Minister Economische Zaken en Klimaat op werkbezoek bij McMain Software

Deel dit artikel

HARDERWIJK – Het Harderwijkse IT-bedrijf McMain Software kreeg zaterdag 18 november een bijzonder bezoek van Micky Adriaansens. De minister van Economische Zaken en Klimaat kreeg een bedrijfspresentatie te zien en ging in op de ontwikkelingen en uitdagingen waar het familiebedrijf mee te maken heeft.

Het werkbezoek kwam tot stand door toedoen van raadslid Maaike van Dantzig, een bekende van Marja en Jos Tiekink van McMain Software. “Ik ken hen van vroeger en wist dat zij een eigen onderneming hebben. Als campagnecoördinator van de VVD Harderwijk-Hierden coördineer ik de werkbezoeken van de minister en wilde graag een lokaal werkbezoek organiseren. Toen moest ik gelijk aan McMain Software denken.”

McMain Software is het familiebedrijf van de familie Tiekink. Frank (63) is het bedrijf in 1984 begonnen. Vijf jaar geleden stapten zijn kinderen Jos (32), Marja (30) en Roel (26) in. Frank deed een stapje terug, zodat hij zich weer met de techniek binnen het bedrijf kan bezighouden.

McMain staat voor Manager Computerized Maintenance en ontstond toen Frank machines ontwierp voor bedrijven. Onderhoud en storingen werden bijgehouden in schriftjes, die kwijtraakten of onleesbaar werden. Zo kwam de vraag om te digitaliseren en zo is McMain Software ontstaan. Inmiddels bouwt McMain aan ‘toffe software voor de volgende generatie’. “We bouwen aan een applicatie waar onderhoudsmonteurs hun registratie in kwijt kunnen, maar ook planners en werkvoorbereiders kunnen er data in verzamelen, zodat je controle hebt over je processen en operatie”, vertelt Jos in zijn presentatie aan de minister. “Engineers zijn gemiddeld ongeveer zes uur per week bezig met het zoeken naar informatie. Dat is veel tijd die ze met het overzicht door onze software kunnen besparen.”

McMain Software kan breed worden ingezet voor onderhoud en controle; van tankauto’s en blusmiddelen voor veiligheidsregio’s tot machines die catering produceren bij KLM. Lokale klanten zijn o.a. Hydro, Van Delft en Calduran.

Sinds vier jaar worden de machines slimmer gemaakt met sensoren. Hiervoor experimenteert McMain Software in een ‘industriële speeltuin’. De sensoren meten onder meer de trilling, temperatuur, productietijden (wanneer staan machines aan en uit) en het stroomverbruik, wat als duurzaamheidscomponent steeds belangrijker wordt.

Dat is een interessant thema voor minister Micky Adriaansens. “Het energieverbruik wordt steeds urgenter, want we hebben te weinig elektriciteit en je moet met elkaar de stroom delen. Bedrijven willen grip krijgen op het werkelijke verbruik. Door die data te koppelen kun je meer bedrijven vestigen binnen de contractruimte.”

McMain Software is ook bezig met voorspellende modellen om uit te rekenen wanneer machines onderhoud nodig hebben. Jos: “Door het tekort aan mensen in de techniek wil je een technische dienst efficiënt in kunnen zetten.”

(vlnr): Maaike van Dantzig, Menno Doppenberg (VVD Harderwijk-Hierden), minister Micky Adriaansens, Jos, Roel, Marja en Frank Tiekink.

McMain Software is de afgelopen vijf jaar gegroeid van acht naar dertig medewerkers, waarvan het merendeel uit deze omgeving komt. Lokale collega’s en een centrale ligging zorgen ervoor dat McMain aantrekkelijk is voor studenten van o.a. Windesheim en Landstede MBO. “We hebben hier regelmatig afstudeerstages en als studenten klaar zijn met hun opleiding kunnen ze vaak bij ons blijven”, vertelt Anne van IJsendijk, Office Executive en Recruiter bij McMain Software. “We kijken meer naar de persoon en de ambitie en wat minder naar de opleiding.”

Mensgerichte organisatie

Twee jaar geleden is McMain begonnen met het veranderen van de bedrijfsvoering. CEO Jos wil daarbij mensgericht organiseren, met zelfsturende teams. “We werken sinds twee maanden met kleine teams van 4-8 medewerkers, die veel ruimte hebben om hun werk zelf te organiseren. Elk team heeft zijn eigen focus, bijvoorbeeld productgerelateerd of faciliterend. In plaats van functioneringsgesprekken met leidinggevenden mogen collega’s elkaar beoordelen op hun werk en vertellen wat ze van elkaar vinden. Dit jaar gaan we nog een stap verder met een salarispanel. De gedachte is samen een salarisverhoging bepalen. Bij de eerste meeting zat iedereen op het puntje van zijn stoel. Deze menselijke organisatievorm is een groot, spannend avontuur.”

Daarnaast wordt elk personeelslid bij grote veranderingen betrokken. “Je hoort dingen die niet over jouw werk gaan. We zijn er nog zeker niet en het is de vraag of het houdbaar is als je nog een keer in aantal gaat verdubbelen.”

Marja: “Tegelijk zijn we verplicht om volgens bepaalde kwaliteitsnormen en procesdures te werken en veilig met data om te gaan. Daarom zijn wij in oktober gecertificeerd met ISO 27001 (informatiebeveiliging) en 9001 (kwaliteit) ”

Minister Micky Adriaansens is enthousiast. “Ik vind het serieus indrukwekkend hoe je deze organisatieverandering aanvliegt. Het is moeilijk om controle los te laten en als je dat doet is het continu leren van ervaringen met elkaar. Wat helpt is dat je heel goed weet waarvoor je het doet met elkaar. Je geeft mensen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, ik vind dit super tof.”

Uitleg van Jos over de ‘industriële speeltuin’.

Uitdagingen

McMain Software is een groeiend bedrijf met ambitie en dat geeft uitdagingen. Anne: “Hoe ga je als kleinschalig IT-bedrijf goed personeel werven en behouden? Dat is in de niche branche waar wij in werken lastig. Door een goede werksfeer te creëren voor het huidige personeel hopen we op mond-tot-mondreclame en daarnaast bieden we diverse HBO- en MBO- stages aan. We hebben een gloednieuwe werkenbij website.”

Ook bedrijven moeten verduurzamen en daar wil McMain Software bij helpen. “Met de sensoren die we leveren aan onze klanten kunnen bedrijven de conditie van hun machines inzien. Door deze machines slimmer in te zetten kunnen productiebedrijven efficiënter werken, want energie is erg duur. De verdiepingsslag die de industrie moet maken is beter afstemmen van het machinepark, weten wanneer je verwacht onderhoud nodig hebt en welke machines overuren draaien of stil kunnen staan voor onderhoud.”

Voor Micky Adriaansens is het niet de vraag of, maar wanneer wordt ingezet op duurzaamheid en energieverbruik.

Terugkijkend op het werkbezoek besluit Marja: “We zijn heel trots dat we over ons bedrijf mochten vertellen aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en dat zij enthousiast is over ons bedrijf en hoe we het doen. Het is heel gaaf dat de Minister van Economische Zaken aangeeft dat je anderen hiermee kan inspireren.”

Lijkt McMain Software jou een leuk bedrijf om bij te werken of zoek je een afstudeerstage? Neem dan contact op met Anne van IJsendijk: 0341-750500 werkenbij@mcmain.nl

McMain Software
Wethouder Jansenlaan 78
3844 DG Harderwijk
0341-750500
www.mcmain.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites