40 jaar thuis bij Broekhuis Harderwijk

Deel dit artikel

Joost Fraanje geridderd bij werkjubileum

HARDERWIJK – Joost Fraanje 40 jaar bij Broekhuis en de 95ste verjaardag van Volvo. Twee jubilea zorgden samen voor een prachtig feest op donderdag 13 april op de vestiging van Broekhuis Harderwijk aan de Zuiderbreedte. Als kers op de taart verscheen om 18.00 uur burgemeester Harm-Jan van Schaik op het podium om Joost Fraanje te decoreren met een koninklijke onderscheiding. Hij mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

De verraste jubilaris wist niet wat hij er mee aan moest. “Dit is het laatste wat ik verwacht had. Ik zei altijd dat mij dit nooit mag overkomen en dat ik niet op de ‘verkeerde’ receptie wil staan met mijn medewerkers en kinderen, de mensen die mij het meest kennen. Maar ik heb heel veel dank voor degenen die hier aan meegewerkt hebben. Nu is het echt tijd voor de borrel.”

Ruim 250 genodigden waren aanwezig in de showroom van Broekhuis. (Foto’s: Henk Merjenburgh)

Na het walking dinner en de klassieke muzikale ode door het orkest Parlando was het besef bij Joost Fraanje uit Bennekom wat meer ingedaald. “De koninklijke onderscheiding voelt voor mij meer als een ode aan mijn vrouw die achter de schermen zich haar hele leven echt geofferd heeft voor mij waardoor ik dit kan doen. Het is ook een ode aan al die stillen in den lande die het niet krijgen, maar het juist zo verdienen.”

Joost Fraanje was verrast met de koninklijke onderscheiding, opgespeld door burgemeester Harm-Jan van Schaik.

Representanten van alle levensfases

Ruim 250 genodigden waren aanwezig bij het jubileum dat piekfijn tot in de puntjes was geregisseerd. Zoals Joost Fraanje dat zelf zou hebben gedaan, maar deze keer had hij niet de regie. Het samenzijn was voor hem vooral een reünie. “Het is blijkbaar de bevestiging van de community die we in 40 jaar hebben opgebouwd. Je ziet allemaal mensen die elkaar herkennen, oude contacten opfrissen, ontmoeten en met elkaar verbinden. Al die contacten samen is een mooi feestje om te zien. De community verdient alle aandacht. Voor mij zijn het representanten van alle levensfases. Van privé, vakantie, de lagere en middelbare school , mijn studietijd, zakelijke en bestuurlijke contacten, familie’’, zegt de onlangs 62 jaar geworden Joost Fraanje, die vijf kinderen en een pleegzoon heeft. “Pauline, mijn vrouw, is 24 december 2021 overleden. Dat is voor mij en mijn gezin een groot verlies en het gemis wordt alleen maar groter. De Schepper geeft mij kracht, moed en zekerheid voor de toekomst; ik ben een gelukkig mens.”

Joost Fraanje met het orkest Parlando, waar hij al jaren mee samenwerkt.

De muzikale intermezzo’s van Vierklank en Parlando hebben voor hem een diepere betekenis. “Zij hebben ook tijdens de dankdienst van Pauline gespeeld en als Vierklank twee keer een huisconcert gegeven bij mij thuis voor Pauline tijdens haar ziekte en op haar geboortedag na haar overlijden. Het orkest van Parlando staat onder leiding van componist, musicus en dirigent Leander van der Steen, waar ik al 26 jaar mee samenwerk, bij de maandelijkse door ons georganiseerde samenzanguren en de tweejaarlijkse Kerstconcerten in het Concertgebouw Amsterdam. “

Lydia Helwig Nazarowa, Henk Lambooy en Ronald Cleijsen namen plaats in een forum.

Diverse bepalende mensen uit zijn leven spraken zich uit over Fraanje. Zoals organisatiepsycholoog Lydia Helwig Nazarowa, burgemeester van Putten Henk Lambooy en ondernemer Ronald Cleijsen, die plaatsnamen in een forum. Zij rijden alle drie Volvo, maar zien Fraanje niet als de autoverkoper. “Hij houdt zich bezig met muziek, cultuur en de omgeving om zich heen en verkoopt en passant auto’s. Joost is vooral de grote inspirator met oprechte interesse in mensen. Sympathiek en energiek. De directeur die past bij het merk en zijn omgeving.”

