Met zo’n honderd genodigden vierde Brasserie Staverden dinsdag 9 april het 15-jarig jubileum. De horeca, uitkijkend op de kasteeltuinen, werd in 2009 uit het niets gestart, 15 jaar later wordt met trots de derde gedenksteen onthuld en door de uitbaters vooruitgekeken naar de toekomst. Van 12 tot en met 14 april wordt het derde lustrum voor alle bezoekers gevierd met een Italiaans weekend.
De gasten zijn familie, vrienden, leveranciers, medewerkers van het Geldersch Landschap & Kasteelen en ongeveer een derde vrijwilligers die meehelpen in de tuinen. Zij worden door oprichter Coen Haklander bedankt voor hun inzet. “De eigenaren hebben mij verzocht om een korte uiteenzetting te geven van alles wat er gebeurd is op Staverden sinds 2009. Ik heb dat allemaal mogen zien gebeuren en vind het een geweldige prestatie wat er is neergezet.”
Brasserie Staverden was voorheen een orangerie, een overwinterplek voor tropische planten. De opslagplek werd in 2008 tot brasserie omgevormd door ‘niet-horecamensen’, die met elkaar het avontuur aangingen. In 2009 opende de brasserie. “Om mensen te trekken zijn we begonnen met een activiteitenkalender. Die is er na 15 jaar nog steeds en er zijn al meer dan 700 activiteiten gepasseerd”, vertelt Haklander in zijn speech en noemt een aantal hoogtepunten. “Thematische food events, wijn- en whiskyproeverijen, marktjes met lokale ondernemers, exposities met witte, blauwe, gouden en groene pauwen en het tonen van de grootste pompoenen van Nederland. Deze doneren we aan het eind van het seizoen aan Burgers Zoo en dan gaan de beren en apen er op los. Ook is er jaarlijks een exclusief diner met bekende zangers. We hebben vaak akoestische muziek, legio high teas, speciale arrangementen op vaderdag en moederdag. De winterfair en paasfair bleken in overleg met het Geldersch Landschap en Kasteelen iets te druk. Dit alles heeft bijgedragen aan de populariteit van Staverden en de Brasserie en geresulteerd in een mooi winstgevend bedrijf.”
Mede-eigenaar Ingrid Kok benoemt de gezamenlijke teamprestatie en roept om dit te benadrukken het aanwezige personeel naar voren. Als dank richting hun werkgevers mogen zij van het team uit eten bij Italiaans restaurant Amore.
Beste terras van Nederland
Kok dankt het team dat al 15 jaar bestaat uit een groep horecamedewerkers uit de regio. “Hoogtepunt was dat we in 2017 zijn uitgeroepen als nummer 1 in de Terras top 100 met het beste terras van Nederland, een van de grootste prijzen voor service en kwaliteit die je in de horeca kunt krijgen. Dat niveau proberen we tot de dag van vandaag vast te houden. Kwaliteit staat bij ons bovenaan, want bij een hoogstaand landgoed hoort een premium bedrijf. De tuinen liggen er fantastisch bij en dat is te danken aan hoofd tuinman Albert en een grote groep vrijwilligers.”
Heerlijke lunch
Het meest trots is Kok dat in 15 jaar alle stormen zijn doorstaan. “De brasserie heeft zonder overheidssteun de coronaperiode overleefd. We gaan ons de komende seizoenen en jaren meer richten op thematische events en aangelegenheden. Na 15 jaar weten we precies wat de kracht van landgoed Staverden is. We trekken een bepaald publiek dat houdt van natuur, cultuur en historie, maar ook van een heerlijke lunch en een goed glas wijn. De recreant die geniet van wandel- en fietsroutes in een rustige omgeving met de prachtige kasteeltuinen, lekker wil eten en drinken onder het genot van livemuziek. In ons nieuwe concept brengen wij een dagkaart. Alle gerechten zijn de hele dag te bestellen en vanaf 16.00 uur worden deze ondersteund met ‘early diner’ gerechten. In de zomermaanden verruimen wij onze openingstijden. Zodat de gast op Staverden altijd geniet van het Zuid-Franse of Italiaanse vakantiegevoel.”
Toekomstplannen
Brasserie Staverden kijkt bij het 15-jarig bestaan vooruit naar de toekomst. Het bedienen van de zakelijke markt met een nieuw concept en het verzorgen van feesten en partijen voor bruidsparen is hier een groot onderdeel van. Brasserie Staverden staat aan de vooravond van allerlei nieuwe ontwikkelingen en plannen in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen. Mede-eigenaar Alexander Stuivenwold zegt hierover: “ In 2025 wordt een nieuw pand opgeleverd waar de bruiloftsceremonies en feesten deels plaats gaan vinden in combinatie met het terras. Er komt een extra opslagruimte en de toiletten worden vernieuwd. Na de kerstdagen van 2024 start de verbouwing om aan het begin van het bruiloftenseizoen in mei 2025 klaar te zijn.”
Derde steen
In 2014 legde burgemeester van Ermelo André Baars de eerste steen, in 2019 was de eer aan Commissaris van de Koning John Berends. Beiden zijn ook nu aanwezig op de receptie, waar dit keer Michel van Maarseveen de steenonthulling doet met de kinderen van Ingrid en Alexander.
Van Maarseveen is sinds een half jaar directeur-bestuurder van Het Geldersch Landschap & Kasteelen, waar de Brasserie de opstallen van huurt. Hij komt ‘om persoonlijk en zakelijke redenen’ al 13 jaar graag naar het landgoed en noemt de samenwerking die zijn voorgangers al hebben opgezet.
,,We zijn een soort partners om gezamenlijk het prachtig landgoed van Staverden open te stellen voor een groot aantal bezoekers. Het is een rijk landgoed met een historische kern en het kasteel vlakbij. Dit heeft grote aantrekkingskracht en daar hoort een goede horecavoorziening bij”, aldus Van Maarseveen.
John Berends uit Nieuw-Milligen zegt daarover: “Het is een toplocatie in het Geldersch Landschap met een groot en warm gastheerschap, waar ik informeel heel graag kom.”
Geldersch Landschap en Kasteelen gaat investeren in het kasteel en transformatie van het beekdal en het landschap om dit beter toegankelijk te maken. Van Maarseveen: “Het kasteel wordt komend jaar gerestaureerd en dan beperkt opengesteld voor bepaalde gelegenheden.”
Italiaans weekend
Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april staat Brasserie Staverden in het teken van Italië. Er staan Ferrari’s en Lamborghini’s van sportautodealer Wim Prins uit Nunspeet op het terrein en gerechten uit de Italiaanse keuken. Op vrijdag is er een Italiaanse filmavond in combinatie met een driegangendiner. Op zaterdag en zondag staat er een pizza-oven, staan er Italiaanse marktkramen met producten uit Umbrië van Umberto Gastronomia en klinkt er Italiaanse muziek op het pauwenterras. Ook is er een wijnproeverij met bijpassende hapjes.
Reserveren voor de film-dineravond en wijnproeverij via info@beleefstaverden.nl