Ledder Metaaltechniek, toeleverancier van hoogwaardige onderdelen

Deel dit artikel

HARDERWIJK – Ledder Metaaltechniek maakt mooie, hoogwaardige en nauwkeurige producten met moderne machines en besturingssoftware. Deze producten zijn bestemd voor machinebouw, landbouw, voedingsmiddelen, transportmiddelen en ook luxe jachtbouw.  Meestal van staal en RVS maar ook bijv. aluminium en andere materialen komen voor. “We zijn een toeleverancier voor klanten in binnen- en buitenland. Hiervoor zijn we afhankelijk van goede vakmensen en die zoeken we in de regio”, aldus directeur Koen Dekker.

Familiebedrijf

Ledder Metaaltechniek vierde 1 juni 2023 het 50-jarig jubileum op de nieuwe locatie aan de Zeppelinstraat met klanten, leveranciers, personeel en overige relaties. Rob Ledder is technisch directeur en de derde generatie van het familiebedrijf. De opa van Rob is het bedrijf begonnen in een schuur in Ermelo. Zijn moeder Ria, en Gerard, de oom van Rob, zijn ook nog werkzaam in het bedrijf. Koen Dekker (53) uit Harderwijk is op 1 januari 2017 in dienst gekomen en is sinds 1 januari 2020 algemeen directeur en mede-eigenaar. “We zijn een echt familiebedrijf en ik ben als enige aandeelhouder niet-familie.”

Algemeen directeur Koen Dekker en technisch directeur Rob Ledder voor het nieuwe pand (eigen foto’s).

Nieuwbouw

Ledder Metaaltechniek was 35 jaar gevestigd in Ermelo. Op deze locatie was echter geen ruimte om verder uit te breiden. “We hadden meer ruimte nodig voor de groei en in Harderwijk op Lorentz III konden we dat doen. We hebben in 2020 een nieuw pand gebouwd aan de Zeppelinstraat 5 en in februari 2021 zijn we verhuisd. We zijn blij met onze nieuwbouw. We hebben nu twee keer zoveel ruimte met een productiehal van 3600 m2.”

Brede toepassing

Ledder Metaaltechniek maakt producten voor machinebouw, landbouw, voedingsmiddelen, transportmiddelen en ook luxe jachtbouw.  Deze producten zijn vaak van metaal en RVS maar ook bijv. aluminium en andere materialen komen voor.

Een werkstuk in één van de draaibanken.

Investeren in innovatie

In de productiehal staan totaal dertien machines. “We hebben grote machines waarmee we grote frames en producten bewerken, zoals een freesbank van twaalf meter lang. We maken ook producten van kleinere afmetingen, maar we onderscheiden ons met groot laswerk en groot draai- en freeswerk.

We hebben de laatste jaren continu geïnvesteerd in een modern machinepark. Grote machines zijn gigantische investeringen, maar we vinden het belangrijk om te blijven innoveren. We hebben al in 2019 een lascobot gekocht, een robotarm waarin een lastoorts zit. Dit lasapparaat wordt geprogrammeerd en kan herhaalwerk uitvoeren. Dit is een stukje automatisering van ons lasproces.”

De meest recente investering is een nieuwe freesbank, die in maart 2024 geleverd wordt. “Bijzonder is dat deze machine naast zijn grote bereik van acht meter ook een grote draaitafel heeft. Hierdoor kunnen de producten nauwkeuriger en efficiënter bewerkt worden. In januari wordt de fundering gestort voor deze grote machine en voordat deze operationeel is zijn we zo’n vier maanden verder.”

Twee grotere freesbanken in de fabriek.

Familiaire sfeer

Ledder Metaaltechniek is groeiende; momenteel telt het bedrijf 23 medewerkers, in de productie en op kantoor. “Afgelopen jaar hebben we er ook weer mensen bij gekregen. De technische mensen die we zoeken zijn voornamelijk CNC verspaners. Deze komen in Nederland bijna niet meer van school af. We zoeken daarom ook in het buitenland en hebben een aantal Roemenen in dienst. Zij beginnen vaak op uitzendbasis en twee van hen zijn nu in vaste dienst; zij werken al zeven à acht jaar bij ons. De voertaal binnen het bedrijf is Nederlands, maar overdracht en communicatie op de werkvloer gebeuren ook vaak in het Engels. Het is een mix van beide talen en dat gaat steeds meer richting het Nederlands”, ziet Dekker.

De sfeer binnen Ledder Metaaltechniek omschrijft hij als no-nonsense. “De sfeer is goed, het is de sfeer van een familiebedrijf, met personeelsactiviteiten als een kerstborrel en barbecue. We streven naar langdurige relaties met klanten, leveranciers maar zeker ook met ons personeel.”

Goede banen in de techniek

De huidige krapte in de arbeidsmarkt is de grootste uitdaging voor het bedrijf. Dekker: “De komende jaren stromen er veel goede vakmensen uit de branche, maar de instroom is veel minder. De economie is daardoor afhankelijk van arbeidsmigranten. We redden het simpelweg niet met Nederlandse vakmensen omdat die er te weinig zijn. Ik denk wel dat er een omslag komt dat jongeren toch weer voor het technisch onderwijs gaan kiezen en voor werken in de techniek. Er zijn tegenwoordig goede banen op MBO-niveau. Er wordt ook veel aan gedaan door de scholen. Initiatieven worden ondersteund door de overheid om toch scholieren al op jongere leeftijd voor technische functies te interesseren. We zouden hier graag meerdere jongeren willen opleiden. Eigenlijk zijn we continue op zoek naar CNC verspaners.”

Ledder is een erkend leerbedrijf wat aangeeft dat wij schoolverlaters goed kunnen begeleiden.

Parttime vacature administratie/inkoop

Ledder Metaaltechniek zoekt momenteel ook een administratieve duizendpoot die ook de technische inkoop gaat doen. “Affiniteit met techniek is hiervoor wel handig, al zoeken we geen ‘technisch zwaargewicht’. Je koopt materialen en gereedschappen in, maakt vrachtbrieven en pakbonnen en voert orders in het ERP-systeem in. Je hebt daarnaast enkele representatieve taken. Het is een parttimefunctie tussen de 20-30 uur die in te vullen is met flexibele werktijden, het liefst wel verdeeld over vijf dagen.”

Wil je hier graag komen werken? Neem dan contact op met Koen Dekker: kdekker@leddermetaaltechniek.nl of bel 06-22571637

Ledder Metaaltechniek
Zeppelinstraat 5
3846 CL Harderwijk
0341-551672
www.leddermetaaltechniek.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites