Horeca van Kasteel De Essenburgh heropent voor publiek

Deel dit artikel

Unieke restaurantervaringen, terrasbezoek en besloten evenementen

Harderwijk, 31 mei 2024 – In Kasteel De Essenburgh kan men weer genieten van de vertrouwde gastvrijheid. Sinds 1 februari fungeert een deel van het landgoed als tijdelijke woonlocatie voor Oekraïense vluchtelingen, die de kamers en enkele zalen van het naastgelegen hotelpand gebruiken. Het hoofdgebouw, zijnde het originele kasteel, inclusief restaurant, het terras en de loungezaal zijn niet in gebruik voor de opvang, waardoor de horeca sinds Pinksteren weer operationeel is.  

Onverwacht

Begin dit jaar kwam de beslissing om het kasteel in te richten als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Jasper Ebbink, manager van het landgoed: “Doordat het contract van Sonnevanck afliep, was de gemeente Harderwijk op zoek naar een alternatief. Wij zijn vervolgens met hen in gesprek gegaan. Aanvankelijk deed men een beroep op de gehele accommodatie, waardoor we abrupt moesten stoppen met de exploitatie van de hospitality.”

Van links naar rechts: Melvin Zandsteeg chef-kok, Chayenne Olofsen, operationeel medewerker, Jasper Ebbink director of operations.

Binnen enkele dagen werden de details ingevuld en moest het hotel worden omgebouwd tot een veilige leefruimte. Dit betekende ook dat veel geplande evenementen geannuleerd moesten worden. “We hebben mensen die een feest hadden geboekt moeten afzeggen, maar gelukkig is in alle gevallen een goede oplossing gevonden”, aldus Ebbink.

Soepele overgang

Op 1 februari 2024 hebben circa 60 Oekraïners hun intrek genomen op het landgoed. Volgens Ebbink is dat goed verlopen. “We hadden een kennismaking in samenwerking met de gemeente en daarna gingen ze hun eigen weg. Het enorme terrein biedt een rustige plek voor verwerking en rust. Waar ze vroeger eigen huizen hadden, heeft men nu gezamenlijke leef- en eetzalen met hun eigen voorraad. Het zijn allemaal ‘huiskamertjes zonder muren’, zodat ze niet de hele dag op hun hotelkamer hoeven te blijven. Het is interessant om te zien hoe ze samenleven maar toch hun eigen ruimte hebben.”

De Oekraïners hebben in gebouw De Hoeve een eigen keuken gekregen, volledig nieuw gerealiseerd door het management van De Essenburgh. Zo kan de groep ongestoord, onafhankelijk en zelfvoorzienend aan de gang.

Heropening van de Horeca

Na een paar maanden merkte Jasper Ebbink dat de twee werelden uitstekend naast elkaar konden bestaan. “Ook de gemeente wilde graag dat De Essenburgh kon blijven functioneren naast de opvang. Door de grootte van het landgoed en het feit dat het kamergedeelte separaat staat van het kasteel, kan de horeca volkomen gescheiden opereren.”

De wens om weer te openen voor publiek kwam spoedig uit. Jasper Ebbink: “Op Tweede Pinksterdag hebben we een bord aan de weg gezet dat we van 11.00 tot 17.00 uur open waren voor de lunch. Het was prachtig weer en er zaten veel wandelaars en fietsers op het terras. De voordeur ging open en het kasteel kwam echt weer tot leven. Het terras bloeide op en ook voor het team was dit geweldig. Na vijf maanden dicht te zijn geweest, was dit een fantastische herstart.”

Bijzonder genieten

Met onmiddellijke ingang is Kasteel De Essenburgh elke vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur geopend voor lunch en diner, met de focus op fine dining en high teas. In de maanden juli en augustus is men ook welkom op donderdag en zondag (beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur). Daarnaast kunnen er ook besloten feesten, groepsdiners en kleinschalige evenementen worden gehouden.

Ondertussen werkt chefkok Melvin Zandsteeg aan een nieuw restaurantconcept voor het kasteel, gericht op duurzaamheid, puurheid en ‘luxe eenvoud’, dat na de zomer zal worden gelanceerd.

Meer informatie, contactgegevens en de onlineboekingsmodule zijn te vinden via de website: www.kasteelessenburgh.com.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites