Fa. Kamphorst neemt volledig elektrische graafmachine in gebruik: ‘Eerste in de regio’

Deel dit artikel

Fa. Kamphorst maakt van de aflevering van de eerste volledig elektrische graafmachine op donderdag 14 maart een feestelijke gelegenheid. Burgemeester Hans van Daalen is uitgenodigd om de oranje graafmachine met het logo van Fa. Kamphorst officieel te onthullen.

Voor de gelegenheid zijn namens de gemeente Ermelo ook wethouder Ronald van Veen en bedrijfscontactfunctionaris Carien Boesenach aanwezig. Boesenach vindt het een aanwinst voor Ermelo. “Het is de eerste elektrische graafmachine in de regio. De besparing op stikstof- en CO2-uitstoot is heel groot, want een verbrandingsmotor is heel zwaar en draait op hoog volume. Het is een grote investering die zich wel moet terugverdienen. Fa. Kamphorst wil vooroplopen met duurzaamheid, dit getuigt van maatschappelijke verantwoordelijkheid, ondernemerschap en lef.”

Fa. Kamphorst heeft sinds donderdag 14 maart een volledig elektrische graafmachine. fotoserie: Gerdieneke de Graaf – De Graaf Fotografie

Duurste machine ooit

Jan Kamphorst, samen met broer Leendert eigenaar van het aannemersbedrijf, spreekt van een bijzonder moment. “We hebben hier wel even een paar avonden over nagedacht. Zo’n graafmachine kost ruim 650.000 euro, het drievoudige van een standaard graafmachine. Het is onze duurste machine ooit. Of alleen elektrisch de toekomst is? Wij denken van niet, maar dit is een goed begin en wij gaan kijken hoe de markt zich verder ontwikkelt. Opdrachtgevers vragen steeds meer om CO2-neutraal (emissieloos) uitvoeren; vooral Rijkswaterstraat, Provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen die richting op. Om de boot niet te missen, hebben we deze beslissing genomen. We geloven niet dat de brandstofmotor zomaar aan de kant wordt gezet, want voor de grote pk’s vermogens is dat nog steeds de beste oplossing en je kunt ook niet alles aan het stroomnet opladen. Opdrachtgevers lopen ook niet warm om hiervoor extra te betalen, ook al is het maar een paar euro per uur. Maar nu bekend is dat we deze machine hebben, worden we ook voor meerdere en grote partijen interessant.”

Jan Kamphorst spreekt van een bijzonder moment: “Het is onze duurste machine ooit.”

Waterfront woonrijp maken

Met de elektrische mobiele graafmachine wordt grondverzet uitgevoerd. Fa. Kamphorst is actief in de bouw en infra en is blij met het contract dat is getekend met hoofdaannemer Boskalis om in het Waterfront samen op te trekken. “De samenwerking loopt al 12 jaar en we gaan nu weer een aantal jaar meehelpen met het woonrijp maken van Fase 3 in het Waterfront – het aanleggen van de bestrating en de riolering. Dit gebeurt geheel emissieloos.”

Onthulling van de graafmachine door Marco, Jan, Leendert Kamphorst en burgemeester Hans van Daalen.

Burgemeester Hans van Daalen neemt voor de onthulling het woord. Hij vindt het mooi om te zien dat ‘een prachtig Ermelo’s familiebedrijf’ (vier generaties) een belangrijk thema duurzaamheid op diverse manieren inhoud geeft. Zo liggen er 1.600 zonnepanelen op het dak en wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door een aardwarmtesysteem. “Een elektrische graafmachine is een volgende stap en een goede keus”, vindt burgemeester Van Daalen.

Burgemeester Hans van Daalen: “Een elektrische graafmachine is een volgende stap in verduurzaming en een goede keus.”

Geen verschil

Anderhalf uur eerder is de graafmachine afgeleverd door dealer De Kruyf Mechanisatie uit Nijkerk. Sijmen Staadegaard uit het Brabantse Veghel is aanwezig om uitleg te geven over de mobiele graafmachine. Staadegaard is medeoprichter en eigenaar van Staad, de importeur van het model. “De machine komt vanuit Zuid-Korea bij ons binnen als diesel, wij bouwen hem om naar elektrisch. Verder bouwen we hem voor 80% om met Nederlandse onderdelen.  We begonnen in 2019 met twee grote batterijen van 140 kilowatt. Nu is de batterij 400 kilowatt: goed voor vier Tesla’s aan batterijen. We weten nu zeker dat de graafmachine de hele dag (12-14 uur) kan draaien. Het opladen duurt circa 8-10 uur. Belangrijk is ook dat de machinist geen verschil mag merken tussen een emissieloze graafmachine en een dieselkraan. Door een zelf verwarmend en koelend accupakket is deze niet temperatuurgevoelig.”

Trots op de eerste elektrische graafmachine in de regio.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites