Jan Jansen 50 jaar in dienst bij Allinq

Deel dit artikel

HARDERWIJK – 26 augustus 2024 is een bijzondere mijlpaal voor Jan Jansen. Deze dag, 50 jaar geleden, begon hij in 1974 als 15-jarige als monteur bij Schuuring, het bedrijf van zijn oom. Nu, inmiddels als projectleider bij Allinq, is het tijd om stil te staan bij dit speciale jubileum en terug te blikken op een leven lang bij dezelfde werkgever.

Jan Jansen

Taart voor Jan Jansen bij zijn 50-jarig jubileum op maandag 26 augustus. Foto: Anke Rijksen / Allinq.

Jan, nu 65 jaar, is 50 jaar ‘aan de zaak’, de eerste bij Allinq die dit presteert. Hoe is dat ooit ontstaan? „Mijn vader had een eendenbedrijf aan de Parallelweg in Hierden. Het leek me leuk om in het pluimvee door te gaan, maar mijn vader zag daar geen toekomst in. Hij zei dat ik beter bij het bedrijf van mijn oom kon gaan werken, in de telefoonkabels.”

Zo kwam Jan op 15-jarige leeftijd bij Schuuring in Harderwijk terecht. „Ik was geen studiebol, ik wilde met mijn handen gaan werken. Na een paar dagen kwam het leerlingenstelsel aan de deur met een politieagent. Op school vroegen ze zich af waar ik was. Mijn vader heeft het schoolgeld betaald en ik ben toen nog één dag naar school gegaan, dat was ook nog een sportdag.”

Bij Schuuring ging hij samen met zijn oom Arjan Snoek op pad, om werk voor de PTT te doen. „De PTT had een magazijnvoorraad aan de Lorentzstraat en wij gingen telefooninstallaties maken op kantoren en in fabrieken. Dan kregen we vijf telefoons mee voor een klant en gingen die in serie met elkaar verbinden bij bedrijven. Daar was je dan een paar dagen en je ging weer door naar de volgende.”

Jan Jansen in 1983 (eigen foto)

Jan was zo veel in de Flevopolder, in Dronten en in Lelystad, aan de slag. Hij was een jaar of vier actief in de zakelijke telefonie, tot hij zijn rijbewijs had gehaald en in de particuliere sector terecht kwam. „Ik kreeg een bestelauto en ging op pad naar bewoners in hoofdzakelijk nieuwe huizen om enkelvoudige telefoons – met de draaischijf van vroeger – aan te sluiten. Vaak in combinatie met een belletje in de gang of een toestel boven. Je werkte onder toezicht van de opdrachtgever, iemand van de PTT, die het werk regelde. Van die enkelvoudige toestellen deed je er vier tot zes op een dag.”

Hij was toen een jaar of 19, 20. Mensen waren blij dat ze een telefoon kregen, herinnert Jan zich. „Ik kwam in Dronten, Lelystad en Swifterbant en bij oudere mensen in in ’t Gooi. Ik heb ook wel meegegeten met klanten thuis, maar in de polder, waar vooral Amsterdammers woonden, kreeg je soms niet eens koffie.”

‘Wij-gevoel’

Op het werk was het ‘ons kent ons’. Jan kreeg bij zijn aanstelling personeelsnummer 18, dit werd later aangepast naar nummer 12. Dit heeft hij nog steeds. „Het was hard werken, iedereen wist wat hij moest doen en stak de handen uit de mouwen. De sfeer was relaxt en het ‘wij gevoel’ overheerste. Iedereen stond voor elkaar klaar.”

Coax monteur

De huisaansluitingen voor telefonie werd onderbroken door drie jaar grootlaswerk voor telefoonkabels die de route vanaf de centrale naar de nieuwbouw aflegden.

Begin jaren ’80 ging Jan de coax kastjes monteren voor televisie- en radiosignalen in de huizen. „De kabels werden onder de fundering gelegd voor de woningen gebouwd werden. Als de woningen opgeleverd waren sloot ik zo’n 20-24 woningen aan door de huisaansluitingen te maken op de coaxkast.”  Als laatst monteerde hij wandcontactdoosjes in de huizen, zodat mensen televisie konden kijken en radio luisteren. Ook toen was zijn werkgebied de Flevopolder, in Swifterbant, Dronten en Lelystad. In eerste instantie voor nieuwbouw, later werd dit renovatie met nieuwe aansluitingen.

Lange tijd was de planning in handen bij aanbieders als KPN en Casema, maar in de jaren ’90 kwam de regierol bij Schuuring te liggen. Het bedrijf steeg in de waardeketen, van aangestuurde aannemer naar turn key aannemer die het hele traject voor zijn rekening neemt. Van doener werd Jan bedenker en planner. Als directievoerder/uitvoerder ging hij monteursploegen aansturen, regelde materialen en mensen. „Vanaf 1996 ben ik in de nieuwe wijk Drielanden voor CAI Harderwijk bezig gegaan. Ik woonde bouwvergaderingen bij en overlegde met meerdere partijen voor elektra, gas en water hoe de bouwstroom ging lopen.”

Jan Jansen bij straatkast van Casema (foto: Dylan van Dijk/Allinq)

In de periode 2010-2013 wilde Jan wat anders. Weliswaar bleef hij voor Schuuring werken, maar hij zocht zijn uitdaging richting de Duitse grens. In de Achterhoek ging hij een groot coax renovatiewerk begeleiden: het vervangen van kasten en apparatuur voor UPC. „De antennes gingen van het dak en er kwamen nieuwe kabelaansluitingen voor terug.”

Hij miste hierdoor de aanleg van glasvezel in Harderwijk in de periode 2012-2013, maar werd een jaar later weer teruggehaald. „Ik moest terugkomen omdat het in Harderwijk ‘niet goed ging’. Zo ben ik projectleider/directievoerder voor het coax- en later glasvezelnetwerk geworden, voor de particulieren in Harderwijk en Ermelo en ook voor het zakelijk gebruik in Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet en Zeewolde.”

Altijd op kantoor

Terugkijkend op 50 jaar voor Schuuring, dat vanaf 1 januari 2017 verder ging als Allinq, heeft Jan ups en downs meegemaakt. Het bedrijf is uitgeroeid naar een internationaal georiënteerde onderneming met 1.000 vaste medewerkers en ruim 2.000 externe mensen die flexibel worden ingehuurd. De jaaromzet is van een miljoen gulden naar meer dan 300 miljoen euro gegaan. Op de afdeling Customer Business Line HFC waar Jan werkt proberen ze de familiaire sfeer van toen te behouden, maar in de praktijk blijkt dat dit lastig is. „Veel collega’s werken thuis, van de 20 bureaus zijn er maar zes of zeven bezet, maar ik ga altijd naar kantoor toe omdat ik het fijn vind om voor mijn werk daar te zijn.”

Algemeen directeur Wim Beukers feliciteert Jan Jansen met ’50 jaar aan de zaak’ (foto: Anke Rijksen/Allinq)

Over 50 jaar bij één werkgever zegt hij: „Ik ben trots dat ik al zo lang voor zo’n mooi bedrijf mag werken. Ik heb het werk altijd met plezier gedaan, ook als ik om 5.15 uur op stond voor de projecten ver weg. Ik had alleen een LTS-diploma, maar door cursussen ben ik stapje voor stapje verder gekomen en heb mezelf omhoog kunnen werken van monteur tot leidinggevende. Er zijn mogelijkheden als je de drive hebt en de juiste papieren haalt.”

Allinq stond maandag 26 augustus uitgebreid stil bij het bijzondere jubileum. Foto’s: Anke Rijksen / Allinq.

Wim Beukers feliciteert Jan Jansen. Foto: Anke Rijksen / Allinq.

Bert van Ark en Jan Jansen. Foto: Anke Rijksen / Allinq.

Portret Jan Jansen (foto: Anke Rijksen/Allinq)

Hartinfarct en vervroegd pensioen

In 1998, toen Jan 39 jaar was, kreeg hij een hartinfarct en was hij een half jaar uit de roulatie. „Ik ben een binnenvetter, rookte en ik kon nooit nee zeggen. Ook was er stress in de gezinssituatie. Door de spanning kreeg ik een hartinfarct. Ik heb daarna geleerd om nee te zeggen en werk nu nog 32 uur in de week. Ik geniet al van mijn generatiepact: 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw. Ik ben elke vrijdag vrij. Inmiddels weet ik ook een half jaar dat ik stop. Nu ik 50 jaar gewerkt heb, ben ik 65 jaar en 8 maanden. Op 1 januari 2025 ga ik met vervroegd pensioen, dit haal ik een jaar naar voren. Ik heb nu de tijd om mijn opvolger, die al een jaar meeloopt, goed in te werken. Zodat het werk gewoon doorgaat en de klant geen hinder ondervindt.”

Jan Jansen 50 jaar in dienst bij Allinq / Schuuring. Foto: Anke Rijksen / Allinq.

Jan Jansen samen met zijn vrouw Jetty. (eigen foto)

Jan Jansen met zijn familie (eigen foto)


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites