Hotel Kasteel De Essenburgh vernieuwing op idyllische locatie

Deel dit artikel

HIERDEN – Vanaf de Zuiderzeestraatweg door Hierden is het nog geen 50 meter van de openbare weg dat je je bij Kasteel De Essenburgh in een totaal andere wereld waant. Vanaf het mooie terras kijk je uit op een mooie landschapstuin. “Het is genieten van een totaal andere beleving. Het is een fantastische, idyllische plek.”

De locatie in het buitengebied van Hierden biedt rust en wordt door Jasper omschreven als een fantastische idyllische plek.

Jasper Ebbink zet elke ochtend klassieke muziek aan als hij met een kopje koffie begint aan zijn werkdag op Kasteel De Essenburgh. Het oudste deel van het kasteel dateert uit 1641 en wordt deels bewoond door de Norbentijnenabdij van Berne, eigenaar van het landgoed. Tussen 1969-2010 was het een trainingsinstituut, waarna horecaondernemers Jos en Angela Baars het kasteel een hotelfunctie gaven.

Kasteel de Essenburgh werd vanaf 2010 geëxploiteerd door de familie Baars, die ook eigenaar zijn van Hotel Baars in het centrum van Harderwijk. Sinds 1 februari 2023 hebben zij het hotel aan de Zuiderzeestraatweg 199 overgedragen aan de Q Hospitality Group. “Jos en Angela Baars wilden meer de focus hebben op Hotel Baars. In 2022 gingen ze langzaam rondkijken om Kasteel de Essenburgh van de hand te doen en zo is het met Bas Tolmeijer, directeur van de Q Hospitality Group tot een overname gekomen. De overdracht is heel vriendelijk gegaan en Jos en Angela komen nog weleens om te kijken”, vertelt Jasper Ebbink, operationeel directeur van De Essenburgh en De Beyaerd.

Jasper Ebbink, operationeel directeur van De Essenburgh

De Drontenaar runt ook het operationele gedeelte van het nabijgelegen Veluwe Hotel De Beyaerd in Hulshorst, dat sinds 2021 in handen is van de Q Hospitality Group. Hieronder vallen naast De Beyaerd en de Essenburgh Hotel Haarhuis in Arnhem, de Koepelgevangenis in Arnhem, Thermae 2000 in Valkenburg (een sauna met hotel), Hotel Kasteel Engelenburg in Brummen en de Heineken Hoek in Amsterdam. “Het zijn mooie, op zichzelf staande locaties waarvan de vestigingsmanagers veel vrijheid krijgen om te mogen ondernemen, met als doel natuurlijk goede resultaten halen. We hebben geen hoofdkantoor, we investeren liever in de units om mooie hotels neer te zetten met totaal andere kaarten. De Beyaerd is een boerderij, het Haarhuis is een 24 uur bruisend stadshotel met een rooftop dakterras met dj.”

Ebbink, nu 33, is in 2016 begonnen bij De Beyaerd als operationeel manager en heeft sinds februari ook De Essenburgh onder zijn hoede. “We wilden de synergie tussen beide bedrijven. Zowel qua boekingen kunnen we veel meer aannemen en ook met ons personeel kunnen we de pieken beter aan. Als het hier druk is, kunnen we met personeel van De Beyaerd schuiven en andersom. Ook met groepen en partijen zijn we nu flexibeler. Hier werken 35 mensen en op De Beyaerd 70-75 man personeel.”

Moderniseren met frisse uitstraling Het kasteelhotel omvat 37 kamers en suites, een restaurant met 60-70 couverts, kelderbar, vijf feestzalen en twee grote conferentiezalen en diverse terrassen. De eerste stap na de overname is ene flinke upgrade van het interieur; voor deze transformatie wordt drie jaar uitgetrokken. “We zijn begonnen met het moderniseren van het hoofdgebouw om dit een frisse uitstraling. Het pand staat nu strak in de verf. Het aanbeeld is aangepakt en verfraaid met bloemen en een rode loper, zodat het meer cachet krijgt als je het terrein oploopt. De centrale hal is helemaal aangepakt. De muren zijn van boven naar beneden geschilderd, de marmeren vloer is gepolijst. Ook van alle zalen zijn de vloeren opnieuw gelegd en de wanden geschilderd en aangeheeld. Het meubilair is vervangen en we hebben andere kunst opgehangen. Dit kasteel dateert uit de 17e eeuw. Dat karakteristieke maakt deze locatie ook zo gaaf. De broeders en zusters van de priorij zijn onze ideale buren; wij hebben geen last van hun en zij absoluut niet van ons.”

Momenteel worden het restaurant en de ontbijtzaal helemaal verbouwd. “De wanden en vloeren worden geschilderd en opgefrist, de bar wordt vernieuwd. Er komt nieuw meubilair en een ander verlichtingsplan. “In september of oktober is dat helemaal klaar; aan het einde van het seizoen heeft het hoofdgebouw een strakke horeca en keuken. Als je door de lounge loopt kom je in de kasteelvleugel met 32 kamers, die allemaal een badkamer en toiletvoorziening hebben. “De wens is dat we deze kamers gaan verbouwen en vernieuwen Voor de vijf kasteelkamers in het hoofdgebouw willen we op langere termijn toilet- en douchevoorzieningen aanbrengen.”

Ebbink spreekt van een mooi project dat hij met de seconde ziet veranderen. “Alleen al de hal, die was 50-60 jaar niet geschilderd. De nieuwe uitstraling geeft zoveel meer rust. Als je nu hier bent en naar de kelder loopt, dan is dat een wereld van verschil. We werken van groot naar klein. We hebben het afgelopen halfjaar veel puin geruimd: tafels en banken vervangen, oud servies weggegooid om overzicht te krijgen. Als het strak en netjes is werkte het ook fijner, mensen worden er opgeruimd van. Het wordt spannend hoe het er straks allemaal uit komt te zien. De nieuwe presentatie zie je al in de hal en in de lounge en is een match tussen zwart en goud: zwarte meubels en gouden bloemen. We presenteren de bonenkoffie op een chique manier en hebben nieuwe afspraken gemaakt met leveranciers. Voorheen was er van elk merk frisdrank een ander glas, nu is er eenheid in glaswerk. Ook dat straalt netheid en rust uit.” Soms is hij zelf te ongeduldig, geeft Ebbink toe. “Dan moet je een half jaar wachten omdat bestelde nieuwe stoelen die nog niet binnen zijn of op grondstoffen die niet voorradig zijn. Het is een meerjarenproject waar we ook bedrijven uit de buurt bij betrekken. Gouweleeuw Schilders uit Harderwijk luncht samen met ons team en Jurjen van de Poppe uit Hierden is onze vaste aannemer. Die jongen kan ik de sleutel geven als hij gaat klussen en met Patrick Gouweleeuw is dat vertrouwen hetzelfde.”

Het interieur van het kasteel is de afgelopen periode gerestaureerd.

Richting topsegment

De Q Hospitalty Group heeft grote ambities voor Kasteel De Essenburgh, dat momenteel de status van driesterrenhotel heeft. Ebbink: “We willen met het kasteelhotel op termijn naar het topsegment van hospitality en gastronomie. Sinds 15 juni hebben we een nieuwe chefkok, Melvin Zandsteeg, die tot voor kort werkte bij vijf sterrenhotel De Echoput en voorheen sterrenrestaurant De Basiliek. Voor nu staat het team redelijk, maar ik wil hier verder aan bouwen en misschien volgende zomer een paar fulltime horecatoppers aantrekken. Op termijn willen we naar een hoger niveau toe koken. Harderwijk is een enorm culinaire stad en daar willen wij met ons aanbod graag bij aansluiten. Wat is er dan mooier dan een culinair diner nuttigen in een kasteel op een fantastische locatie. Goed en lekker eten, maar niet alleen voor de elite. We focussen ons niet alleen op de schnitzel, maar een tafeltje kost ook geen 300 euro.”

Meer boekingen

In het zomerseizoen is leisure de hoofdmoot, buiten het seizoen ontvangen we zakelijke gasten en faciliteren we conferenties. Ook hebben we bruiloften, evenementen en bedrijfsborrels. De naamsbekendheid van De Essenburgh is goed, maar het moet weer gaan kriebelen bij mensen om hier te gaan kijken. Het aantal boekingen kan wel meer. Er zijn veel accommodaties op de Veluwe, maar naar onze mening weinig in het topsegment. Met onze Q Hospitality Group hebben we een Quality Lodging platform waar 120 hotels bij zijn aangesloten uit negen Europese landen. Dat is enkel horeca en hotellerie in het topsegment. Nu wij De Essenburgh bezitten, is het vanzelfsprekend dat we deze locatie ook naar het topsegment willen tillen.” Hotel Kasteel De Essenburgh Zuiderzeestraatweg 199 3849 AE Hierden 0341-451841 www.kasteelessenburgh.com

Kasteel De Essenburgh
Zuiderzeestraatweg 199 | 3849 AE Hierden
T: 0341 451 841
www.kasteelessenburgh.com

 www.instagram.com/hotelkasteeldeessenburgh/

facebook.com/deEssenburgh

Artikel verschenen in Recreatief Totaal Magazine 14/9/23 www.recreatieftotaal.nl 

Kasteel De Essenburgh wil op termijn een locatie in het topsegment op de Veluwe worden.


Bron:

https://www.recreatieftotaal.nl/kasteel-de-essenburgh-vernieuwing-op-idyllische-locatie/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites