Stijkel Makelaars verhuist naar Diepegracht: ‘Nieuwe manier van werken’

Deel dit artikel

HARDERWIJK – Ze is de enige vrouwelijke verkoopmakelaar in Harderwijk. Marieke Stijkel (45) heeft al bijna 25 jaar ervaring in de makelaardij. Een vak dat de laatste jaren is veranderd. Stijkel Makelaars is vanaf 20 juni verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Diepegracht 5. „De ruimte die we in Villa Weiburg hadden, heb ik eigenlijk helemaal niet meer nodig.’’

Het prachtige, stijlvolle en iconische pand aan de Voorste Wei was vanaf 2005 haar kantoor en woonhuis. Villa Weiburg werd in 2003 gekocht door de familie Stijkel en familie Schutte. Marieke huurde het kantoorgedeelte en was met Sander van Nijhuis eigenaar van het woongedeelte. Het pand uit de 18e eeuw had daarvoor vele andere eigenaren – o.a. Kwekerij Schuit huurde het van Pleisier Bouw en er woonden ook meerdere gezinnen in de vele kamers. Toen ze Villa Weiburg in 2003 kochten was het in vervallen staat. ,,Het stond op een zichtlocatie en de gemeente zat er mee in zijn maag. Gelukkig was het geen rijksmonument en we kregen van toenmalig wethouder Frans de Lange een sloopvergunning. Van oudheidkundige vereniging Herderewich hebben we allerlei documenten en foto’s gekregen en zo hebben we het pand laten herbouwen in de stijl van toen. Over elk detail hebben we nagedacht. Heel Harderwijk had het erover en toen we het in 2005 openden, stelden we het open voor iedereen om te komen kijken.”

Team Stijkel heeft na 17 mooie jaren Villa Weiburg verlaten en het pand verkocht aan Van den Brink Onroerend Goed. (foto: Archief Stijkel)

Het pand was eigendom van Henk en Janneke Stijkel, Jan en Joke Schutte en Marieke Stijkel en Sander van Nijhuis. Het team bestond destijds uit twaalf medewerkers. Met drie spreekkamers, een wachtruimte en een grote ontvangstruimte was het voor Marieke een feestje om hier kantoor te houden. „Ik heb hier elke dag onwijs fijn gewerkt, daar ben ik heel dankbaar voor. Maar de branche is enorm veranderd. Door internet is het contact veel persoonlijker geworden. Je komt bij mensen thuis om zaken te regelen. Op de locatie gebeurt anders dan administratieve afwikkeling van koopaktes, brochures of aanmelden van woningen op Funda niet zoveel meer.”

,,Door de veranderende behoefte van verkopers en woningzoekenden begonnen we vanaf 2017 wel na te denken over een verhuizing. De afgelopen vijf jaar heb ik met de gedachte gespeeld om hier uit te gaan, maar door allerlei persoonlijke omstandigheden werd die beslissing steeds uitgesteld. Het bedrijf draait de laatste jaren prima, maar de huurlasten waren in verhouding veel te hoog. Ik wilde af van die zware huisvestingslasten en omdat de andere huurders ook nieuwe toekomstplannen hadden, verlaten we deze prachtige stek.”

De nieuwe locatie aan de Diepegracht 5 is op 20 juni geopend. (foto: Romy Brouwer)

,,Zowel privé als zakelijk verhuis ik naar de Diepegracht. Onze kinderen zijn groter en nu ons leven veranderd is gaan we naar het centrum. We hebben onwijs veel zin in ons nieuwe huis en ik ga hier met een goed gevoel weg.”

Marieke en Gerda in actie op hun nieuwe werkplek (foto: Romy Brouwer)

,,Wat anders wordt is dat we hier een kantoor hadden met een baliefunctie dat van 8.30-17.30 open was. Straks komt er amper iemand binnenlopen en er zullen momenten zijn dat de deur dicht is. Gerda Dooijeweerd gaat minder werken. Ik heb geen kantoor met grote spreekkamers meer, maar wel meer overzicht. Het wordt een andere manier van werken; veel persoonlijker met meer aandacht voor de mensen thuis. Een koopakte tekenen of een gesprek voeren ga ik bij hun doen.”

Team Stijkel op de nieuwe locatie: (vlnr) Romy Brouwer, Marieke Stijkel, Gerda Dooijeweerd

Marieke werkt regelmatig 55 uur per week en op de nieuwe locatie wil ze meer tijd voor zichzelf krijgen. Maar ze voelt zich nog veel te jong om af te bouwen. „Dit vak vind ik zo tof omdat ik met alle kennis en kunde die ik heb mensen van a tot z kan begeleiden. Daar haal ik veel voldoening uit en daar ben ik nog lang niet klaar mee.”

Stijkel Makelaars
Diepegracht 5
3844 DA Harderwijk
0341-421514
info@stijkel.nl
www.stijkel.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites