’t Nonnetje viert St. Patrick’s Day met Iers rundvlees

Deel dit artikel

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag in Ierland en wereldwijd op maandag 17 maart. Bord Bia, de Ierse levensmiddelenorganisatie, heeft tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk uitgekozen om dit met een select gezelschap te vieren. Voor deze gelegenheid is ambassadeur Ann Derwin aanwezig en is ook burgemeester van Harderwijk Jeroen Joon te gast.

(vlnr): Gastheer/eigenaar ’t Nonnetje Robert-Jan Nijland, Ierse ambassadeur Ann Derwin, burgemeester Harderwijk Jeroen Joon.

Robert-Jan Nijland, gastheer en eigenaar van ’t Nonnetje, is dan ook vereerd om de ambassadeur en Laura Crowley en haar collega’s van de Irish food & drinks promotor Bord Bia welkom te heten. Terwijl chefkok Michel van der Kroft met zijn team in de keuken de lunchgerechten bereidt, heet hij de aanwezigen in het Engels en het Nederlands welkom.

Ambassadeur Ann Derwin (tweede van links) met het team van ’t Nonnetje.

Van de veertien chefs aangesloten bij de Chefs’ Irish Beef Club, zijn er zeven aanwezig in ’t Nonnetje. Zij kiezen voor de kwaliteit van Iers rundvlees, gaan om het jaar naar Ierland en laten dit zien door St. Patrick’s Day met mooie gerechten te vieren. Tijdens de culinaire lunch bij ’t Nonnetje in Harderwijk komen Ierse gezelligheid en Nederlands vakmanschap samen.

Gerookte biologische Ierse zalm met groene asperge.

Trots op Ierland

Ann Derwin, de Ierse ambassadeur voor Nederland, noemt St. Patrick’s Day een feest van de samenleving waarbij miljoenen Ieren wereldwijd de Ierse tradities vieren en hun trots voor het land laten blijken. Zo wordt St. Patrick’s Day ook in Amerika groots gevierd. “De dag is het moment om het podium te geven aan Ierland, Ierse dranken en levensmiddelen, en te laten zien dat Ierland bekend staat om gastvrijheid en gezelligheid. Het is een kans om het beste van Ierland te laten zien.”

St. Patrick’s Day is de nationale Ierse feestdag.

Ierse rundersukade met palmkool en sudderjus.

Zuivel en rundvlees

Bord Bia vertegenwoordigt de Ierse voedingsmiddelen, dranken en tuinbouw. De organisatie heeft wereldwijd vijftien kantoren, het hoofdkantoor is in Dublin. In Nederland is Bord Bia gevestigd in Amsterdam, op Schiphol in het WTC. “We helpen de Ierse voedingsindustrie bij de export. Als zij hun producten willen exporteren, kijken wij of de producten van toegevoegde waarde zijn en helpen bedrijven aan de contacten. Ierse zuivel en rundvlees zijn de meest geëxporteerde producten”, vertelt market specialist Lian Enters.

Het Ierse rundvlees wordt afgenomen door horecagroothandels, waaronder Bidfood, Sligro en Hanos en vind je in supermarkten, onder andere bij Albert Heijn (Greenfields), Jumbo en Vomar.

Ierse kazen met Harderwijker Zeebeer, kweepeer en honey drop fig.

Ierse ossenhaas met ravioli ossenstaart, verse morielje en jus van Madeira.

“Iers rundvlees kent een lange traditie van aandacht, zorg en kennis en is daardoor heel consistent. Het is al millennia lang een kwaliteitsproduct”, aldus Laura Crowley, manager van Bord Bia Nederland. Robert Jan Nijland, al 27 jaar gastheer en eigenaar van ’t Nonnetje, beaamt dit en noemt Irish beef het beste vlees. “Het is al twintig jaar een vaste waarde bij ons op de menukaart. Michel van der Kroft werkt hier negentien jaar en is al twaalf jaar lid van de Chefs’ Irish Beef Club, een bijzondere club waar vooraanstaande chefkoks van Nederland bij zijn aangesloten.”

Mals en natuurlijk

Wat maakt het Iers rundvlees anders? Lian Enters: “Ierland bestaat voor 80% uit grasland en heeft een mild klimaat. Hierdoor staan de koeien gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar buiten in de wei. St. Patrick’s Day is het moment dat de dieren buiten zijn. Hun dieet is voor 95% gebaseerd op gras. Dat proef je terug in het vlees. Iers rundvlees is heel mals, en heeft een natuurlijke, ‘aardse’ smaak.”

Evenals Portugal (waar zijn vrouw vandaan komt) is Ierland een inspiratiebron voor Michel van der Kroft. De chefkok van ’t Nonnetje was in 1993 Young Chef of the Year, en liep dat jaar een maand stage bij Ballymaloe House in Ierland. Ook met de Chefs’ Irish Beef Club is hij regelmatig in Ierland geweest om de boeren te bezoeken en het proces te volgen.

Michels signature dish is de Tournedos Rossini van Iers rundvlees. Goed koken begint volgens hem bij de allerbeste producten.

Michel van der Kroft en ossenhaas.

Zijn collega chefkok Erik van Loo, door Gault & Millau tot Ambachtsman van het Jaar 2025 uitgeroepen, en daarmee de opvolger van Van der Kroft, deelt die visie. “Koken begint met kwaliteitsproducten, dan komt de smaak en tot slot de presentatie. Op social media is het plaatje vaak belangrijker dan wat er in de keuken gebeurt. Geur en smaak zie je niet op een foto, maar dat is waar ik blij van word”, aldus de eigenaar van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam.

Erik van Loo en Michel van der Kroft. Gault & Millau Ambachtsman van het Jaar 2025 en 2024.

Van Loo vindt dat je geen sterrenkok hoeft te zijn om mooie gerechten te bereiden. “Als je goed leest wat er staat, kan het niet fout gaan. De interpretatie bepaalt vaak of het lukt, of dat je het vernaggelt. Doe wat je kan en doe vooral niet wat je niet kunt.”


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites