Benjamin en Robert van den Berg ‘supertrots’ op eindresultaat
Na anderhalf jaar verbouwen opende Cozy Harbour woensdag 20 juli de deuren. Het trendy restaurant, wine & cocktail bar wil vernieuwend zijn met een hip concept dat er nog niet is in Harderwijk. ,,Mensen hebben bij ons het gevoel dat ze in de Randstad of in het buitenland zijn.’’
Verrassingseffect
Vorige week zondag zijn de bouwhekken en de doeken verwijderd en is het bouwmateriaal opgeruimd. Het interieur werd opgebouwd met stoelen en tafels. Op dinsdag werd op de social media accounts van Cozy Harbour gepromoot dat woensdag de grote opening was. ,,Niemand kon zien waar we achter de schermen al die tijd mee bezig waren. We hebben daar zo lang mogelijk mee gewacht voor het verrassingseffect. Dinsdag en woensdag kwamen al veel mensen langs. Iedereen vindt het er gaaf uit zien’’, zegt Benjamin van den Berg trots.
De woensdag was de grote dag. ,,Ik liep ’s ochtends vanaf huis hier heen en ik had een brok in mijn keel. Ik wist: ‘vandaag gaat het echt gebeuren’. Vanaf 6.15 uur was ik hier om het terras en het interieur op te bouwen. Toen ik aankwam, stonden er na één nacht ruim 300 reserveringen in het systeem voor de aankomende drie weken. Het is leuk om te zien dat de ene na de andere reservering binnenkwam.”
Om 19.00 uur was de opening met 55 dinergasten op het voor- en zijterras. Er was een gedeelte voor genodigden en er was buiten plek voor 20 passanten die konden reserveren. ,,Mensen bestelden cocktails, flesjes wijn, sushi en allerlei vlees- en visgerechten. Later ging de muziek wat harder voor meer sfeer. De reacties waren heel erg positief, iedereen was lovend. Als je zo’n concept bedenkt en mensen zijn daar enthousiast over, dan is dat leuk om te horen. Daar krijg je energie van. Het was een leuke start, een lekkere eerste dag. De donderdag ging het nog beter en vrijdag hebben we een topdag gehad. De zondag was een verjaardag voor een groep van 40 man, met champagne, wijn en share dining.’’
Het concept voor Cozy Harbour is opgezet door Benjamin. Hij heeft ter inspiratie zo’n 15 restaurants bezocht en hier zijn eigen draai aan gegeven. ,,Iedereen kent het broodje carpaccio; bij ons krijg je een croissant van 30 centimeter met daarin carpaccio. Elke dag hebben we vers brood van Bakkerij Wegerif. We hebben samen met Corné Wegerif gezeten om het net wat anders te doen. We hebben brioche kadet, iets zoeter brood, met kalfskroket. Mensen gaan voor de nieuwe speciale gerechten: sushi, oesters, tonijn taco’s en tartaar. Ook hebben we 12 verschillende cocktails, meerdere flessen champagne en 16 wijnen, op fles en op glas.’’
Als mensen bij Cozy Harbour gaan eten hebben ze het gevoel dat ze buiten Harderwijk aan het eten zijn. ,,In de Randstad zit je niet per se vast aan een voor-, hoofd- en nagerecht. Bij ons kun je heel gevarieerd sushi, steaks en oesters eten en daarbij champagne, cocktails of wijn drinken. Dit type restaurant zie je veel in de Randstad en het buitenland”, zegt Robert van den Berg, die heeft meegedacht en vanuit het familiebedrijf op de achtergrond ondersteuning biedt aan Benjamin.
Graffity wall en moswand
De variatie zie je ook terug in het interieur. Benjamin: ,,Vaste onderdelen als bar, tafels, stoelen, loungebanken, vloer en plafond hebben een strakke uitstraling. Maar hoe kan je dan je zaak op een andere, speelse wijze presenteren passend bij het concept? Vanaf het begin wilde ik een graffiti wall en we hebben een artiest in Rotterdam gevonden die onze wall heeft gespoten. Iedereen die langs komt, kijkt naar die wand met woorden als Food is our passion, Live your best life, Harderwijk, champagnes en producten. Het is een gaaf stukje kunst op de muur.”
Een andere eyecatcher is de moswand bij het lounge gedeelte, met echt mos. De wijnen en champagnes worden in opvallende vitrines gepresenteerd en het geheel heeft een transparante uitstraling. ,,Je kan alles zien, van buiten naar binnen en andersom. We kunnen met de elektrische ramen alles open zetten en in de winter zal een deel van het terras een serre worden.’’
De week na de opening vragen veel nieuwsgierige passanten op de boulevard of ze even binnen mogen kijken of een drankje kunnen bestellen op het terras. Maar Cozy Harbour opent de eerste dagen pas om 16.00 uur ’s middags. Robert: ,,Je hebt horecabedrijven die het terras vol willen houden en wij zijn bezig de hele dag het terras leeg te houden. Dat is bescherming voor onszelf, we proberen rustig te starten. Als we het nu open zetten, zit het terras de hele dag vol. We gaan niet direct over de kop, we willen kwaliteit in plaats van kwantiteit. We hebben maar één keer de kans om onze naam neer te zetten.”
Benjamin: ,,We hebben nu gekozen op maandag en dinsdag dicht te zijn en op de andere vijf dagen kwaliteit te leveren met ons vaste team. Als we het diner onder controle hebben nemen we de lunch erbij.”
Voor zowel de gasten als de werknemers is alles nieuw. Robert: ,,Nu is het een leuke horecabaan en een fijne plek om hier te werken, maar twee weken geleden had je dat idee nog niet. We wilden niet te hoog van de toren blazen. Gelukkig hebben we de afgelopen weken een sprong gemaakt in het personeelsbestand en hebben we 25 mensen bij elkaar gekregen. We verwachten dat het team wel groter wordt; we hebben wel 40-50 mensen nodig om ook vakanties op te vangen.’’
Ook veel horeca-eigenaren zijn langs geweest. De feedback van kritische gasten is altijd goed, vindt Benjamin. Robert: ,,Het is een hartstikke mooie tent geworden, precies wat we willen uitstralen. De reacties en bestellingen zijn zoals gehoopt. Mensen vinden het hartstikke leuk en vernieuwend. We willen iets unieks uitstralen en versterken zo ook de boulevard.”
Cozy Harbour
Strandboulevard Oost 6
3841 AB Harderwijk
0341-419292
www.cozyharbour.nl