Oud-burgemeester van Nunspeet Dick van Hemmen heeft Fraanje leren kennen als een echte netwerker die feilloos de mensen weet te vinden die hem kunnen helpen, vaak met een gedrevenheid en soms bezetenheid voor de samenleving.”

Joost is altijd daar als je hem nodigt hebt, vindt Esther Rozeboom van de Harderwijkse Uitdaging waar Fraanje voorzitter van is. “Ook al heeft hij geen tijd, toch maakt hij er wat moois van.”

‘Ik houd van mensen, niet van auto’s’

Het leuke aan iets organiseren met Joost is dat er altijd wat geks bij moet, zegt een collega in de zaal. Hij wordt eigenzinnig, maar ook een inspirerende gastheer genoemd. “Ik wil geen dingen doen die er niet toe doen. Ik doe dingen die mij energie geven anders kan ik geen energie weggeven. Ik houd van mensen en niet van auto’s. Auto’s verkopen heb ik wel gedaan, maar doe ik niet meer omdat ik geen parate kennis heb over de details van alle producten. Als je iets koopt wil je een leuke ervaring hebben. Maar ik doe dit werk met plezier in een fijne sfeer die past bij Volvo. Mijn motto is: ‘Dagelijks maximaal gemak bieden in en met de warmte en ambiance van een hondenmand’.”

Herrik van der Gaag, directeur Volvo Nederland en Duitsland, feliciteerde Joost Fraanje met 40 jaar bij Broekhuis.

Het merk Volvo , opgericht in 1927, bestaat op 14 april 96 jaar. Het uitgangspunt was en is veiligheid; duurzaamheid en persoonlijk zijn de andere kernwaarden.

Herrik van der Gaag, directeur Volvo Nederland en Duitsland, haalt aan dat Joost Fraanje de afgelopen 40 jaar door Broekhuis Volvo rolde en privé en zakelijk vaak mooie tijden kende, maar de laatste jaren een heel turbulente tijd beleefde. “Joost is al 40 jaar Volvo, dat begon met de verkoop van een Volvo 345 van 65pk in 1983. Hij is een mensenmens en ondernemer en geeft leiding aan een organisatie die mensgericht en oplossingsgericht opereert: de Broekhuis familie. Het Volvo huis aan de Zuiderbreedte is een ruimte met aandacht voor kunst, muziek en ontmoeting. Het sociale aspect is belangrijk voor Joost: oog voor talentontwikkeling maar ook mensen maar ook aandacht voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Aperitief en walking dinner werden verzorgd door By Frankies, Peter van den Berg en Erwin Teunissen, Vinivo.

Wie een Volvo koopt krijgt een cadeaubon voor Proeverij de Ontmoeting waar mensen met een beperking werken en ook hangen er kunstwerken van mensen met een beperking in de showroom.

Aart-Jan Witvliet zit in het publiek en zegt persoonlijk verantwoordelijk te zijn dat Joost Fraanje 40 jaar geleden bij Broekhuis terecht kwam. Als vriend van Wim Remijn (tweede generatie) zorgde hij dat Fraanje stage kon gaan lopen. “Joost liet de klanten in de auto’s rondrijden en was trots op Broekhuis.” Twee jaar later wilde Fraanje wat anders, maar moest er een advocaat aan te pas komen om hem bij het bedrijf te houden. Henno Remijn (derde generatie) is nu directielid Broekhuis en verantwoordelijk voor divisie Volvo. Hij was 11 jaar oud toen zijn vader Joost Fraanje aannam als stagiair. Hij bedankt namens de familie voor de passie en gedrevenheid door klanttevredenheid, ook na 40 jaar nog. Burgemeester Van Schaik noemt hem een drijvende inspirerende kracht, een fenomeen bij de firma Broekhuis.

Fraanje liet alle lovende woorden over zich heen komen maar werd echt geraakt toen bij het laatste nummer van de muzikale ode zijn kleindochter Esra (14) met de viool op het podium kwam voor het stuk ‘Een toekomst vol van hoop’. “Zij speelde ook tijdens de dankdienst van Pauline het lied mee, waar ‘de toekomst vol van hoop’ centraal stond.”

Joost Fraanje kende de laatste jaren een turbulente tijd. ‘Maar ik ben een gelukkig mens’


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/maatschappelijk/920114/jubileum-met-een-gouden-rand

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites