Een luisterend oor zonder oordeel
ERMELO – In het afgelegen Speuld, in het buitengebied van Ermelo, kom je via een zijweg van de Leuvenumseweg bij de Bummersheep garage van Gerco en Jenjer Overweg. Een knusse huiskamer met houtkachel, tv, koffietafel en banken. Buiten kijk je over de weilanden en bossen. In deze ontspannende omgeving komen mensen met psychosociale problematiek die zijn ‘vastgelopen in hun hoofd’ tot rust.
Gerco (58) en Jenjer Overweg (52) zijn hier in juni 2023 neergestreken aan het Lageveld. Ze bewonen een boerderij uit 1915 die in 2006 is gerenoveerd. De Bummersheep garage is een voormalige varkensstal, een schuur van 11 bij 8 meter. Na een half jaar verbouwen en klussen is het meeste werk gedaan, al blijft er op deze woonboerderij met diverse bijgebouwen altijd genoeg te doen. Jenjer is hier in haar element. Haar initiatief Bummerscheep (verloren schaap), bestaat sinds 2017. Eerst ving ze jongeren op aan huis, in hun woning op Slenk & Horst, vanaf februari 2020 werd een inloopruimte gehuurd aan de Stationsstraat 107B in het centrum van Ermelo. Tussen de coronalockdowns was Jenjer altijd het aanspreekpunt voor één op één gesprekken, maar helemaal ideaal was het niet. Met de Bummersheep garage aan huis is haar wens in vervulling gegaan.
„Toen de wereld dicht ging was het echt lastig, maar daarna kwam het heel langzaam op gang. De meeste mensen die bij Bummersheep komen zijn 25+ en hebben last van depressie, angst, een burn-out. Zeker na de coronaperiode hebben ze te lang binnen gezeten achter hun computer of met hun telefoon. Ze hebben moeite om onder de mensen te zijn. Het is ook lastig om hier naar toe te komen, maar als ze hier eenmaal zijn, dan vinden ze het een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Ze hoeven niet te praten, kunnen met de honden spelen, op de bank een filmpje kijken of buiten helpen. Niks hoeft en er is geen oordeel. Ze worden gaandeweg socialer en gaan uit zichzelf met elkaar praten. Ze willen iets veranderen in hun leven en realiseren dat ze dit zelf moeten doen. Zo krijgen ze zelfvertrouwen om weer de wereld in te kunnen. Ze worden hier nooit in de steek gelaten.”
Veilige plek
Zo’n veilige plek had Jenjer zelf nodig toen ze jong was, maar die was er in Amerika, waar ze opgroeide en geen goede jeugd kende, niet. Ze ging al op haar 15e uit huis. Nu wil ze anderen dat veilige thuis bieden. „We zijn open op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00-17.00 uur en op vrijdag van 15.00-18.00 uur. Maar het voordeel is dat ik hier woon en bijna altijd hier ben. Het is een vakantieplek, je kunt hier met een kopje koffie buiten zitten en naar de bomen kijken. Iemand gaf aan dat hij de drukte in zijn hoofd kwijtraakte en deze plek hem rust gaf.”
Marlies Velema (56) haar voormalige buurvrouw op Slenk & Horst, helpt al vier jaar mee als vrijwilliger. Zij was ‘thuisblijfmoeder’ en is nu een oproepkracht. „Vanaf mijn 18e ging ik zelf het huis uit en belandde in een vrije val. Nu is het wel allemaal gelukt, maar ik wil nu graag jongeren helpen. Je kunt alleen jezelf veranderen, maar ik wil wel aangeven dat ze het waard zijn, mogen genieten van het leven en niet alleen hoeven overleven. Het is ongedwongen en geen therapie. Je kan hier je verhaal kwijt en niks is raar. Mensen die zichzelf niet normaal vinden of zich eenzaam voelen, zie je hier opbloeien.”
Kunstwerk
In de ruimte hangen diverse storyboards van Jenjer, die een eigen verhaal vertellen. Werken aan een schilderij, kleren naaien, tekenen of schilderen geeft mentale rust, is haar ervaring en inmiddels ook van een aantal deelnemers. „Focus op je kunstwerk zet de wereld om je heen even stil. Voor mij was het een manier om gedachten van me af te zetten en afstand te nemen. Iets pijnlijks wordt iets moois. Het is mooi als dat voor je werkt.
Vluchteling
De combinatie van de mooie plek, de ongedwongen setting, het spelen met de honden, en de klusjes die er in en om het huis te doen zijn. Het heeft ook Ulices (32) veel gebracht. Als vluchteling kwam hij anderhalf jaar geleden naar Nederland, nu woont hij in Ermelo. „In mijn thuisland was ik advocaat, maar kon ik niet meer veilig werken. Het was moeilijk, want ik was meer dan een jaar alleen, terwijl mijn gezin ondergedoken zat.” Via een whatsapp bericht kwam hij in contact met Jenjer. Wat begon met informeel ‘hallo’ zeggen, leidde tot een gesprek aan de koffietafel. „Ik wilde met iemand praten. Nu ben ik hier in goed gezelschap. Gerco heeft mij heel veel geleerd om elektriciteit aan te sluiten, de vloer te leggen en de badkamer. Ik kan nu ook thuis klussen. Gerco en Jenjer hebben ook geholpen mijn familie, volgens de regels, in januari hier te krijgen. Zij zijn mijn engelen.”
Gerco en Ulises praten dagelijks met elkaar. Gerco ziet dat zijn inmiddels goede vriend is veranderd. Zijn kinderen van 10 en 12, volgen net als Ulises, inmiddels Nederlandse les. „Als vluchteling was hij niet in beste staat toen hij hier kwam. Hij heeft veel geleden, had hulp nodig zijn familie hier te krijgen. Nu voelt hij zich veilig en is tot rust gekomen.”
Twee à drie keer per jaar is er een gezamenlijke activiteit om elkaar beter te leren kennen. Zo was er het paasweekend een game night van 19.00-23.00 uur en is er in de zomer een barbecue.
Privé-initiatief
Bummersheep was tot voor kort een stichting met een anbi-status, omdat een ruimte gehuurd moest worden. Nu dit niet meer hoeft, is de stichting opgeheven en Bummersheep een privé-initiatief van Gerco en Jenjer Overweg. Gerco: „Je komt hier voor een luisterend oor. Voor veel jongeren (1 op de 7 heeft zorg nodig), die tussen de wal en het schip vallen, is dit een plek om tot rust te komen, ondersteunend aan de zorg.
Lageveld 13
3852PH Speuld (Ermelo)
Open voor inloop:
Dinsdag t/m donderdag: 12.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 15.00 – 18.00 uur.
Whatsapp: 0624287027
Bron: