Authentieke Thaise gerechten bij Wanipa Thai

Deel dit artikel

‘Unieke smaakbeleving uit Thailand naar Harderwijk gehaald’

HARDERWIJK – Sinds december 2021 is Harderwijk een nieuw Thais afhaalrestaurant rijker. Wanipa Thai brengt de authentieke Thaise keuken naar Harderwijk. Aan de Luttekepoortstraat 34 waan je je een beetje in Thailand.

Waniparat Simmapim, roepnaam Maew, is het gezicht van Wanipa Thai. Maew (49) is afkomstig uit Thailand, waar zij is opgegroeid en tot haar 37ste heeft gewoond. Daarna verhuisde ze naar Nederland. Sinds drie jaar woont zij samen met Gerrit Drost (59) uit Harderwijk. Samen hebben zij Wanipa Thai opgezet. 

,,Maew haar passie is koken. Zij is hiermee opgegroeid, het gevoel voor smaak is bij haar 100 procent aanwezig. Als kind werkte en overnachtte ze met haar familie in de rijstvelden”, vertelt Gerrit bewonderend.

Waniparat ging als kind mee met haar familie om op de rijstvelden te werken en overnachtte hier ook (eigen beeld)

Maew vertelt: „Ik heb het koken in Thailand geleerd van mijn vader en moeder. Toen ik elf jaar oud was, kookte ik al voor de familie, maar ook voor andere mensen in het dorp. Ik ben opgegroeid in noordoost Thailand, in het dorp Udon Thani. Vroeger kwamen mensen uit het dorp altijd veel bij elkaar om te eten. Hier heb ik het Thais koken geleerd.”

Maew en Noy in de Thaise keuken met vijf wokbranders (foto: Marco Jansen)

Bekende gerechten uit deze streek die nu bij Wanipa Thai op de menukaart staan, zijn de papayasalade Som Tam, de Laab Kai salade met kip, Yam Woonsen (noedels met gehakt, garnalen en inktvis), de populaire soep Tom Yam Kai, de heldere kippensoep waar Maew mee is grootgebracht, en de noedelsoep Kai. Het wokgerecht Phat Kaphrao is een Thais roerbakgerecht.

De authentieke Thaise gerechten wil Maew naar Nederland halen en zij maakt hierbij gebruik van dagverse producten. (foto: Marco Jansen)

De unieke smaak van authentieke Thaise gerechten wilde Maew naar Nederland brengen. In haar vorige woonplaats IJsselmuiden werd zij vaak gebeld om bij mensen thuis te koken en in Zwolle is ze hulpkok geweest. In een Thais-Vietnamees restaurant in Amersfoort kookte ze twee keer in de week op vrijwillige basis. Vervolgens kreeg zij een contract voor 32 uur in de week. Met haar collega heeft ze de keuken in die periode van Vietnamees omgeturnd in overwegend Thais. Toen het restaurant in oktober 2020 door corona de deuren moest sluiten, heeft Maew haar passie voor koken thuis voortgezet.

Gerrit legt uit: „We hebben thuis in de keuken een wokpan geïnstalleerd en Maew ging de gerechten die ze op woensdag en vrijdag maakte op internet aanbieden. Zij heeft zich aangemeld bij de buurtapp Nextdoor en er kwamen veel reacties op. Dat liep hartstikke goed, in Drielanden heeft ze een mooie klantenkring opgebouwd. Het werd te druk om het thuis te doen.”

Wok-keuken

De ICT-ondernemer trok de stoute schoenen aan toen hij hoorde dat het pand vrijkwam waar voorheen Vishal ’t Fuikje gevestigd was. „Ik ken de eigenaar van het pand vrij goed en heb hem gevraagd of Maew hier kon starten. Hij heeft het pand nadat hij het had gekocht laten verbouwen en het is in februari 2021 casco opgeleverd. Het waren vier muren en er zat niks in.” In juli is Gerrit zelf gestart met de verbouwing en vanuit het niets is er een mooi Thais afhaalrestaurant ontstaan. „Door goed te luisteren naar wat zij wilde hebben, is dit neergezet: een keuken met een wokfornuis met vijf vaste wokbranders. De koelwerkbank staat in het midden, daar is alles omheen gebouwd. Het resultaat is een snelle keuken waar mensen vrij in kunnen rondlopen en je met meerdere mensen tegelijk kunt werken: voorbereiden (snijden), koken en afwassen. Het interieur is afgewerkt met een systeemplafond, bamboewand en getegelde muur.”

Wanipa Thai is een nieuw Thais afhaalrestaurant aan de Luttekepoortstraat 34 (foto: Marco Jansen)

Wanipa Thai is 11 december 2021 open gegaan op deze locatie. Het afhaalrestaurant heeft 6-8 zitplaatsen. In de zomermaanden konden klanten ook buiten zitten. Nu is afhalen en nabezorgen de hoofdmoot. „Je kunt online bestellen maar ook binnenlopen en bestellen. Als wij online al 10 of 12 bestellingen ontvangen hebben, zeggen we tegen mensen die binnen komen dat het wat langer duurt of dat we hun bestelling tussendoor klaarmaken. Je kunt bestellingen doen en het 2 uur later vers ophalen, of 20 minuten wachten en dan het eten meenemen. Vaak lopen mensen dan even een rondje door de stad. Wij zorgen dat alles vers klaar staat en dat je het dan niet meer hoeft op te warmen.”

Gerechten, hier het roekbakgerecht Tod Katiam Prik Thai, worden vijf dagen per week vers bereid. (foto: Marco Jansen0

Wekelijks halen ze de Thaise groenten bij het Foodcentrum in Amsterdam.,, Alles wordt dagelijks vers gesneden: wortels, uien, champignons en vers gehouden in onze koelbak. Vlees halen we bij de Turkse halal slager en de groothandel.”

Maew en Gerrit Drost in de Thaise wok-keuken (foto: Marco Jansen)

Maew: „Wij bereiden de groenten die ook gebruikt worden in Thailand voor de gerechten. Zoals de Thaise aubergine, de mini aubergine en de guichai die vers worden bereid voor de Pad Thai; de horapa voor de curry’s en de kaphrao, Thaise basilicum, voor de Phat Kaphrao.”

Bij Wanipa Thai vind je een diversiteit aan authentieke gerechten uit de Thaise keuken (eigen beeld)

Het authentieke en verse eten maakt Wanipa Thai bijzonder. „De kwaliteit die de koks neerzetten is vrijwel hetzelfde als in Thailand. Dat horen we vanaf het eerste moment dat we vanuit huis onze klanten gingen bedienen. Als ze bij Wanipa Thai zijn, voelt dat alsof ze in Thailand zijn’’, vertelt Gerrit. „Een van onze eerste klanten, een KLM-piloot, vliegt altijd naar Thailand. Hij heeft veel vrienden en familie naar ons verwezen, wel 15-20 zijn nu klant bij ons.”

Viskoekjes

Wanipa Thai is voor particulieren, bedrijven (catering), kleine feesten en partijen. Bij een buffet staan er twee mensen om het eten op te scheppen. De andere kok, Noy, heeft 12 jaar ervaring en houdt van het mooi opmaken van de gerechten. Ook werken veel jongeren mee in de keuken. 

Maew (links) en Noy aan het werk in de keuken. (foto: Marco Jansen)

Wanipa Thai is vijf dagen in de week geopend, van donderdag tot en met maandag. Op zondag, maandag en donderdag is het afhaalrestaurant open van 15.00-20.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 13.00-20.30 uur. „De bedoeling is dat we in de toekomst van woensdag tot en met maandag open gaan.”

Wanipa Thai
Luttekepoortstraat 34
3841 AX Harderwijk
Tel: 06-20973519
info@wanipathai.nl
www.wanipathai.nl

Wanipa Thai is een stukje Thailand in Harderwijk. (eigen beeld)


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites