Bijna vier maanden geleden heeft Ted van der Valk (35) het stokje overgenomen van zijn zus Chrissy, als bedrijfsleider van Hotel Van der Valk Harderwijk. “Zij heeft hier tien jaar met veel plezier gewerkt als manager en in die periode iets moois neergezet. Maar ze wilde haar functie overgeven omdat ze toe was aan wat anders. Ze is gaan studeren en wil gaan reizen en ik heb haar taken overgenomen.”
“Ik geloof heilig in een plek waar iedereen graag en vaker naar toe komt. Alles moet goed verzorgd zijn, tot in het oneindige, voor welke doelgroep dan ook.” Met die gedachte is Ted van der Valk op 1 juli 2025 begonnen als nieuwe bedrijfsleider van Hotel Van der Valk Harderwijk.

Hotel van der Valk Harderwijk – fotoserie: Hotel van der Valk Harderwijk – Denice Vos
Terug op oude nest
Voor hem betekent het een terugkeer op de plek waar hij als 19-jarige begon met het runnen van een nieuw hotel. Op 8 april 2010 opende Van der Valk Harderwijk aan de Leuvenumseweg 7. “Ik heb hier tot 1 juni 2015 vijf heel leuke jaren gehad. Veel goede dingen gedaan en ook vaak onderuitgegaan met dingen die ik achteraf niet had moeten doen. Maar ik had het enorm naar mijn zin. Nu ben ik weer terug op het oude nest en alle vaste gasten zijn er nog, alsof er niks veranderd is. Net als de ondernemers in Harderwijk en Ermelo zijn ze super loyaal. Het voelde weer als een warm bad, als vrienden die ik lang niet gezien heb. Het past ook bij de mentaliteit van de Veluwe, als je goed met elkaar bent, dan is dat voor het leven.”

Zelf heeft Ted tien jaar het Van der Valk Hotel Nootdorp bij Den Haag gerund. Een hotel met 192 kamers langs de snelweg. Nu kiest hij weer voor de rust van de Veluwe. “Mijn vriendin Milou Oostvogel en zoontjes Frenkie (3) en Johnny (2) wonen daar nog. Zelf woon ik officieel ook nog in Nootdorp, maar nu ik dagelijks in Harderwijk ben, woon ik hier in het hotel. Voor het nieuwe jaar komt mijn gezin naar Harderwijk.”
Sleutelposities
Ook van de vaste kern is er na 15 jaar nog steeds: de chef-kok, de front office manager, de housekeeping medewerkers zijn allemaal gebleven. Het is belangrijk voor het bedrijf dat hun kennis hier blijft. Ook heeft Chrissy goede nieuwe mensen aangenomen: met andere, vernieuwende inzichten, die meer online georiënteerd zijn. Het is een mooie mengelmoes van de ‘oldschool’ werkmentaliteit met de ‘new school’; de harmonie is goed.”
Inclusief parttimers staat er een team van 150 medewerkers, allemaal uit de regio. “Alles reilt en zeilt, het is zo makkelijk instappen. De basis staat en ik wil vanaf hier doorbouwen naar de toekomst.”
Vernieuwd restaurant
In juli heeft het interieur van het restaurant een upgrade gekregen als start van fase 1. Terwijl de horeca openbleef, is er hard gewerkt door veel mensen. “Het hele design is aangepakt om het voor de gast weer helemaal eigentijds en comfortabel te maken. Zo zijn er meer ronde tafels, waar mensen graag aan zitten. Naast nieuwe meubels, is er nieuw behang en gordijnen en meer transparantie door mooie stalen taatsdeuren.”

Het interieur en design van het restaurant is geheel vernieuwd.
Suites met jacuzzi
Het hotel heeft 90 kamers, negen vergaderzalen, een restaurant met 200 zitplaatsen, meerdere terrassen, een hotelbar en vier suites. Momenteel worden deze vier suites verbouwd. “Er is nu een standaard bad en een grote douche, maar de suites krijgen een groot bubbelbad en een sauna, met uitzicht op het bos. Zo probeer ik het pand te optimaliseren door de ruimtes beter te benutten, om zo het uiterste eruit te halen. De hotelbar wordt meer een brasserie om gezellig te eten, maar waar we ook jongeren willen bedienen met verse cocktails.”

,,De hotelbar wordt meer een brasserie om gezellig te eten, maar waar we ook jongeren willen bedienen.”
Buitenspeelplaats
De komende maanden staat er nog meer op de planning. Zo moet er voor de zomer van 2026 een mooie buitenspeelplaats voor de kinderen gerealiseerd zijn. “Het moet een gave beleving worden, met een grote boomhut die goed beveiligd is. Dit komt aan de zijkant van het terras, zodat ouders, opa’s en oma’s rustig zitten en onbezorgd kunnen genieten aan tafel, terwijl de kinderen zichzelf vermaken en niet weg kunnen rennen.”

Honden cappuccino
Ook wil Ted meer aandacht voor mensen met honden, die een eigen plek krijgen waar ze andere mensen niet in de weg zitten. “Voor veel mensen is de hond hun beste vriend. Ik wil dat serieus nemen en heb daar graag oog voor. De hond is bij ons meer dan welkom, maar vanwege de hygiëne wel op bepaalde plekken. Er zijn vier hotelkamers met pvc-vloeren voor hondenbezitters. Honden zijn welkom in onze Hotelbar, Coci en terrassen. De waterbakken staan klaar en we gaan honden cappuccino serveren; opgeschuimde hondenmelk in kartonnen bekertjes. Ik wil dat mensen daar over praten en een foto van maken om te laten zien hoe grappig dat is.”

Mountainbikers
Aan de voorzijde komt een professionele schoonmaakplek op de parkeerplaats waar mensen hun mountainbike of hond kunnen schoonspuiten met lucht of water. Hier kan gratis gebruik van worden gemaakt. “Van de mountainbikers en fietsers in de regio heb ik geleerd dat zij hun dure mountainbike en fiets willen zien terwijl ze hun kopje koffie drinken. We maken daar naast het terras een speciale plek voor.”
‘Wel vergunning, geen stroom’
De verbouwing en uitbreiding van het hotel (fase 2) staat voor de komende jaren op de planning. Aan de achterzijde van het hotel zou een nieuw complex met 70 kamers moeten verrijzen, met uitgebreide binnen- en buiten wellness, zowel voor hotelgasten als voor de hele omgeving. “Daar hebben we na vijf jaar alle vergunningen voor van de gemeente en provincie. Alle toetsen zijn doorstaan en we hebben de bomenkap gecompenseerd. In Oldebroek hebben we een stukje bos dat een oud-boswachter en natuurliefhebbers onderhouden. We willen alles netjes regelen. Maar zolang we geen stroom hebben, kunnen we niet draaien en hoeven we niet over een verbouwing te praten. Er wordt geschat dat dit pas in 2029 of 2030 kan, maar het kan door de netcongestie problemen ook nog eens vijf jaar worden opgeschoven.”
Zelfvoorzienend
Om niet afhankelijk te zijn van stroom, wordt om creativiteit gevraagd. “We onderzoeken de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn. Een bedrijf dat ver is in technologie maakt hier berekeningen van. Als het technische verhaal klopt, volgt het duurzame aspect en de vraag of een batterijconstructie in de bodem gezet mag worden. Over een half jaar denk ik dat we weten waar we aan toe zijn.”
Genieten van rust
Ted heeft als ambitie om met het team Hotel Van der Valk Harderwijk de komende periode nog beter op de kaart te zetten. “De Veluwe staat voor rust, leisure en ontspanning. Er is bos, water, vanuit hier beginnen de mooiste fietsroutes van Nederland en er is in de omgeving ook goede horeca. Voor mensen die even uit de drukte en chaos willen, is dit een ideale plek voor rust en het ultieme genieten, om opgeladen weer verder te kunnen.”

,,We houden de service hoog en gaan voor kwaliteit.”
Geluksmomentjes creëren
In zijn rol van bedrijfsleider ziet Ted zich vooral als gastheer. “Met ons team doen wij ons best om gastvriendelijkheid, persoonlijke bediening en oprechte aandacht te geven aan onze gasten. Alles moet oneindig goed verzorgd zijn, voor welke doelgroep dan ook. We houden de service hoog en gaan voor kwaliteit, maar wel met eerlijke, nette prijzen. We proberen als management en medewerkers met alles wat we kunnen het de gast naar de zin te maken en geluksmomentjes te creëren. Zodat je bij ons even weg bent, kunt genieten en verzorgd wordt.”

Contactgegevens:
Hotel Harderwijk op de Veluwe
Adres: Leuvenumseweg 7
3847LA Harderwijk
Tel: 0341 801010
E-mail: info@harderwijk.valk.nl
Website: www.hotelharderwijk.com
Instagram: hotelharderwijk
