Met waterfiets of sloep het randmeer op en daarna eten in het visrestaurant

Deel dit artikel

Aan de rand van het stadscentrum aan de historische haven van Harderwijk vind je de combinatie van innovatieve waterrecreatie en horeca. De jonge ondernemers Dirk Roelofsen (Veluvia) en Hugo Hond (restaurant Lagom) zoeken de samenwerking op om de gast een compleet verzorgd arrangement aan te bieden.

Hugo Hond (38) is de nieuwe uitbater van het restaurant aan de Havendijk, dat 1 oktober 2023 beëindigd werd door de vorige uitbater Koos Brochard. Hond kent de horecaondernemer als gast van zijn eerdere restaurant Klein Parijs in de binnenstad. “Zelf ben ik rond mijn 27ste de horeca ingegaan. Ik heb twee jaar in de keuken gestaan bij Hotel Van der Valk Harderwijk, waar ik alle afdelingen van de koude en warme kant heb doorlopen. Daarna heb ik vijf jaar websites gebouwd voor de online casinowereld. Toen de chef van Koos op vakantie ging, vroeg hij of ik wilde komen helpen bij Chez Brochard aan de haven en dat vond ik erg leuk, want dit was een wat hoger niveau koken. Zo ben ik als zzp-kok bij hem aan de slag gegaan.”

Hugo Hond en Dirk Roelofsen. (foto: Marco Jansen)

Hond verhuurde zich aan tal van restaurants in de regio en daarbuiten en bleef ook terugkomen bij Chez Brochard. “Als iemand op vakantie ging of hij mensen tekortkwam, belde Koos mij. Zo had hij mij ook de laatste maand, september 2023, ingehuurd. Hij vertelde dat hij ermee stopte en dat vond ik jammer. Tegelijk dacht ik: dit is zo’n mooie en unieke locatie, dat als ik een eigen restaurant wilde beginnen, dan zou dat hier moeten zijn.”

Businessplan

Hond stapte met zijn businessplan naar Reijer en Jacolien Roelofsen, de eigenaren van het pand. “Ze waren er over te spreken. Mijn idee is een mooi fine dining restaurant waar vis de hoofdrol speelt. Ik houd erg van vis, je zit hier aan het water aan de haven, Harderwijk is een visserstad. Ik miste dat nog in Harderwijk. Er staan altijd een aantal mooie visgerechten voor de lunch op de menukaart en van de zes gangen van het diner zijn er drie met vis. De andere zijn vlees, vega en een dessert.”

Hond was echter niet de enige gegadigde, weet Dirk Roelofsen, de zoon van Reijer en Jacolien. “In het begin waren acht partijen geïnteresseerd. Mijn ouders hebben uiteraard mijn mening gevraagd. Ik vind Hugo het toonbeeld van ondernemerschap door uit het niets een restaurant te willen starten met dit concept, te verbouwen en mensen aan te nemen. Dat getuigt van lef. Ook ik ben een jonge ondernemer die vol gas wil geven. Ik heb mijn voorkeur voor Hugo aangegeven, maar ik kon vinden wat ik wilde, mijn ouders beslissen. De zaak mag op zondag nooit open vanwege geloofsovertuiging en omdat het woonhuis ernaast staat. We kunnen hoog en laag springen, dat is hier gewoon de regel en de eis.”

Hond zegt hierover: “Het is enorm jammer, want de zondag is een goede dag. Je moet het dan op de andere dagen verdienen. Aan de andere kant is het fijn voor je personeel dat je in de horeca op zondag altijd vrij bent, zodat je vrienden en familie kunt zien.”

Hond werd de exploitatie gegund en hij kreeg 1 januari 2024 de sleutel. In maart is hij begonnen met een rigoureuze interne verbouwing. “De bar is eruit gesloopt en alles is gestript. Er staat nieuw meubilair en de wanden en plafond zijn groenblauw geschilderd; dit geeft eenheid en rust. Dat geldt ook voor het glaswerk; het plaatje moet kloppen. We willen 25 april open gaan.”

Innovatieve waterfietsen

Waar Hond uit het niets visrestaurant Lagom begint, is Dirk Roelofsen al vanaf de zomer van 2021 actief in de waterrecreatie met zijn verhuurbedrijf. Hij heeft in de coronatijd vier innovatieve waterfietsen aangeschaft, de zogenoemde Schiller waterbikes. “Deze zag ik op Instagram, ze komen uit California en ik wilde ze van Amerika naar Nederland brengen. Het zijn twee drijvers met een sportieve ‘spinningfiets’ in het midden. Het grote voordeel is dat je stabiel bent, niet nat wordt en best wat snelheid kunt maken. Ze worden de Lamborghini’s onder de waterfietsen genoemd. Ik wilde eerst zelf het importeurschap hebben, maar iemand uit Rotterdam was me net voor. Het zijn voor waterrecreatie dure producten, maar ik wilde een uniek kwaliteitsproduct waarmee je opvalt in het water. De waterbike is een eyecatcher in de havens en mensen maken er regelmatig foto’s van. Hiermee heb ik het alleenrecht in deze regio.”

Roelofsen zag een gat in de markt omdat er naast enkele supverhuurders nog geen andere verhuurpunten aan het water zijn. “De ontwikkeling rondom het stadsgebied met de mooi vernieuwde boulevard en het Waterfront zorgt dat veel meer mensen voor Harderwijk naar de stad komen, in plaats van zoals vroeger alleen voor het Dolfinarium. De vakantieparken zitten vol en ik zie op deze plek veel potentie. Het voordeel van Harderwijk is dat je hier langs de boulevard en door de grachten van het Waterfront kunt waterfietsen. Je kunt ook richting het aquaduct. Dit zorgt zo voor een uur tot twee uur vertier, want je moet wel wat kunnen zien. Ook heb ik het geluk met best veel meters aan aanlegplekken in de haven voor de deur bij mijn ouders en dat op deze locatie een verhuurbestemming zit.”

Het seizoen duurt voor de waterfietsen van mei tot en met september. Mensen boeken en betalen van tevoren online en een bedrijfsleider die Roelofsen onlangs heeft aangetrokken vertelt in de haven over hoe het systeem werkt en de vaarroutes. “We gaan nu het vierde jaar in en de afgelopen drie jaar is er veel gebruik van gemaakt, waardoor de investering er al uit is. Er is veel vraag naar en om ook wat grotere groepjes aan te kunnen, heb ik er voor dit seizoen twee extra waterbikes aangeschaft, want er waren nog twee ligplekken over.”

Roelofsen, die in een appartement in Amsterdam woont, heeft als wens om de waterbike ook in de grachten van Amsterdam te laten varen. “Ik ben hier al vier jaar bezig voor een vergunning, maar dat wordt keer op keer afgewezen. Het is strijden om een plekje.”

Voorlopig richt Roelofsen zich op de locatie in de historische haven van Harderwijk, waar hij ook de sloepen en salonboot van zijn ouders mag verhuren en de zelf aangeschafte E-choppers (elektrische scooters), elektrische bootjes en de elektrische fietsen in consignatie met SURE MobiIity (gedeelde verhuuropbrengst). In totaal zijn dit zo’n 35 verhuureenheden.

Dirk Roelofsen en Hugo Hond gaan met Veluvia en Lagom een samenwerking aan (foto: Marco Jansen)

Roelofsen zoekt daarom ook graag samenwerking met restaurantuitbater Hond. “We zien een grote markt voor bruiloften en bedrijfsuitjes. Zo’n arrangement kunnen we samen organiseren, waarbij Hugo verantwoordelijk is voor eten en drinken en ik voor leuke activiteiten. Ze kunnen de hele dag terecht voor activiteiten op een goed niveau naar onze eigen kwaliteitsstandaarden, zoals een oester of champagne in de sloep. Daar zullen we niet de grootste groepen mee aanspreken, maar wel de bedrijven en het midden- en hogere segment die hier graag voor betalen.”
Ook Hond kijkt er naar uit om samen grotere evenementen te organiseren: “We kunnen samen prima een borrel met luxe walking dinner verzorgen voor een partij tot 60 personen voor de zakelijke en particuliere markt, bijvoorbeeld een familiedag. ’s Ochtends de Veluwe op met de e-chopper of e-bike en na de lunch het water op met de salonboot of de sloep en zo de omgeving te laten zien, met aansluitend een diner. Je kunt bij ons de hele dag vullen.”

www.veluvia.nl

www.waterbikeharderwijck.nl

www.restaurantlagom.com


Bron:

https://www.recreatieftotaal.nl/met-waterfiets-of-sloep-het-randmeer-op-en-daarna-eten-in-het-visrestaurant/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites