Jaap de Vries Produkties al 25 jaar creatief met duurzaam hout

Deel dit artikel

ERMELO/PUTTEN – Wat 25 jaar geleden begon met hondenpaaltjes en beleidsborden is in 2023 uitgegroeid tot een breed scala van producten in de openbare ruimte: van hekwerk tot brug en van insectenhotel tot egelhuisje. Hout is de basis en de gezamenlijke passie van Jaap, Melvin en Joanna de Vries met hun team van Jaap de Vries Produkties. „We maken duurzaam park- en straatmeubilair op maat.”

Jaap de Vries (57) uit Ermelo had al ervaring als mede-eigenaar van een bedrijf in informatieborden in de reclamebranche toen hij in 1998 in de bewegwijzering begon. Hij bedacht een duurzame paal die werd ingezet door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Vanuit zijn kantoor aan huis deed Jaap de acquisitie en huurde mensen in om het binnengehaalde werk uit te voeren. Deze duurzame houtbewerking bestond uit bebording voor wandelroutes, ruiterroutes en hondenuitlaatveldjes. „In gemeenteland was dat best wel uniek, want vaak werd metalen bebording op ijzeren palen gebruikt. Mijn borden hebben een natuurlijke uitstraling met palen laag bij de grond. Hiervan raakten gemeentes enthousiast en kwamen er veel relaties bij.”
Zo nam de vraag naar informatieborden toe en breidde ook het productaanbod uit. In 2001 begon dat met een houten bankje, gevolgd door een picknicktafel, informatiekasten, houten vitrinekasten voor buiten, hekwerken, hondenattributen en speeltoestellen. Dit scala aan buitenmeubilair werd nog steeds door derden geproduceerd.

Productie in eigen beheer

In 2013 kwam zoon Melvin (34) in loondienst in het bedrijf. De eerste jaren verhuurde hij zich aan loon- en grondverzetbedrijven tot 2017, toen hij zelf ging helpen in de productie. „Mijn vader werd drukker en met zzp’ers was er niet altijd een klik, waarna we besloten zelfstandig verder te gaan en de productie van beleidspalen, constructies en bruggen in eigen beheer te gaan doen.”

Een ander voordeel van productie in eigen beheer was de snelheid. Jaap: „We waren minder afhankelijk, er was een schakel minder. Het gevaar van uitbesteden was ook dat je je eigen concurrenten creëerde. Het met eigen mensen producten maken gaf een energieboost. We gingen de productie van insectenhotels, picknickbanken – al of niet gegraveerd – en egelhuisjes zelf uitvoeren.”

Houtzagerij

Vanaf 2017 heeft Jaap de Vries Produkties een eigen loods aan de Nijkerkerweg 40. ,,We hebben machines gekocht voor deze locatie in Ermelo. Hier zagen we al het hout; we verwerken vooral eikenhout en douglashout, een naaldhoutsoort. De bomen zagen we tot balkenhout en plankenhout. Zo zagen we bomen voor verschillende gemeentes, die willen dat wij de bomen ophalen en deze na het zagen terugbrengen tot een product om neer te zetten in de wijk. Dit doen we voor gemeente Amersfoort, Amsterdam, Heemstede, Nijmegen en Ermelo, waar we bijvoorbeeld het eendenhuis in de vijver van de nieuwe woonwijk Hooge Riet hebben gerenoveerd. Met boswachter Henk Jan Zwart hebben we een goed contact om lokaal douglashout in te kopen.”

Jaap, Joanna en Melvin de Vries leiden het familiebedrijf.

In januari 2020 is dochter Joanna (32) bij het bedrijf gekomen en ook mede-eigenaar geworden, net als Melvin. Ook Sjerstin, de vrouw van Jaap, is medeaandeelhouder. In april 2020, aan het begin van de coronatijd, is de showtuin aan de Telgterweg geopend. Hier kunnen mensen zelf naar toe – de informatie over de producten is via de QR-codes op de palen op te vragen – of een afspraak maken. In 2020 is ook gestart met 123picknicktafel.nl ; een stoere picknicktafel voor de particuliere sector.

In 2021 is de nieuwe locatie aan de Nijverheidsweg 4 in Putten geopend. Op deze locatie, waar ze nu twee jaar gevestigd zijn, vinden afgezien van het zagen alle bedrijfsactiviteiten plaats. Het kantoor is nu bij de werkplaats, die veel groter is en er is buiten meer ruimte voor opslag. Jaap: „We groeiden op de oude locatie uit onze voegen en hebben hier veel meer ruimte voor de machines om de houtbewerking goed te kunnen verrichten. Als het balken- en plankenhout aan de Nijkerkerweg gezaagd is, wordt het in een wagen hier naar toe gereden.”

Melvin en Joanna met het robuuste buitenmeubilair.

Bruggen en buitenmeubilair

Jaap de Vries Produkties doet veel in bruggenbouw – het renoveren van bruggen en het bouwen van nieuwe bruggen. Zo is o.a. de Amstelparkbrug volledig gerenoveerd en is in het Crescentpark in Harderwijk een brug gebouwd. Ook wordt voor veel gemeenten bewegwijzering geleverd en deze houten bebording is ook te zien op veel campings en vakantieparken. Stevige tafels, prullenbakken, hekwerken, fietsnietjes en slagbomen, vogelhuisjes, insectenhotels en egelhuisjes; het zijn allerlei duurzame houten producten die Jaap de Vries Produkties is in 2023 maakt.

Joanna met een insectenhotel ter verbetering van de biodiversiteit.

Joanna: „We worden meegenomen in bestekken, doen aannemerij, richten moestuinen en schoolpleinen in en hebben ook de buitenruimte van Buitenplaats Het Loo ingericht.”

Het egelhuisje

Social return

De laatste zeven jaar is het bedrijf door eigen productie hard gegroeid. Inmiddels is elf man vast in dienst in de productie en wordt gebruik gemaakt van drie ZZP’ers. Twee teams zijn buiten aan de slag; er zijn twee uitvoerders en een vormgever doet de signing van de bebording. Ook werkt het bedrijf met jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Er is een goede relatie met jobcoaches. Jaap zegt over dit DNA: ,,De druk ligt hier wat minder hoog, mensen krijgen hier een kans, ook al gaat het soms wat langzamer. Ze leren hier sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden. Social return noemen we dat.”

De familie heeft onderling de taken verdeeld. Jaap is verantwoordelijk voor verkoop, Melvin doet de inkoop, neemt het werk op, stuurt de productie aan en is verantwoordelijk voor de grote werken. Joanna doet de personeelszaken, de bedrijfsadministratie, aanbesteding en papierwerk. Joanna: „Familie, werk en privé houden we gescheiden, dat gaat heel goed. Als ik dan het eindresultaat van de diverse opdrachten zie denk ik: wauw, wat maken we toch mooie producten!”

Melvin in de zelfgebouwde bar.

Jaap de Vries Produkties

Nijverheidsweg 4
3881 LA Putten
0341-560476

www.jaapdevriesprodukties.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites