Steengoed Hoveniers ontwerpt en beheert groene entree bij De Mezen

Deel dit artikel

‘Mooi visitekaartje voor ons bedrijf’

HARDERWIJK – De entree van hockeyclub De Mezen heeft sinds kort een nieuw aanzien gekregen. De afgelopen maanden heeft Steengoed Hoveniers de buitenruimte onder handen genomen en een nieuwe invulling gegeven. Niet alleen is meer groen toegevoegd, ook is het een aantrekkelijke plek om te zitten en voor kinderen om te spelen. Een groot project dat in het oog springt: “Het is een mooi visitekaartje van wie we zijn en wat we kunnen.”

Nico Visser van Steengoed Hoveniers heeft ruim 10 jaar gehockeyd in het veteranenteam van De Mezen. Hij heeft een sportieve familie, want zijn dochter Daphne heeft in het eerste team gehockeyd en andere dochter Amber keept nog steeds in dames 1 en zij heeft een bestuursfunctie. Zoon Nuij voetbalt bij Zwart-Wit’63 in het tweede. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen terecht kunnen bij een leuke vereniging om te sporten, maar het gaat ook om het familiegevoel daaromheen. Nu ik wat ouder word, besef ik steeds meer hoe belangrijk dit voor jonge kinderen is. De Mezen is een ontzettend mooie club”, vertelt Visser (56).

Voor De Mezen-voorzitter Kasper Doesborgh was het al langer de ambitie om de entree aan te pakken. “We hebben sinds vier jaar een prachtig nieuw complex, maar dat openbaar plantsoen lag er niet zo mooi en wat verloren bij. De grond is van de gemeente Harderwijk, maar in het mooier maken van het openbaar groen hebben we als hockeyclub zelf ook een rol. Het is alleen lastig om onze leden geld te vragen om gemeentegrond aan te pakken in een tijd dat we de inrichting binnen nog niet eens 100% op orde hebben.”

Oude situatie van openbaar plantsoen. (foto: Robin Kroeze)

Amber Visser, die tot de zomer nog bij Steengoed Hoveniers werkte, heeft een voorstel gedaan om dit via sponsoring toch mogelijk te maken. Er is een ontwerp gemaakt en een gedegen plan aan de gemeente gepresenteerd. De belangrijkste voorwaarden: het moet hufterproof en gemakkelijk in onderhoud zijn. Vanuit het hoveniersbedrijf was er de wens om het sponsorobject een groene uitstraling te geven met duurzame materialen.

Stoere uitstraling en waterdoorlatend

Tuinontwerper Robin Kroeze heeft de nieuwe indeling bedacht. “Ik zag in eerste instantie een ‘openbaar plantsoen’ plantvak van 15 bij 20 meter. Beplanting die je langs de weg vindt, met veelal weinig sierwaarden. Het nieuwe ontwerp heeft een mooie stoere uitstraling die past bij ons bedrijf en de hockeyclub. Het heeft ook een link met de omgeving. We hebben daarom een stukje kunstgras laten terugkomen, omdat het hockeyveld ook van kunstgras is. Aan kunstgras heb je geen onderhoud, je hoeft het alleen schoon te blazen. Kinderen kunnen er op liggen of zitten. Langs de toegangswegen van Harderwijk staan grove dennen, waarmee de stad een link wil leggen met de Veluwe. Bij de entree hebben we daarom deze dennen herhaald. Vanwege de mooie karakteristieke vorm zijn deze dennen persoonlijk bij een boomkwekerij in Brabant uitgezocht. De gemeente Harderwijk gaf ons die tip en heeft ons bijgestaan in de kosten.”

Situatieschets en tuinontwerp. (beeld: Robin Kroeze)

Ook is gekozen voor een halfverharding van duurzaam materiaal dat goed op zijn plek blijft. “Dit is Achterhoeks padvast, een halfverharding waardoor het water makkelijk in de ondergrond verdwijnt. Het is een mengsel van fijn grind en leem, wat een stabiele bodem geeft en, ook belangrijk, het blijft niet aan je schoenen plakken. Het zijn kleine steentjes van gebroken selectief puin. We hebben kastanjepalen gebruikt om het object af te schermen en siergrassen ter verfraaiing. Deze planten gebruiken we ook veel in particuliere tuinen. Er staat een picknickbank en er liggen grote veldkeien waar je op kunt zitten en kinderen kunnen spelen.”

De aanleg heeft in drie fases plaatsgevonden (foto: Robin Kroeze)

Het project heeft in totaal vier weken werktijd in beslag genomen, maar is in drie fases gedurende drie maanden uitgevoerd. Voor de zomer is het kunstgras en de halfverharding aangelegd, in september de eerste beplanting en eind november zijn de bomen aangeplant.

Met kastanjepalen is het object afgeschermd.

‘Groen doet leven’

Het eindresultaat is een mooie uitnodigende entree met een vriendelijke uitstraling. Visser: “Het is heel leuk geworden en ik ben heel blij met wat we bij De Mezen mochten maken. De ruimte wordt optimaal benut. Je kunt hier nu behaaglijk zitten en groen doet leven. Voor mij als sponsor is het een mooi visitekaartje voor ons bedrijf. Het laat zien wie we zijn en wat we kunnen. De club hoeft er niks aan te doen en voor ons is het aantrekkelijk omdat er veel (potentiële) klanten bij De Mezen betrokken zijn. Er is meteen de afspraak gemaakt dat wij het voor onbepaalde tijd bijhouden. De gemeente staat daar ook achter en is er blij mee. In de sponsordeal is meegenomen dat we op een ecologische manier het onkruid op het terrein verwijderen en zo de uitstraling rondom het clubgebouw netjes houden. Er is geen enkele sportvereniging in Harderwijk met zo’n mooie tuinaanleg.”

Kasper Doesborgh, Nico Visser en Robin Kroeze zijn trots op het eindresultaat. (foto’s: Marco Jansen)

Doesborgh is blij met de deal die De Mezen veel voordelen geeft. “Een mooie aankleding van de entree is heel belangrijk. Alle leden komen er langs, uitspelende leden zien iets moois als ze binnenkomen. Het onderhoud van het terrein is handwerk waar wij lastig vrijwilligers voor kunnen vinden. Dit is de beste oplossing die je kunt hebben. De tegenprestatie is reclame rond het hoofdveld voor de komende jaren en kleine bordjes van Steengoed bij het project.”

 

Steengoed Hoveniers
Overveld 5B
3848 BT Harderwijk
0341-423048
www.steengoedhoveniers.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites