Grand Café Het Postkantoor bestaat vijf jaar: ‘Trots en dankbaar’

3 november 2025 | 08:00

Deel dit artikel

In de aanloop naar het vijfjarig jubileum van Grand Café Het Postkantoor, blikken uitbaters Karin Hogendoorn en Henri Pijnenburg terug op een moeilijke start in coronatijd en de ommekeer na de energiecrisis. “Want sinds vorig jaar gaat het de goede kant op.” Het jubileum vieren zij met een feestweek van 3 tot en met 9 november.

Henri en Karin vieren het vijfjarig bestaan van Grand Café Het Postkantoor (foto: Lydia van Winkoop)

Oude tijden laten herleven

Het pand was in de periode 1920-2000 het postkantoor van Ermelo. Een posthoorn, oude loketbordjes, wissel-, briefkaarten- en postzegelautomaat en een telefooncel als klein museum herinneren aan een nostalgische tijd. “Eén van onze gasten werkte vroeger bij de post in het oude directeurskantoortje en wilde weer op die plek zitten. Of een bezoeker uit Den Haag die een flashback had van het advocaatje bij zijn oma”, vertelt Henri. “Die oude sentimenten vinden wij leuk. We laten oude tijden herleven met een lekker bakje koffie en een heerlijk huisgemaakt advocaatje.”

Corona heeft veel afgepakt maar ook veel gegeven, concludeert de uitbater. Aan het begin van de coronatijd verloor hij na een saneringsronde zijn baan bij Bidfood. Karin kwam uit het bankwezen en de apothekersbranche. Henri wilde voor zichzelf beginnen en ging voor het pand, dat een horecabestemming had. Hij kreeg Karin mee, maar al snel moesten ze terug naar af. “In het najaar van 2020 starten was, na de onderhandeling en de onzekerheid over wel of geen coronasteun niet slim, maar we trokken de stoute schoenen aan. We konden niks en mochten negen maanden niet eens open. We werden creatief om ook maar iets te kunnen ondernemen. Met markthandel op het Pauwenplein, we reikten mensen op afstand een presenteerblaadje aan. Maar de inkomsten waren lang niet voldoende om de kosten te betalen. We kregen geen overheidssteun, omdat we geen revenuen hadden uit voorgaande jaren. We konden overleven dankzij een meedenkende verhuurder, obligatiehouders en meegaande leveranciers bij de inkoop. Dit lukte ook door de gunfactor van de Ermeloërs, Puttenaren en Harderwijkers die hier komen voor hun koffie met advocaatje, diners en feestjes.”

Toespraak Henri Pijnenburg receptie Het Postkantoor 5 jarig jubileum (foto: Marco Jansen)

Een startende onderneming rendabel maken kost gemiddeld drie jaar, maar door corona en de daaropvolgende energiecrisis duurt dit volgens Henri wel twee keer zo lang. “Een oud monumentaal pand uit 1920 heeft zijn charmes, maar de stookkosten zijn gigantisch hoog. Door de energiecrisis stegen de maandlasten enorm. Hierdoor werden onze voorraadposities en personeelsinzet nog belangrijker.”

Henri en Karin zijn trots en dankbaar na vijf jaar Grand Café Het Postkantoor. (foto: Lydia van Winkoop, Het Postkantoor)

Hart van Ermelo

Toch hielden Henri en Karin altijd vertrouwen. Ze staan optimistisch in het leven en ze versterken elkaar. “Als ik teveel gas geef, trapt Karin op de rem.”

De locatie aan het Pauwenplein is ook van belang. “We zitten midden in het hart van Ermelo en in het hart van de Ermeloërs. We hebben het meest zonnige terras van Ermelo, waar je de hele dag kunt genieten van de zon. We zijn een lokaal etablissement waar iedereen welkom is om te lunchen, dineren, borrelen, koffiedrinken of een feest te geven. Aan de groepsreserveringen voor feesten en partijen zien we dat we bekend worden. Grote groepen komen hier kerst en sinterklaas vieren. Er worden familiediners gegeven, verjaardagen en proosten op het leven bijeenkomsten gehouden en we zijn een trouwlocatie van de gemeente Ermelo.”

Grand Café Het Postkantoor, met een zonneterras aan het Pauwenplein in het hart van Ermelo. (foto: Marco Jansen)

Het zonneterras (foto: Het Postkantoor)

Team Het Postkantoor op de receptie. (Foto: Het Postkantoor)

Ingespeeld ‘voetbalteam’

Henri vergelijkt het personeel met een voetbalteam. “Het zijn allemaal jonge Ermeloërs onder elkaar. Als de broer weggaat om te studeren, komt de zus erbij. Dat is ook het familiaire en iedereen kent zijn rol. Ik ben bij de uitleg de arrogante trainer/coach die iedereen in zijn positie neerzet. De verdedigers staan in de spoelkeuken en keuken, de middenvelders zijn de runners, de afruimers en barmedewerkers en de aanvallers zijn de sellers. Als iemand uit de spoelkeuken in de aanval gaat lopen, werkt het niet. Wel kan een verdediger carrière maken en getransfereerd worden naar het middenveld. Als ze goed zijn, kunnen ze in de spits belanden. Als je ’s morgens binnenkomt zie je op welke positie je staat. Tijdens de wedstrijd sta ik keihard op mijn strepen. Het resultaat is dat je hier heel snel je drankje en eten hebt. Na de wedstrijd hebben we ook lol. We gaan met elkaar wat drinken in het dorp, weekendjes weg, naar pretparken en op Koningsdag na vier uur op ‘t Weitje. Het personeel begrijpt dat en het is ook voor de gast herkenbaar.”

De medewerkers zijn een ingespeeld team (foto: Lydia van Winkoop, Het Postkantoor)

Creatieve kant

Karin werkt op de achtergrond aan alle administratieve personeelszaken en de boekhouding. “Daarnaast doe ik de technische ICT, het interieur en de styling. En de muziek, want dat moet bovenaan staan. Ik ben dit avontuur aangegaan om mijn creativiteit tot uiting te brengen en dat is ook positief voor mijn ontwikkeling. Het was na de start een hele strijd met wat we hebben meegemaakt. We zijn avontuurlijk, maar we kunnen ook op elkaar terugvallen. Het is te danken aan de locatie en onze creativiteit dat we dit overleefd hebben.”

Lokale leveranciers

Van sloopkogelmenu tijdens bouwwerkzaamheden aan de Enk tot oudhollandse spelen en van muziekavonden tot ‘Eten wat de pot schaft’. Er is altijd reuring en dat maakt ook het succes van het Grand Café Restaurant.

Henri: “De prijs-kwaliteit is goed, we maken eerlijke en heerlijke producten en alles wat vers is komt uit het dorp. Vlees van Richard van der Vlis, vis van Roelof de Groot, brood en gebak van Van Bentum, kaas en noten van de Bourgondiër en het pluimvee van Gijs de Vries. Allemaal Ermelose bedrijven. We hebben een mooi Pauwenplein gekregen en een mooi winkelcentrum met versproducten, verzorgingsproducten en gratis parkeren. Dit wordt het horecapleintje van Ermelo met Amore en de Volksmond en dat gaat straks leven.”

Heropening Het Postkantoor met de ouders van Henri en de moeder van Karin. (foto: Lydia van Winkoop)

Mobiele muziektent

Er is de wens voor een mobiele muziektent midden op het plein waar muzikaal, cultureel en culinair samenkomen. “Dit gezamenlijk initiatief is genomen met vastgoedeigenaar Sven Gravendeel, winkeliers en horecaondernemers en ook de gemeentelijke politiek wordt erbij betrokken. Politieke partij één-Ermelo heeft het zelfs in het verkiezingsprogramma staan.”

Fietsroutes en workshops

Sinds kort is Het Postkantoor aangesloten bij het Fietsnetwerk. Voor veel fietsers was het al de startlocatie voor een tour over de Veluwe en nu wordt een eigen fietsroute ontwikkeld.

Karin wil de workshops in ‘De Herberg’ uitbreiden. Ze geeft workshops in groendecoratie, limoncello en pesto maken en is een brei- en haakcafé gestart op dinsdagochtend tussen 10.00-12.00 uur. Karin wil ook andere partijen uitnodigen. Zo geeft de Veluwse Vachtjes uit Speuld binnenkort een workshop. Voor wie een workshop wil organiseren is deze ruimte beschikbaar.”

De Herberg is een speciale ruimte voor diners en waar workshops gegeven worden.

Toekomst

Henri vindt dat Het Postkantoor de komende jaren moet gaan profiteren van wat nu is neergezet. “Want we zijn er nog lang niet en willen nog veel meer. Aan de uitstraling van een monumentale gevel mag je niets veranderen, maar we willen aan de zijkant een serre aanbouwen. Vanaf 7 november openen we een Irish pub om een lekkere Ierse pint of whisky te nuttigen als vrijdagmiddagborrel, met mooie Ierse gerechtjes. Elke vrijdag is er livemuziek.”

Op vrijdagavonden gaat de nieuwe band Cairdeas Ierse muziek spelen in Henri’s Pub. (foto: Angelique Den Boer)

,,We willen het terras aanpakken aan de voorzijde en achter de schermen allerlei verbeteringen doorvoeren. Dit alles kan doordat we gesteund worden door onze gasten, onze ondernemers, maar ook door de gigantische inzet van ons personeel. We hebben altijd voldoende mensen. Voor het eerst in vijf jaar heb ik een vacature moeten plaatsen voor een zelfstandig werkend kok. We hebben extra handen nodig in de keuken, omdat we gigantisch goed draaien. We zijn op zoek naar die ene superverdediger.”

Grand Café Het Postkantoor

Stationsstraat 78
3851 NK Ermelo
0341-550868
info@hpkermelo.nl
www.hpkermelo.nl

 https://www.facebook.com/restauranthetpostkantoor

 https://www.instagram.com/het.postkantoor/

 


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites