‘Suppen geeft goede verdiensten, maar het weer blijft een risicofactor’

Deel dit artikel

Ze begonnen als studenten een supverhuurbedrijf naast hun studie commerciële economie. Na drie zomers hebben Bas Commandeur (22) en Daniël Noorman (23) het stokje overgedragen aan hun opvolger Thijs de Jong (25). Zodat supverhuur vanaf het wandelgebied De Wijde Wellen langs het Wolderwijd blijft bestaan.

Ze hebben allebei affiniteit met watersport; Commandeur als windsurfer en Noorman houdt van kitesurfen. In januari 2021 hoorden de jonge ondernemers dat de gemeente Harderwijk het plan had om de winterse ijsbaan De Wijde Wellen te vernieuwen en hier ook een aantrekkelijk gebied voor de zomermaanden van te maken. Zij zochten contact met Vol Moed omdat het clubgebouw van de ijsclub vanaf het voorjaar tot en met de herfst leeg stond. “In gesprek met het bestuur van de ijsclub en wethouder Jeroen de Jong zijn we eruit gekomen dat sups verhuren was toegestaan. De gemeente Harderwijk vond het leuk dat deze omgeving gebruikt ging worden voor sportieve activiteiten”, aldus Commandeur.

Opblaasbare sups
Sups neerleggen op de kade bleek niet toegestaan, maar de gemeente dacht mee met een aanpassing van het bestemmingsplan, zodat de sups wel op het gras mochten liggen. Hierdoor stond niets de bedrijfsactiviteiten meer in de weg.
“We begonnen met 15 sups. Dat was voor ons best een grote investering, want we wilden kwalitatief goede boards hebben, waarmee zoveel mogelijk mensen het water op konden. Dit zijn inflatable hyperlite sups, brede, stabiele opblaasbare sups waarmee ook beginners het water op kunnen. Dit hebben we door inkomsten te herinvesteren langzaam kunnen uitbreiden naar 51 sups, waarvan één XXL sup, waar je met acht personen op kan.”
Hoewel er veel fietsers en wandelaars de locatie passeren, moesten de Harderwijkers het eerste jaar wel werken aan hun naamsbekendheid. “Toen we konden laten zien dat we hier sups verhuren, ging het best goed. Vanuit onze studie op hogeschool Windesheim hebben we een minor gevolgd waarbij we zijn gecoacht bij het opstarten van een bedrijf. We zijn geholpen in hoe je start, waar je staat en hoe je moet groeien. We weten hoe we de social media platformen moeten gebruiken voor de customer experience. Hoe kun je klanten op je site laten komen, hoe ga je om met klanten en hoe zorg je ervoor dat ze er achteraf met een goed gevoel op terugkijken, zodat ze aan je blijven denken? Daar zijn we in begeleid en dat heeft ons zeker geholpen.”

Goede eerste zomer
In de coronatijd was suppen (stand up paddling) populair omdat je met deze buitenactiviteit afstand kon houden. Supverhuur Harderwijk kende daardoor een goede start. De sups verhuurden ze in tijdsblokken van een uur en een kwartier en deze konden met dezelfde tijd worden verlengd. Een kwartier later kon dan alweer de volgende lichting het water op. “Er waren nog weinig groepsactiviteiten, maar mensen wilden graag wel weer naar buiten en wat met elkaar doen. Daar kwam bij dat veel mensen nog niet op vakantie gingen maar in eigen land bleven. Dat betekende voor ons een goede eerste zomer. Omdat het op deze locatie overal ondiep water is, kun je zo afstappen en was het ook voor mensen die nog nooit gesupt hadden niet spannend. We gaven altijd een instructie vanaf de kant zodat iedereen met genoeg vertrouwen het water op ging. Ook hebben we suplessen gegeven. We hebben alle klanten gehad die je kunt bedenken: van kinderen, opa’s, oma’s, vrijgezellenfeestjes, scholen, bedrijfsuitjes tot sportteams. Dat laat zien dat suppen voor een grote doelgroep toegankelijk is.”

Weersafhankelijk
Je kunt alles tot in de puntjes regelen, maar je blijft in deze branche afhankelijk van het weer, is de ervaring van Commandeur en Noorman. “Het seizoen loopt van mei tot en met september en zeker in het hoogseizoen bij mooi weer gingen we vanaf 10.00 uur ‘s ochtends ook door tot de zon onder ging (21.00 uur). Als de wind dan ’s avonds wegviel was dat het allermooiste. Maar als het een hele zomer hard waait of veel regent, zoals vorige zomer, dan heb je daar echt wel last van. Je kunt er goed je brood mee verdienen en zeker leuk bijverdienen, maar het weer is een belangrijke factor en ook het risico van het vak. Met 16-17 graden en een zonnetje kun je al het water op. Het moet zeker niet harder waaien dan windkracht 3, dan gaan gevorderden nog wel de uitdaging aan. Wij vonden het altijd belangrijk om je enthousiast en vrolijk op te stellen. Je hebt het voorrecht om de hele dag met blije mensen te werken. Iedereen gaat wat leuks doen, daar mag je zelf ook van genieten.”

Inmiddels is Commandeur salesmedewerker bij een softwarebedrijf en heeft Noorman ander werk gevonden in de watersportbranche. “We hebben zeker over voortzetting nagedacht, maar je mist toch wat zekerheid en de seizoenen zijn niet dusdanig lang dat je er echt op kunt bouwen.”

Bas Commandeur (links) en Daniël Noorman (rechts) hebben hun supverhuurbedrijf overgedragen aan Thijs de Jong (midden).

De eigenaren zochten daarom een nieuwe ‘kapitein’ voor Supverhuur Harderwijk. Ze vonden het zonde om alles los te verkopen en de supverhuur zou ophouden te bestaan. Hun LinkedIn bericht wekte de interesse van Thijs de Jong (25), die vanaf december 2023 de complete inventaris heeft overgenomen en verder gaat als Sup huren Harderwijk. Doordat hij de bestaande huurovereenkomst overneemt kan hij een aantal jaar blijven. De Jong heeft alle sups overgenomen en zet de onderneming voort naast zijn verhuur van mountainbikes onder de naam Veluwe Mountainbike, dat sinds 13 januari 2023 bestaat. “Ik handelde via Marktplaats al mondjesmaat in mountainbikes en na het volgen van de minor Ondernemerschap op school ben ik verder gegaan met verhuur. Dat begon met mijn mountainbike en die van mijn buurman, maar omdat er acute vraag naar was, heb ik er al snel een paar fietsen bij gekocht. Nu heb ik er 38.


De Jong is uit nieuwsgierigheid het gesprek aangegaan en stapt nu in de supverhuur. Zijn zusje Anna komt bij hem in dienst. “Met het supverhuurbedrijf erbij kan ik optimaal gebruik maken van de ligging van Harderwijk aan het Wolderwijd en de grens met het natuurgebied de Veluwe. Je kunt op de mountainbike door de bossen ‘knallen’, dat is minder seizoensafhankelijk, en daarnaast door het suppen Harderwijk te beleven vanaf het water door naar de historische haven van de Hanzestad te peddelen, naar het aquaduct of langs de boulevard. Deze totaalbeleving kan ik ook neerzetten voor grotere groepen, denk aan een combinatie van suppen en mountainbiken.”

Terwijl op zondag de schuimkoppen nog op het water stonden en de vliegers door de lucht scheerden, is het water deze maandag spiegelglad, maar iedereen is aan het werk. Dat kan frustrerend zijn, weet De Jong inmiddels. Toch denkt hij dat er voldoende dagen aankomen dit seizoen waarop de sups kunnen schitteren op het water. “Ik heb de kans om er wat van te maken. Suppen is een blijvende trend, ik hoop er een goede boterham aan te verdienen. Er liggen genoeg kansen, ondanks dat er in Harderwijk al twee andere supbedrijven zijn. Met de mountainbikes ben ik er ook tussen gekomen.

Suppen en lunchen, het kan bij Sup huren Harderwijk.

Naast persoonlijke aandacht en service bied ik ondergeschikte horeca arrangementen met drank, snacks en lunch op reservering, hiervoor krijg je een goodybag. Zodat je een complete ervaring op het water hebt. Hier wil ik met een leuk dagje aan bijdragen en dat is ook het leuke aan ondernemen in de recreatiebranche.”

www.suphurenharderwijk.nl
www.veluwemountainbike.nl


Bron:

https://www.recreatieftotaal.nl/suppen-geeft-goede-verdiensten-maar-het-weer-blijft-een-risicofactor/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites