstrijd in de Boemerang. Dat wilde ik zo graag, maar ik ben maar tien minuten binnen geweest: het was te heftig met al die grote jongens en meiden. Twee jaar later was ik verkocht.”

Disco dansvloer

In die tijd was het nog hip voor jongelui om op de trappen van het stadhuis te zitten met een grote boom box cassetterecorder en een uitvouwbare dansvloer. De Boemerang, toentertijd gevestigd in de Donkerstraat, had een dansvloer met gekleurde verlichting. Sandra: “Disco was begin jaren 80 helemaal hot; het Saturday Night Fever verhaal. De Boemerang was één grote dancing midden in de Donkerstraat. Je liep altijd het driehoekje. Via de Kerkstraat naar ’s Coninkskelder en dan naar de Mac. Ik hield, en nog, enorm van muziek en wilde niks missen.” De Mac werd gezien als alternatief, weet Sandra: “Alto’s waren in het zwart gekleed.

Staptijden waren anders dan nu. “Om 20.00 uur ’s avonds ging het open, maar om 21.00 uur moest je er wel zijn. Om 1.00 uur ging alles dicht en je bleef tot 2.00 uur op straat kletsen en ging een broodje shoarma halen. Daardoor kon je zondagmiddag ook weer de stad in.”

Aan Burns was dat niet besteed. “Om 23.00 uur ging de laatste bus, lijn 147 naar Biddinghuizen. Toen ik mijn rijbewijs had, ging ik het verderop zoeken.”

Johan Dubois, met 63 jaar de oudste van het stel, was 12 jaar lang barman bij de Boemerang. “Ik was 18, het was halverwege de jaren 70. Je moest wel doorwerken maar had veel gezelligheid. Bijna elk weekend was het feest, dat was geweldig. Muziek was heel verbindend, het was een mengelmoes van soul en disco, en de Boemerang was wijd en zijd bekend. Iedereen ging daar uit; de Boemerang was ‘the place to be’. Op het eind waren er 600 man binnen. Ik heb mijn vrouw daar ontmoet en heel veel mensen hebben hun partner daar leren kennen. Menig huwelijk is daaruit ontstaan. Er kwamen veel Ermeloërs en veel militairen doordeweeks. Dat matchte goed met de verpleegsters. Ik zag een verscheidenheid aan mensen langskomen. De Boemerang heeft tot 1987 bestaan, later zijn dat weer winkelpanden geworden.”

In hun tienerjaren heeft muziek een grote impact gehad. Burns: “In hedendaagse muziek hoor je elementen van nummers van toen. Je wist waar je toen was. Het is tijdloos.”

Reünie

Pas veel later kwamen de drie elkaar weer tegen en werden goede vrienden. Het idee voor een reünie ontstond in een achtertuin, destijds was Olaf Kasche ook nog van de partij. in 2015 was de eerste editie. Burns: “We dachten aan een feestje voor 250 man bij de bowling van Gert-Jan van Maanen, maar de 200 kaarten die we onder ons vieren verdeeld hadden waren acht uur ’s ochtends al uitverkocht. Er stonden rijen voor de deur en mensen konden de auto niet meer parkeren. Er kwam zelfs een dame uit Oostenrijk om een kaartje te halen. Zo kwamen we uit bij Harders Plaza en voor we het wisten stond er 900 man binnen. De faciliteiten waren daar perfect.”

Sandra: “Iedereen wilde terug in de tijd, dat gaf een gevoel van herkenning. Mensen die helemaal niet meer uitgaan, kwamen elkaar weer tegen. Van een stel was de man in de Boemerang en de vrouw in de Mac. Het was een reünie van oude (school)vrienden.”

Ook in 2016 en 2017 was Back to the Boemerang een succes, met 700 en iets meer dan 600 bezoekers. De leeftijd was inmiddels verlaagd van 40+ naar 35+. “Die categorie was ook naar de ’s Coninckskelder geweest. De oudste bezoeker was 70. Mensen werden nu door hun kinderen gebracht en opgehaald.”

De organisatie: (vlnr) Johan Dubois, Sandra Deinum en Burns Deinum. Foto: Jan de Roo Fotografie

‘Ons feestje’

Na drie jaar keert het evenement terug op de agenda met een editie 2020. Aangezien Harders Plaza niet meer in gebruik is, was het vinden van een andere locatie een flinke opgave. Hotel de Heerlickheijd van Ermelo reageerde enthousiast en stelt twee zalen beschikbaar.

Burns: “Een locatie voor 1000 mensen met meerdere zalen was in Harderwijk niet voorhanden, vandaar dat we nu in Ermelo zitten. Harderwijk Zuid zeggen we maar, haha.”

Het succesvolle muziekconcept blijft ongewijzigd. “In de grote Van den Tweel zaal komt het ‘Boemerang en Kelder gebeuren’ met disco en soulmuziek. In de Marquis komt het Mac-gedeelte met muziek van o.a. the Cure, Meat Loaf en U2. Die muziekstijlen zijn totaal anders. Mensen kunnen overlopen van de ene naar de andere zaal.”

Sandra: “We noemen het geen evenement, maar ‘ons feestje’, met alleen maar muziek van toen, er komt geen remix voorbij. We hanteren weer de ouderwetse staptijden: we beginnen 20.00 uur en stoppen 1.00 uur.” Burns: ,,Een event kan niet zonder geld, maar voor ‘’ons feestje’’ hebben we het graag over. De intentie is er wel om dit jaarlijks terug te laten komen.”

Programma

Voor de editie van 2020 is de Harderwijkse band Flamin’ Stars net als de drie eerdere edities er weer bij. Ook Dean and the Moonboys spelen in het Mac-gedeelte covers; rock & roll en bluesnummers. DJ Alex gaat daar plaatjes draaien. In de Boemerang/’s Coninckskelder draaien de DJ’s Richard en Jack. Special act is een 12 koppige funk en soulband, ‘muzikanten pur sang’.

Voor het eerst rijden er dit jaar bussen voor 5 euro. De opstapplaatsen zijn winkelcentrum Drielanden (bij de Aldi) en de parkeerplaats van sportcentrum De Sypel.

Kaarten kosten 22,50 euro; groepen vanaf 8 personen krijgen 10% korting.

Facebook: Back to the Boemerang 2020

Tickets: https://backtothe2020.entranz.nl

Pilot artikel voor de Veluwse Courant editie Harderwijk en Ermelo

http://www.develuwsecourant.nl

Facebook: De Veluwse Courant

 


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites