In november en december staat Kasteel De Essenburgh in het teken van Sinterklaas en Kerst. Kinderen uit Harderwijk en Hierden en omgeving kunnen hun schoen zetten bij De Essenburgh en in het kasteel van de sint het ideale Sinterklaasgevoel beleven. Na Sinterklaas wordt De Essenburgh omgetoverd in kerstsfeer met kerstbomen en aangekleed met decoratie.
Op woensdag 20 november kunnen kinderen tussen 10.00 en 15.00 uur hun schoen zetten in het kasteel. Dan is het personeel aanwezig om een kleurplaat mee te geven. De kinderen hebben dan een week tijd om van deze kleurplaat van het kasteel iets moois te maken. Op woensdag 27 november mogen ze de kleurplaat, voorzien van naam, leeftijd en telefoonnummer weer inleveren. “Dan zijn wij aanwezig om de kleurplaten in te nemen en dan kunnen kinderen hun schoen weer ophalen, gevuld met een kleine verrassing. Op donderdag 5 december maken we bekend wie de mooiste kleurplaat gemaakt heeft”, vertelt operationeel medewerker Chayenne Olofsen. De winnaar wordt gebeld en vermeld op social media.
Winactie
De winnaar van de kleurwedstrijd krijgt van De Essenburgh een kinder high tea voor het gezin aangeboden op het kasteel. Chayenne: “De kinder high tea is in plaats van thee met limonade en een etagère met zoete hapjes en hartige gerechtjes voor kinderen. De samenstelling is afhankelijk van het moment wanneer ze komen. Daarnaast wint een meisje een prinsessenpakje en een jongen wint een ridderpakje, dat ze tijdens de kinder high tea kunnen aantrekken.”
Kerst op De Essenburgh
Op woensdag 25 december is er overdag van 12.00 tot 15.00 uur High Christmas op Kasteel De Essenburgh. Voor deze high tea kersteditie zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
De Essenburgh heeft op Eerste Kerstdag ook een fine dining christmas editie. Dit exclusieve kerstdiner begint om 18.00 uur. „Dan wordt iedereen ontvangen in de gewelvenkelder met een glas Salentein Brut”, vertelt restaurantmanager Roy Breemer.
“Als iedereen zit, gaan we om 19.00 uur starten met het diner. Dan krijgt iedereen eerst twee amuses van de chef met wat brood erbij. Daarna gaan we gedurende de avond de vijf gangen serveren. Naast die vijf gangen is er de mogelijkheid om er een bijpassend wijnarrangement bij te nemen of een alcoholvrij arrangement. Optioneel is er koffie met friandises – kleine zoetigheden voor bij de koffie.” Roy presenteert het menu en zoekt er bij passende wijnen bij. “Als de gerechten uitgeserveerd worden, leggen wij netjes uit wat er op het bord ligt.”
Dit kerstdiner van vijf gangen en een glas Salentein Brut wordt aangeboden voor 88,-euro. De gewelvenkelder heeft ruimte voor 35 plaatsen, je kunt hiervoor reserveren via de website.
Speciaal kerstmenu
Chef kok Melvin Zandsteeg heeft het menu uitgedacht. “We werken met wild van de Veluwe. Het voorgerecht is paté van fazant van de Veluwe.
De tweede gang is een tussengerecht met forel van ’t Smallert in Emst. Als tweede tussengerecht hebben we een vegetarisch gerecht, waarbij we een biefstuk van rode biet namaken. Het hoofdgerecht is een hertenrugfilet van hert van de Veluwe. Tot slot zijn in het dessert mandarijnen en speculaas verwerkt, zodat het mooi combineert met smaken van de winter. Alles wordt huisgemaakt, van het brood tot aan de friandises.”
Nieuw maandmenu
Mensen weten De Essenburgh na de heropening steeds beter te vinden. Het restaurant verwelkomt steeds meer groepen en (vaste) gasten voor de lunch, high teas en fine dining. Chef kok Melvin bedenkt dan ook steeds nieuwe menu’s.
“We wisselen elke maand van vijfgangenmenu met producten uit het seizoen. Voor het menu voor de hele maand november hebben we wilde eend van de Veluwe in het hoofdgerecht en snoekbaars uit het Veluwemeer in het tussengerecht. Ook verwerken we octopus in het tussengerecht. We maken met seizoensgerelateerde gerechten en werken met producten die op dat moment het mooist zijn. Daarbij hanteren we een vast menu om de voorraad te beperken. Maar we houden te allen tijde rekening met de dieetwensen en allergieën van de gast, mits dit vooraf wordt aangegeven.”
Kijk op de site voor het actuele menu.
Kasteel De Essenburgh
Zuiderzeestraatweg 199
3849 AE Hierden
0341-451841
www.kasteelessenburgh.com